Novinka letošního roku patří, v rámci všech uvedených televizorů, do vyšší střední třídy. Pokud do ní navíc pustíte dobrý zvuk uvidíte, že se neztratí ani tady i přesto, že reproduktory vyzařují do podstavce.

Pokud počítáme pouze televizory s obrazovkami LCD QLED, pak lze řadu Q80T (od 34.990 Kč), společně s Q85T, umístit na pomyslný střed nabídky. Jinak je to už ale vyšší střední i když letos je to – díky několika televizorům s rozlišením Ultra HD (8K) – trochu komplikovanější.

Pod řadou Q80T najdete Q60T a Q70T, nad ní pak – ve 4K – jen Q90T a Q95T. Zřejmé však začíná být to, že u Samsungu naprostou špičku ve 4K začíná nahrazovat 8K.

Q80T se dělá v celé řadě úhlopříček od 49 palců, tedy 124 cm (34.990 Kč), až do 85 palců (216 cm, 129.990 Kč), od 55″, tedy 140 cm, pak nabízí panel s frekvencí 100 Hz, který má i nám zapůjčená verze s úhlopříčkou 165 cm (65″) prodávaná za výborných 39.990 Kč. Vše obsluhuje operační systém Tizen, který je i letos (toto je čtvrtý přijímač pro rok 2020, který s ním testujeme) spolehlivý a rychlý, což dokazuje nejen u EPG.

Plošné podsvícení Direct LED si 165 cm plně zasluhuje.

Od nižších řad se vedle zmiňovaného panelu řada Q80T liší především plošným podsvícením s lokálním stmíváním (počet zón se oficiálně neuvádí), od 140 cm pak nabízí dekodér zvuku typu 5.1 a schopnost pracovat s objektově orientovaným zvukem (OTS – Object Tracking Sound). Tomu výrobce česky říká „zvuk sledující pohyb“.

Zabudovaný reprosystém je typu 2.2.2 (124 cm má 2.2), což znamená dva reproduktory pro středy/výšky, dva basové reproduktory plus dva kanály vyhrazené pro OTS s tím, že celkový výkon zesilovače je uváděn na 60 W (6x 10 W) a všechny reproduktory vyzařují do podstavce. Nechybí ani vynikající obousměrné Bluetooth Audio, takže televizor můžete využít i jako externí reprosoustavu pro typicky mobil.

Televizor Samsung QE55Q70T 2020 přichází s výborným obrazem a skvělou prací se zdvojenými tunery

Přijímač zvládá i obsah s vysokým dynamickým rozsahem v podobě HDR10, HDR10+ a HLG. Jak vidíte, není tu Dolby Atmos a Dolby Vision (nemluvě o DTS), a také výstup na sluchátka. V porovnání s devítkovou řadou je rozdíl zejména ve vylepšeném HDR a ten zásadní pak spočívá v použití externího boxu One Connect Box (Q95, u Q90 ještě není) s tunery a rozhraními, který je propojen s obrazovkou jediným tenkým kabelem, kterým se přenáší i napájení. Jinak Q80 opět představuje řešení se zdvojenými tunery, jako ostatně od Q70 výše vždy (výjimkou mohou být některé speciální modely šité na míru pro velké řetězce).

K zapůjčeném modelu můžete dokoupit podlahový stojan Studio VG-SEST11K za 4.990 Kč a také zvukové lišty s Dolby Atmos (od 14.990 Kč). Mimochodem televizor s podstavcem váží 27,8 kg, umístit by ale měl jít na jakýkoli dobrý nástěnný držák zvládající jeho velikost.

Pokud chcete o jednotlivých řadách LCD QLED zjistit více, podívejte se na jejich srovnání na stránkách Samsungu.

Snadná a svižná instalace s laděním na pozadí

Montáž podstavce je třeba kvůli rozměrům televizoru vykonávat ve dvou třeba tak, že ho otočíte vzhůru nohama. Můžete ale také nejprve smontovat podstavec a panel do něj nastrčit tak, aby zapadl do dvou vybrání.

Podstavec je ze dvou dílů, bytelná plastová část dobře zapadne do panelu a pak – jakmile z ní sundáte kryt – je přišroubování těžkého kovového a plochého dílu snadné. S výhodou v tomto okamžiku oceníte, že všechny šrouby jsou stejné a pokud máte v tomto ohledu už něco za sebou, musíte se ptát, proč to takto jednoduše nejde vždy. Televizor sice po montáži drží, ale pokud ťuknete do obrazovky uvidíte, že se přece jen zaklepe. Televizoru by slušely krajové nožičky, ale tohle je dnes o marketingu, nikoli o funkčnosti. Ideální je televizor těchto rozměrů umístit na stěnu a vše je vyřešeno.

Následující obvyklá instalace s laděním kanálů na pozadí nabídne možnost připojení se k Wi-Fi přes tlačítko WPS na routeru a se Strong Dual Band Gigabit Router 1200 to šlo jako po másle. Na závěr se vás ještě televizor zeptá (třídění naladěných kanálů je stejné, jako jinde), zda chcete využít možnosti optimalizace obrazu a zvuku na podmínky místnosti, což se vyplatí. Vypnout ji ostatně v menu nastavení můžete kdykoli a poté už pracujete s klasickými přednastavenými režimy.

