Druhá řada od shora nabízí plošné podsvícení s desítkami samostatně stmívatelných zón a například také rozšířený barevný gamut. Podívejme se tedy, jak vypadá v praxi a co se oproti minulému roku, vedle ovládání, změnilo.

Za pouhých 15.990 Kč můžete zakoupit televizor vyšší střední třídy s obrazovkou LCD (QLED) s rozlišením Ultra HD (4K). Panel je 8 bitový (60 Hz) s firemní technologii pro „hladký pohyb“ Smooth Motion. Zabudována je kompletní tunerová sada v jednoduché podobě, zesilovač o výkonu 2x 10 W (repro vyzařují do podstavce) a televizor zvládá jak zvuk s Dolby Atmos, tak obsah s vysokým dynamickým rozsahem například v podobě Dolby Vision. Ostatně s výjimkou Technicoloru jsou tu prakticky i všechny další systémy, jako HDR10, HDR10+ a HLG.

U7QF je ke koupi ve třech úhlopříčkách: zapůjčených 127 cm (32 stmívatelných zón, tzv. Local Dimming), 140 cm (17.990 Kč, 72 zón) a 165 cm (25.990 Kč, 90 zón). Až na nezdvojené tunery (ty nejsou ani u řady nejvyšší – U8QF) je tu výbavička jako z top produkce. Včetně zmiňovaného WCG (Wide Color Gamut), obousměrného Bluetooth Audio a výborného zrcadlení obrazovky z mobilu. A je tu také řada domácích, nebo dobře lokalizovaných aplikací k čemuž se také dostaneme. A protože jde o první televizor z řady Hisense pro rok 2020, podrobněji se budeme věnovat zejména změnám v ovládání, které je oproti modelům 2019 přepracované a zcela změněný je hlavně dálkový ovladač.

A ještě drobnost: zatímco u nižších modelů najdete zvuk i v DTS Virtual:X, tady DTS bohužel zcela chybí stejně, jako výstup na sluchátka. Ten však můžete nahradit Bluetooth, což je ale pochopitelně podstatně dražší řešení.

Hisense uvádí televizory pro sezonu 2020/2021. Nabídnout mají výjimečný poměr cena/výbava

Snadná a svižná instalace, naprosto excelentní třídění kanálů

Přimontování podstavce, který je v jednom kusu je snadné a rychlé stejně, jako samotná instalace televizoru. Pro Wi-Fi 5 můžete použít tlačítko WPS na vašem směrovači, přihlášení k tržišti aplikací Hisense využít můžete nebo nemusíte a například už předinstalovaná internetová televize Lepší.TV či třeba aplikace Evropy 2 fungovaly i bez něj (to nám ale zjevně dlouho nevydrží…).

Zajímavostí je, že dálkový ovladač pracující i přes Bluetooth po vás nechce spárování. Zřejmě pro to, že zároveň plně funguje i přes infra, takže to nemusíte později dělat ani později; mikrofon a hlasové ovládání u nás nevyužijete. V případě více televizorů tohoto typu v domácnosti se to už ale může vyplatit.

Třídění naladěných kanálů v minulosti Hisense zvládal excelentně a jako jedna z mála značek nabídl i vícenásobný výběr libovolných stanic (nejen bloku!) a jejich současné přesunutí na novou polohu. Hodně předělaná verze operačního systému Vidaa U tohle naštěstí zvládá také a samozřejmě to nemá chybu.

Něco takového uvidíte opravdu málokdy a hodí se to nejen u satelitního příjmu. Až si našinec řekne, proč tohle nedělají všichni a nechávají nás trápit s přesouváním stanic po jedné!

Celkové foto ovladače vidíte v galerii výše. Detail odhalí to nejklíčovější: zbytečné tlačítko CH.List (OK vyvolávalo stanice spolehlivě) a dvě sdružená tlačítka vpravo. Zpět při podržení (většinou) funguje jako Exit.

Ovládání se bohužel zhoršilo

Změněn byl dálkový ovladač a změněna také byla domovská nabídka na tlačítku Home a bohužel v obou případech k horšímu. Podle vzoru Android je menu bez kolování, takže hůře ovladatelné, a je tu třeba i vstup do menu nastavení. Jeho tlačítko sice z dálkového ovladače zcela zmizelo, ale naštěstí bylo tlačítko původně kontextového menu (vlevo od OK) předěláno na „Menu“ (jak vidíte z detailu výše, je podivně označeno…). Přes něj jednak vstoupíte do všech nastavení a jednak jsou tu i kontextové volby (mix s tzv. rychlými nastaveními, jak se dnes říká). Díky tomu například operativně vypnete obrazovku a ponecháte v chodu pouze zvuk, což je pochopitelně vynikající.

