Více než polovina Čechů již nemůže přijímat signál celoplošných multiplexů 1 a 4 ve standardu DVB-T, téměř třetina přišla o multiplex 2 a šestina o multiplex 3.

Diváci v celé České republice si už mohou zkontrolovat, kdy na jejich televizním vysílači nebo dokrývači dojde k ukončení vysílání konkrétní celoplošné sítě DVB-T, přechodové sítě DVB-T2 a spuštění finální sítě DVB-T2. Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s operátory sítí aktualizovalo veškeré termíny druhé televizní digitalizace na státním informačním webu Televizezadarmo.cz. Doposud zde bylo možné nalézt aktualizované termíny přechodu hlavních vysílačů Českých Radiokomunikací a všech vysílačů a dokrývačů společnosti Digital Broadcasting. Nově web obsahuje i termíny přechodu pro všechny dokrývače multiplexů 1, 2 a 3, Přechodové sítě 12 a finálních multiplexů 21, 22 a 23.

Doplněny nové vysílače a dokrývače DVB-T2

U zmiňovaných dokrývačů jsou termíny orientační, vázané na data přechodu toho základního vysílače, z něhož přebírají primární signál. K jejich přeladění totiž nemusí dojít ve stejný den jako na základním vysílači. Televizezadarmo.cz rovněž doplnila do přehledu vysílačů a dokrývačů i nové lokality – nový základní vysílač multiplexu 24 Trutnov – Černá hora rozhledna a dokrývače multiplexů 21, 22 a 23 ve Špindlerově Mlýně a Vrchlabí. U multiplexu 24 byl také do Moravskoslezského kraje doplněn vysílač Frenštát pod Radhoštěm, který se sice nachází ze Zlínském kraji, ale společnost Digital Broadcasting z něj bude vysílat na dvou různých kanálech do dvou různých směrů – zvlášť pro Zlínský a Moravskoslezský kraj.

Státní informační web o přechodu na pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2 rovněž doplnil termíny přelaďování několika dokrývačů DVB-T2 České televize z dočasného na finální kanál. Týká se to lokalit Blansko, Hronov, Mosty u Jablunkova, Ústí nad Orlicí a Velké Meziříčí, které budou přeladěny v rozmezí od konce srpna do začátku září. Diváci, kteří z těchto dokrývačů již nyní přijímají signál České televize v novém standardu DVB-T2, si budou muset po změně vysílacího kanálu přeladit televizor nebo set-top box. Ve všech ostatních lokalitách už ČT vysílá v novém standardu na finálních kanálech a bude pouze vypínat končící vysílání DVB-T, tedy multiplex 1. Vypínané vysílače šíří v obrazu programů ČT piktogram ve tvaru malého vysílače.

Druhá televizní digitalizace už zase jede naplno. Za 110 dní bude přechod na DVB-T2 dokončen

Kdy skončí přechod na DVB-T2? 29. října na Zlínsku

Jak na státním informačním webu Televizezadarmo.cz vyhledávat termíny přechodu na DVB-T2 příslušné vašemu kraji? Máte dvě možnosti: buď si na svém zařízení povolte sdílení polohy a web vám sám nabídne data pro kraj, v němž se podle IP adresy nacházíte, nebo si manuálně rozklikněte příslušný kraj na mapce České republiky. Jednotlivé kraje jsou na mapě označeny dvěma barvami. Oranžově ty, kde se vypínání prvních vysílačů DVB-T teprve chystá, ale dojde k němu nejpozději do tří měsíců, a červeně ty, kde již byly první vysílače DVB-T vypnuty (ale neznamená to, že už musely být vypnuty všechny). Zelenou barvou pak byly označeny kraje, kde dosud k žádnému vypnutí DVB-T vysílačů nedošlo a ani se k němu v následujících třech měsících neschyluje (aktuálně se to netýká žádného kraje).

Po úterním vypnutí multiplexu 2 v Ústeckém kraji klesla dostupnost této celoplošné sítě DVB-T2 na necelých 70 procent obyvatel České republiky. Další dvě sítě, multiplexy 1 a 4, už pokrývají signálem pouze necelou polovinu populace: multiplex 4 je dostupný pro 40,7 procenta diváků a multiplex 1 pro 47,3 procenta domácností. Nejvyšší pokrytí zůstává multiplexu 3, který může ještě stále naladit 83,9 procenta obyvatel České republiky. Naopak pokrytí sítí DVB-T2 je už takřka stoprocentní, u komerčních televizí však pouze v součtu pokrytí přechodových a finálních sítí. Celý proces přechodu na DVB-T2 skončí 29. října zapnutím posledního vysílače multiplexu 23 v lokalitě Valašské Klobouky – Ploštiny.

Přechod na DVB-T2 den po dni: kdy se bude co vypínat a zapínat po změně Technického plánu přechodu?

Štítky