UVNITŘ TABULKA A MAPY POKRYTÍ – Plzeňský kraj dokončuje přechod multiplexu 2 na nový standard DVB-T2. Kromě sušického Svatoboru se to týká i dokrývačů Klatovy – Hůrka a Kdyně – Koráb.

Nejen Liberecký kraj dnes v noci ukončí vysílání celoplošného multiplexu 2 s hlavními programy televizí Nova, Prima a Barrandov ve standardu DVB-T. Stejná operace čeká i na diváky na Sušicku a Klatovsku, které zůstávaly jedinou oblastí v Plzeňském kraji, kde ještě bylo možné multiplex 2 naladit. Společně s ním se dnes před půlnocí odmlčí i Přechodová síť 12 ve standardu DVB-T2, která šíří stejné programy jako multiplex 2, ale i stanice z multiplexu 3 a vybrané programy z Regionální sítě 8. Nahradí ji finální multiplex 22 ve standardu DVB-T2, který bude do listopadu šířit stejný obsah jako vypínaná Přechodová síť 12. Změny se týkají jak hlavního vysílače Sušice – Svatobor, tak i dokrývačů Klatovy – Hůrka a Kdyně – Koráb.

Pokrytí vypínaných vysílačů a dokrývačů multiplexu 2 na Sušicku a Klatovsku:

Pokrytí vypínaných vysílačů a dokrývačů Přechodové sítě 12 na Sušicku a Klatovsku:

Přelaďovat budou všichni – i ti, co už přijímají DVB-T2

Multiplex 2 ukončí vysílání minutu před půlnocí na kanálu 48. Ve stejný čas skončí i Přechodová síť 12 na kanálu 31 a zítra během dopoledních hodin odstartuje na kanálu 34 finální multiplex 22. Pro všechny diváky ze Sušicka a Klatovska, kteří přijímají televizní signál pozemní cestou z klasických vysílačů, to znamená, že si zítra budou muset přeladit svoje přijímače – televizory nebo set-top boxy – aby se jim načetla aktuální programová nabídka na finálním kmitočtu. Týká se to i těch diváků, kteří již přešli na DVB-T2 a dosud sledovali televizi Nova či programy skupiny Prima a Barrandov prostřednictvím Přechodové sítě 12. I když z hlediska programové nabídky se pro ně nic nemění, změna vysílacího kanálu je rovněž donutí přeladit přijímač.

Diváci v dosahu sušického Svatoboru a klatovské Hůrky, kteří používají společnou televizní anténu (STA), si navíc musí nechat přeladit kanálovou vložku STA na nový kanál 34. Výhodu mají diváci v Kdyni a okolí, protože tam již STA jsou na příjem televizního vysílání na kanálu 34 připraveni. Do letošního února na něm totiž z dokrývače Koráb vysílal veřejnoprávní multiplex 1 České televize. Těmto divákům tedy postačí přeladění přijímače, STA již není nutné upravovat. Celá oblast Sušicka a Klatovska měla touto změnou – vypínáním multiplexu 2, Přechodové sítě 12 a zapínáním multiplexu 22 – projít již v druhé polovině března. Kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru, jejichž součástí bylo přerušení realizace Technického plánu přechodu na DVB-T2, se ale termín posunul o více než čtyři měsíce.

Za dva týdny skončí na západu Čech i multiplex 3

Zatímco tedy hlavní vysílače Plzeň – Krašov, Domažlice – Vraní vrch a návazné dokrývače ukončily vysílání multiplexu 2 již na začátku března, Sušicko a Klatovsko si vysílání této celoplošné sítě DVB-T ponechalo dodnes. Spuštění multiplexu 22 na kanálu 34 povede k rozšíření jednofrekvenční sítě z dalších západočeských vysílačů i o Svatobor a oba jeho dokrývače a všechny tyto vysílače je třeba sladit tak, aby nedocházelo k vzájemnému rušení. Po vypnutí multiplexu 2 čeká Sušicko a celý Plzeňský kraj už jen přechod multiplexu 3 na DVB-T. K tomu dojde začátkem srpna, přičemž nástupnický multiplex 23 bude na rozdíl od multiplexu 3 dostupný nejen z hlavních vysílačů Krašov, Svatobor a Vraní vrch, ale také ze všech dokrývačů jako končící multiplex 2, resp. Přechodová síť 12 a finální multiplex 22.

Z českých krajů zbývá multiplex 2 vypnout už jen v Pardubickém kraji a na Vysočině, což se stane koncem září. Již první zářijový den ale zahájí tato síť přechod na DVB-T2 na Moravě, konkrétně v Jihomoravském kraji. O měsíc později se přidá Olomoucký a Moravskoslezský kraj a 21. října završí multiplex 2 přechod na nový vysílací standard ve Zlínském kraji. Veškeré termíny přechodu všech vysílačů a dokrývačů multiplexu 2 naleznete rozdělené po jednotlivých krajích na státník informačním webu k přechodu na DVB-T2 na adrese www.televizezadarmo.cz.

Štítky