Změny postihly i ovládání jako celek. Snaha o kompaktní dálkový ovladač, v tomto případě spíše o ovladač s nižším počtem tlačítek, se Hisense vskutku nepovedla. Sdružena jsou tu tlačítka multimediální a také barevná, původem teletextová tlačítka; HbbTV (červené tlačítko) nyní vyvoláte na dvě zmáčknutí a stejně tak i další barvy. Obé komplikuje život a bude vám ho komplikovat i v některých moderních službách IPTV/VoD. Základ ovladače je sice dobrý, ale většina uživatelů by namísto samostatných tlačítek pro služby typu Youtube či Amazon Prime Video přivítala lepší ovládání HbbTV a dalších služeb. V tomto ohledu to sice není tak kritické jako u Samsungu, ale někdo jistě velmi dobře placený se tu zhlédl ve špatném příkladu. A špatně ho i aplikoval, navíc nepřemýšlel nad obsahem, jen nad formou! Ta je sice pěkná, ale je překvapením, že mu nevadila dublovaná a tudíž naprosto nepotřebná tlačítka! Proč třeba dublovat vyvolávání seznamu kanálů přes OK s CH.List (nikdy nebylo zapotřebí), proč dublovat seznam aplikací s nabídkou Home…

Možná je to o požadavku nějakého velkého trhu, ale postrádá to smysl. Navíc ergonomie zjevně zaplakala, takže pokud máte starší ovladač k Hisense TV, třeba vám ještě bude k užitku.

Samotný dálkový ovladač je jinak příjemně tenký a do ruky dobře padnoucí. I poslepu také nejspíše nahmátnete OK, přepínání kanálů postupnou volbou i hlasitost. Jeho velkou výhodou – přes všechny změny k horšímu – jsou dvě programovatelná tlačítka. Na ně můžete umístit například vyvolání nějaké aplikace, vstup/výstup nebo třeba multimédia či zrcadlení obrazovky z mobilu. Co sem bohužel přidělit nejde – a to je další šlendrián – je například vyvolání Bluetooth, které je dosti komplikované.

Na jednu stranu ovladač není špatný, na druhou stranu se díky sdružování tlačítek významně zhoršil, což ostatně platí i o celém ovládání televizoru. EPG/Guide je nyní sice o něco dostupnější, ale Hisense nešel tak daleko, aby ho umístil hned na čtyřech tlačítkách kolem OK, což by samozřejmě bylo pro naše podmínky nejlepší. Je proto překvapující, že sem zasadil barevná tlačítka. HbbTV totiž není v zahraničí ani zdaleka tak populární, jako u nás.

Co se týče menu nastavení, v něm se nedá kolovat (jde to kupodivu jen po stlačení Menu – v kontextové nabídce) a co k tomu firmu vedlo se můžeme jen dohadovat a nevěřícně kroužit hlavou.

Menu nastavení je přehledné s jasně danými položkami, které jsou zapnuté, resp. spuštěné, a celkově vzato není položek právě málo. I proto by se kolování hodilo na všech úrovních. Minulý rok, resp. u minulé verze o. s. Vidaa U, to šlo třeba i na tlačítku Home. Zajímavé je, že i když se Hisense zjevně inspirovalo Android TV nešlo tak daleko, aby nám dovolilo v seznamu aplikací mazat. Můžete ikony jen přesouvat s výjimkou první položky – Netflixu. Ten si zjevně zakoupil první místo a pevně se na něm usadil a přitom má i tlačítko na DO.

A ještě důležitá ovládací drobnost: nezapomeňte si kontrolovat možnost zapnutí televizoru po síti, což si aplikace Youtube dělala automaticky při spuštění. Naštěstí to alespoň oznámila. Pokud si na to nedáte pozor, odnese to vaše peněženka, protože se to pochopitelně projeví zvýšenou spotřebou energie v pohotovostním režimu.

Programová nabídka – podrobnější informace o pořadu.

Výborné EPG, bezproblémové HbbTV 2.0.2

Programová nabídka je s obrazem a zvukem, který se při vstupu a odchodu nepřeruší. Pořady se klasicky stahují po vstupu na multiplex, přepnutí na další den by bylo bezproblémové, kdyby k tomu – opět – nebyla zapotřebí barevná tlačítka.

V EPG se můžete s výhodou přepnout i na kanál, který nemá programovou nabídku, nebo ji ještě nemá staženu, a to vždy nejde. Nicméně je škoda, že pokud si nastavíte upozornění na pořad, televizor se z pohotovostního režimu neprobudí.

