Červnová monitorovací zpráva ČTÚ ohlásila, že kvůli dvěma BTS 4G/LTE byl na území dvou obcí příjem televizního vysílání výrazně rušen.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zveřejnil, že v květnu přijal 117 (v dubnu 75) hlášení o rušení televizního příjmu a ukončil 121 šetření z čehož šlo o 87 případů rušení televizního příjmu. Z toho se 59 týkalo přímo DVB-T2, 24 případů rušení veřejných mobilních komunikačních sítí a mj. devět případů rušení různých zařízení (satelitní přijímač, převaděč pohyblivé a pevné služby, telefon DECT, atd.).

Rušení DVB-T/T2 mobilními datovými sítěmi? V dubnu opět skoro nulové

V devíti případech rušení mobilních komunikačních sítí se zdrojem ukázal aktivní prvek televizního příjmu. Jako zdroj rušení příjmu DVB-T/T2 byla v plných 21 případech zjištěna základnová stanice 4G/LTE (BTS) a šlo o rušení dvěma BTS ve zkušebním provozu. Rušení se pak projevilo na území dvou obcí.

Výsledkem šetření 59 stížností na špatný příjem DVB-T2 byla ve 41 případech závada zařízení diváka, v šesti případech rušení ustalo, nebo mělo sporadický výskyt, ve třech případech se jednalo o příjem signálu v nepokryté oblasti.

Úřad také oznámil, že k 31. 5. 2020 bylo ve zkušebním provozu 259 BTS 4G/LTE, v trvalém provozu pak 16.796 stanic.

V červnové zprávě ČTÚ byl rovněž oznámen konec tradičních telefonních budek: „Na svém jednání 18. června 2020 Rada ČTÚ projednala vypořádání připomínky a na základě výsledku přezkumu odsouhlasila záměr již neukládat povinnost zajištění univerzální služby VTA.“