Společnost Atmedia oznámila poslední výsledky tzv. Kontinuálního výzkumu Asociace televizních organizací. Jako hlavní zdroj televizního vysílání označilo některou z platforem placené televize na 50 % domácností.

Počet českých domácností, které si za příjem televizního vysílání platí, neustále roste a z posledních výsledků vyplývá, že 21,3 % českých domácností využívá satelitní televizi, 15,5 % kabelovou televizi a 13 % internetovou televizi (IPTV).

Koronavirus zvedá sledovanost televizního vysílání

„Zvýšení počtu domácností s placenou televizí může souviset s přechodem z DVB-T na DVB-T2. V souvislosti s ním se Češi rozhodují, zda si zakoupí set-top-box, nebo novou televizi, a zda budou nadále sledovat jen volně šířené televizní stanice, či dají přednost nabídce některého z operátorů placené televize,” vysvětluje Pavel Müller, Head of Research & Marketing společnosti Atmedia.

ATO Atmedia, červenec 2020 – Pay TV a české domácnosti.

S nárůstem počtu domácností využívajících placenou televizi, se zvyšuje zájem i o tematické stanice. Celé tři čtvrtiny z nich však najdou diváci pouze u placených služeb. Atmedia odhaduje jejich nárůst za poslední rok o 16 % s tím, že se zvyšuje zájem o filmové a seriálové kanály, roste ale prý také sledovanost stanic dokumentárních.

ATO Atmedia, červenec 2020 – tématické stanice a české domácnosti.

Co se týče placené televize (Pay TV) v okolních zemích, na Slovensku ji má k dispozici 88 %, v Německu 98 %, v Rakousku 94 % a v Polsku 64 % domácností.

Komentář autora zprávy: Výsledky sice mohou souviset s odchodem od DVB-T2, nepochybně ale mají podstatně vyšší souvislost s pandemii Covid 19. Někteří provozovatelé, zejména u IPTV (např. Lepší.TV) hlásí značný nárůst zájemců. I v této souvislosti se také zvedla vlna zájmu o tématické stanice.

Štítky