HbbTV je u Hisense automaticky zapnuto hned po instalaci (dá se vypnout) a i když byl „test ČT“ na přítomnost HbbTV 2.0 klasicky – stejně jako u všech ostatních televizorů, které nám zatím prošly rukama – zvládnut na 88 %, opět tu samozřejmě je. Televizor navíc úspěšně prošel testy u CRA, tedy testy včetně HbbTV 2.0.

Při zkoušení pak U7QF neměl problémy s žádnou ze současných aplikací velkých provozovatelů, včetně změny kvality (ČT, Prima, Seznam), či navázání po reklamě (Prima, Seznam).

Aplikace spustíte ve zcela změněné domovské nabídce na tlačítku Home, nebo také přes zbytečné speciální tlačítko, které se kupodivu nenazývá APP, nýbrž je označeno šesti tečkami, což je další ovládací zběsilost výrobce.

Zkoušena byl například Seznam, dvě rozhlasové aplikace a také Lepší.TV, včetně jejího HBO OD. Tady nezklamalo nic, jak při přehrávání televizních stanic, tak těch rozhlasových, kterých je tu nyní více než dost. Navíc se na nich automaticky zapíná šetřič obrazovky a pokud ve videu použijete Pause, udělá to Lepší.TV také a tak by to mělo vypadat. Ostatně i zde jde zcela vypnout obraz (kontextové menu – nyní „Menu“) a ponechat v chodu pouze zvuk.

Zrcadlení obrazovky z mobilu bylo na televizoru velmi dobré (skoro v kvalitě zdroje zejména u Samsungu a Sony), problémy s připojením přes domácí LAN s Wi-Fi směrovačem (routerem) Strong Dual Band Gigabit Router 1200 nebyly naprosto žádné a samotné propojení bylo většinou velmi rychlé.

Zrcadlení bylo zkoušeno se třemi mobily: Sony Xperia XZ (F8331) se systémem Android 6.0, Samsung Note 8 s o. s. Android 9.0 a TCL Plex s Android 10. V prvním případě s výhodou zhasnul displej, takže se šetřila baterie. V druhém případě obrazovka alespoň skoro zčernala, u Plexu bohužel jel i displej mobilu, který se tím pádem dosti vyčerpával. Obrazová kvalita tu byla tak na třech čtvrtinách zdroje. Mimochodem vždy se jelo přes Wi-Fi Miracast a Sony ho má jako jediný certifikován. Televizory Hisense nepracují s Google Chromecast, ale jak vidíte, většinou to vůbec nevadilo. Sony Xperia navíc ve většině případů zvládla vyplnit celou obrazovku televizoru.

Zajímavá situace nastala u Bluetooth. To bohužel není mezi vstupy a výstupy, takže musíte dosti hluboko do menu (nedá se umístit ani na programovatelné tlačítko). Zde na prvním místě vidíte spárování dálkového ovladače, můžete také – pro mobilní telefon – využít televizor jako reprosystém a šikovně se tu nabídne i vypnutí obrazovky a ponechání pouze zvuku. A i když se to neříká, lze rovněž spárovat externí Bluetooth reprosystém. Stačí vstoupit do správy zařízení.

Seznam naladěných kanálů vyvolaný přes tlačítko OK.

Výborná muzika, omezená kompatibilita ve videu

Správce souborů je klasický ikonový a zobrazuje jen dvě řady. Kolovat se v něm opět nedá, nicméně alespoň se jde (přes šipku vlevo a vpravo) posunout na pokračování na dalším řádku, a to je často více, než nabízí konkurence. Do nějakého úspornějšího náhledu se přepnout nelze, nicméně druh multimédií si nemusíte dopředu vybírat a televizor zvládá přehrát vše najednou. Také kompatibilita se zdála být skoro stejná u multimédií ze sítě a USB s výjimkou toho, že ze serveru nejsou podporovány externí titulky. V případě USB už pracují a navíc jim lze nastavit jak velikost, tak například znakovou sadu či barvu. Musíte je však pokaždé znovu a znovu zapínat, a to i při stejném názvu souboru.

Fotografie televizor zvládl v JPG, PNG a BMP a i to poslední hodně svižně, takže je vidět, že výkon tu nechybí. I když má přehrávat MPO, adresář s těmito snímky se ve výpisu vůbec neobjevil.

Muzika byla přehrána v obvyklém MP3, WAV a WMA, bez sebemenších potíží pak také ve FLAC a FLAC HD (klidně i 1260 kb/s) a i tady se ukázal kvalitní audio systém s dostatkem výkonu zesilovače. Škoda jen, že reproduktory vyzařují do podstavce, což je při poslechu znát, a že se nepřehrává DTS.

