UVNITŘ TABULKA A MAPY POKRYTÍ – Veřejnoprávní síť DVB-T končí na čtyřech základních vysílačích a třech dokrývačích v kraji, ale také na čtyřech dokrývačích na Vysočině, třech v Pardubickém, jednom v Olomouckém a čtyřech ve Zlínském kraji.

Druhá televizní digitalizace dnešním dnem přichází na Moravu. Celý Jihomoravský kraj, ale také některé lokality v sousedních krajích, dnes minutu před půlnocí ukončí vysílání České televize ve standardu DVB-T. Celkem půjde o 20 lokalit: čtyři základní vysílače velkého výkonu a 16 dokrývačů, z nichž se většina nachází mimo Jihomoravský kraj (navázané na vysílač Kojál, který je vůbec nejvyšším vysílacím stožárem Českých Radiokomukací). Pro Českou televizi jde o jednu z největších operací v rámci vypínání DVB-T vysílání vůbec. Na rozdíl od komerčních televizí ale ČT již nebude upravovat vysílání v novém standardu DVB-T2, protože již nyní využívá finální kanály (na většině území jde o kanál 26, u některých dokrývačů ale může být jiný).

Pokrytí vypínaných vysílačů a dokrývačů multiplexu 1 v Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém a Pardubickém kraji a na Vysočině:

Dnešní vypínání se dotkne celkem pěti krajů

„Zatímco většina Česka má už přelaďování televizních přijímačů na nový standard televizního vysílání DVB-T2 za sebou, na moravské diváky tento krok čeká. Kvůli pauze zaviněné situací kolem nemoci Covid-19 došlo k posunu termínů, a prvním dnem přelaďování v Jihomoravském kraji se tak stane 29. červenec. V tento den vypíná stávající DVB-T vysílání programů České televize z vysílačů Brno – Kojál, Hády a Barvičova a také z vysílače Mikulov – Děvín,“ sdělila mluvčí Českých Radiokomunikací (CRA) Petra Miterová. Na jižní Moravě se vypínání dotkne ještě dokrývačů Blansko – Olešná (kanál 32), Boskovice – Čížkovky a Letovice – zámek (kanál 29). V Olomouckém kraji se odmlčí dokrývač multiplexu 1 v Hlubočkách – Gagarinově (kanál 54) a vypínání se dotkne i lokalit na Vysočině, v Pardubickém a Zlínském kraji.

Konkrétně na Vysočině přestane vysílat multiplex 1 z dokrývačů Bystřice nad Pernštejnem – Voldán (kanál 54), Náměšť nad Oslavou – Zborovská ulice (kanál 29), Třebíč – Strážný vrch (kanál 36) a Žďár nad Sázavou – Harusův kopec (kanál 29). V Pardubickém kraji se odmlčí dokrývače multiplexu 1 v lokalitách Česká Třebová – Na Výšině (kanál 33), Dolní Dobrouč (kanál 54) a Jablonné nad Orlicí – Strážnice (kanál 29) a ve Zlínském kraji v Halenkově (kanál 43), Huslenkách – U Sivků (kanál 29), Novém Hrozenkově – Humenci (kanál 33) a ve Strání – Dubině (kanál 43). Všechny vypínané vysílače a dokrývače šíří varovný piktogram v podobě malého vysílače. Naopak diváci, kteří na svých přijímačích vidí vedle loga programu ČT zkratku „HD“, již přechod na DVB-T2 řešit nemusí, protože již přijímají vysílání České televize v novém standardu.

Diváky v Blansku čeká ještě přelaďování ČT v DVB-T2

„Diváci, kteří dosud přechod na nový standard televizního vysílání neřešili a přijímají TV stanice České televize s varovným piktogramem, budou potřebovat televizor nebo set-top box, který umí DVB-T2 vysílání přijmout. Jejich seznam najdou na webu www.dvbt2overeno.cz, kde jsou i veškeré další informace,“ upozornila Petra Miterová. „Diváci, kteří již nyní přijímají vysílání ČT v novém standardu DVB-T2, ve kterém jsou všechny stanice vysílány v HD kvalitě, mohou být v klidu a přelaďovat nyní nemusí. Stávající DVB-T vysílání komerčních televizních stanic se potom bude vypínat v průběhu září a října,“ dodala. Konkrétně multiplex 2 bude na jižní Moravě končit 1. září, multiplex 4 o den později 2. září a multiplex 3 jako poslední 30. září.

Ačkoli se diváků v Jihomoravském kraji nedotkne přelaďování přechodové sítě DVB-T2 České televize na finální kanál, v jedné lokalitě ke změně vysílacích kanálů přeci jenom dojde. Půjde o Blansko, kde nyní ČT vysílá ve standardu DVB-T2 na kanálu 48, ale 2. září zde na dokrývači Olešná přeladí na finální kanál 39. Diváci v dosahu tohoto dokrývače tak budou muset přeladit své přijímače, aby si zachovali pozemní příjem programů ČT v HD kvalitě. Stejné přelaďování se dotkne ještě čtyř dokrývačů ČT v České republice: Hronova v Královéhradeckém kraji, Ústí nad Orlicí v Pardubickém kraji, Mostů u Jablunkova v Moravskoslezském kraji a Velkého Meziříčí na Vysočině.

Štítky