Nejslabší je formátová kompatibilita ve videu. Televizor nezvládl například DivX, XviD jednou ano a dvakrát nikoli. Potíže někdy měl i s čistým MPEG-4, většinou ho ale přehrál ať už s H.264 nebo HEVC.

Nahrávku z britské BBC (Full HD, H.264, TS) s tokem kolem 8 Mb/s přehrál ovšem excelentně i když celkově vzato se na video příliš spolehnout nedalo. Na drobné potíže jsme narazili i při přehrávání testovacích souborů ve 4K/HEVC, bez úvodního škobrtnutí byly přehrány jen ty s H.264.

Co se týče podání HDR, tedy obsahu s vysokým dynamickým rozsahem, zkoušeno bylo jak HDR10, tak HLG a Dolby Vision. Televizor si se vším poradil se ctí, nastavení detailů v tmavých scénách je jemnější než možná bude někomu vyhovovat, naopak scény přesvětlené byly podány prakticky dokonale. Prakticky dokonalý byl ale i zvuk v Dolby Atmos, a to i přes umístění reproduktorů.

K dispozici máte dvě tlačítka pro vlastní naprogramování. Nejde sem sice bohužel umístit vše, ale stejně se to hodí.

Jaký je? Stále výborný, ale…

Pokud už jste měli – nebo doma máte – televizor značky Hisense a myslíte si, že si jednoduše dokoupíte další třeba do dětského pokoje, raději do toho moc nadějí nevkládejte. Ovládání je nejen horší, ale je i částečně odlišné, což je vidět zejména na přepracovaném dálkovém ovladači. Je proto třeba se na něj někde podívat a vyzkoušet si ho (nejen DO, ale i ovládání jako takové). Pokud vám nebude vyhovovat, raději jděte jinam. Tohle výrobce jednoduše nezvládl a je to velká škoda! Obrazově i zvukově, je televizor vzhledem k ceně vysoce nadstandardní (obraz abyste pohledali i v kategorii o deset, patnáct tisíc výše), nová verze operačního systému je stále stabilní a rychlá a celkově by tak bylo možné televizor hodnotit veskrze kladně.

Tedy kdyby…

Nicméně poměr cena/výkon a třeba i cena/obraz je i tak vynikající až excelentní a na vás je ověřit si, zda překousnete ovládání. Částečně se chyby (záměry) Hisense dají napravit dvěma programovatelnými tlačítky, ale například červené tlačítko či vyvolání Bluetooth na ně neumístíte. Možná ještě horší než třeba komplikovanější obsluha HbbTV, je progresivní řízení hlasitosti (koho tohle napadlo…), která má navíc dojezd a kdo ví, zda se na tohle dá vůbec zvyknout.

Co se týče aplikací, Hisense jich má sice méně než například Android, ale tak málo jich zase není a dbá o ty domácí. A protože se u prodejců často diskutuje o tom, zda má HBO je třeba říci, že aplikaci pro HBO GO nemá a v dohledné době mít ani nebude. Má však internetovou televizi Lepší.TV, mimochodem vynikající i když nyní také se zhoršeným ovládáním (používá barevná tlačítka), a ta má – může mít, pokud si to zakoupíte – HDO OD. To je sice od HBO GO trochu odlišné, ale zakomponováno je dobře a velmi často vyjde například i navázání na rozkoukaný pořad. V tomto ohledu mít obavu nemusíte.

Když to zrekapitulujeme, největší výtkou je ovládání plus nezvykle dělaná regulace hlasitosti. Tohle si rozhodně vyzkoušejte a pokud vám to nebude vadit, zbytek je naprosto v pohodě, nemluvě o vynikající ceně nejen tohoto televizoru, ale jak se zdá i celé nové řady 2020. Mimochodem s televizorem jsem vyzkoušel i starší dálkový ovladač EN3B39 a i když není tak šik, je to o něčem zcela jiném. Samozřejmě to neovlivní domovskou nabídku a další přepracované věci, ale s ovladačem si možná budete lépe rozumět. Zvláště pokud více používáte HbbTV nebo nějakou aplikaci IPTV/VoD, která využívá například barevná tlačítka.

Hodnocení

  • PRO: obraz i zvuk, spolehlivý a svižný firemní operační systém, excelentní třídění kanálů i EPG, řada českých či dobře lokalizovaných aplikací, výborné zrcadlení obrazovky z mobilu, vynikající obousměrné Bluetooth Audio, dvě programovatelná tlačítka, ale…
  • PROTI: …celkově zhoršené ovládání (oproti roku 2019), progresivní náběh hlasitosti