Domovská nabídka s aplikacemi a už skoro tradiční zjednodušený dálkový ovladač dražších (a drahých) televizorů Samsung. TV zapíná přes infra, dále pracuje přes Bluetooth a párovat se nemusí, což určitě potěší.

Výtečné HbbTV 2.0 i třeba Bluetooth Audio

O ovládání, multimédiích i programové nabídce toho bylo napsáno více než dost (podívejte se třeba sem). Jak vidíte ze snímku kompaktního zjednodušeného ovladače je takový, jaký je a ti, co mají rádi třeba numerickou klávesnici nebo samostatná barevná tlačítka tady doma nejspíše nebudou. Jinak je ovládání pohodové, samozřejmě při zohlednění faktu, že se nikde nedá kolovat a že tzv. Rychlé nastavení (vybrané funkce zobrazené ještě před vstupem do úplného menu nastavení) jsou poněkud zmatené. Jednak jich tu je vysoce nad míru obvyklou a jednak nejdou setřídit či vymazat tak, abyste si nabídku nastavili přímo pro vás. Tohle je stálý problém ovládání Samsungu.

V případě EPG, které je tradičně s obrazem i zvukem, jsme v minulosti u některých televizorů 2020 (např. Samsung QE55Q70T) narazili na problém s přechodem na další den. Tady byl bohužel také a jediný způsob jak se na něj dostat, byla šipka vpravo, tedy neustálý posun po časové ose EPG. S dalšími informacemi nejen na toto téma vás odkážeme na test zmiňovaného televizoru.

V případě HbbTV jsme opět vyzkoušeli pokus České televize o testování HbbTV 2.0, které televizor splnil na 85 %. Vůbec z toho nemusíte mít obavu, protože jde spíše o pseudo test ke kterému ČT odmítá zveřejnit jakékoli údaje, resp. verzi oficiální HbbTV Suite se kterou testuje (pokud tedy vůbec…). Televizor navíc úspěšně prošel testy u CRA, kde se HbbTV 2.0 taktéž už zkouší, takže si obrázek udělejte sami.

V případě aplikací se už plně musíte přihlásit k tržišti Samsungu. Televizor bez toho nedovolí nainstalovat ani ty aplikace, které vám nabídne jako doporučené. Pokud se chcete podívat, co všechno má značka k dispozici, najdete to v našem aktualizovaném přehledu.

U Samsungu se na aplikace důkladněji podíváme někdy příště.

Pokud jde o Bluetooth Audio, to je obousměrné, takže můžete televizor použít jako výstup třeba pro mobil (jde to i s videem a opět ve vynikající kvalitě), na druhou stranu z televizoru můžete poslat zvuk například na zvukovou lištu. Dva mobilní telefony, Samsung Note 8 s o. s. Android 9.0 a TCL Plex (Android 10), neměly s propojením jediný problém, navíc televizor v tomto okamžiku nabídne velmi šikovný spořič obrazovky. Ten nabízí i po přepnutí na rozhlasový kanál i když obrazovku bohužel vypnout nelze.

Výstup z televizoru jsme vyzkoušeli s výtečným Bluetooth reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (více informací zde) a propojení bylo rychlé. Zvuk se v tomto okamžiku automaticky přepne na Bluetooth (v TV se vypne) a jakmile reproduktor vypnete, automaticky ho opět převezme televizor.

Televizor se dvěma sadami tunerů nabízí skutečný obraz v obraze (PiP), navíc s funkcemi, jaké hned tak neuvidíte. Ovládání je sice ještě kostrbaté, ale možností je dost. Škoda jen, že nejde kombinovat obraz z tuneru s obrazem z multimédií a snadněji přepínat mezi hlavním a vedlejším náhledem.

Jaký je? Výborný skoro po všech stránkách

HbbTV je tu ve verzi 2.0.1 a ta nečinila aplikacím například na Primě, ČT1 a Nově problémy, včetně navázání po reklamě či spíše reklamách. To, že typicky na Nově byly některé pořady kvůli mizerné obrazové kvalitě v podstatě nekoukatelné, není věcí televizoru, protože kde nic není, ani smrt nebere. Ostatně platilo to i u některých pořadů, resp. u některých kanálů, na DVB-T2. Kupodivu ale například nijak kvalitně šířená ABC TV vcelku koukatelná byla. HD kanály na ČT pak byly podávány dobře, pokud si odmyslíme občasné přecházení zraku při rychlých švencích; nějakých 4,5 Mb/s přece jen není pro Full HD příliš ideální. NASA TV UHD však byla – s datovým tokem kolem 11 Mb/s – jednoduše výtečná!

Celkově vzato, ať jsme do televizoru pustili co chtěli, vždy byla vidět snaha po co nejlepším obrazu stejně, jako snaha po udržení pohybové ostrosti a také resamplování bylo překvapivě dobré. Pokud ale bylo rozlišení nízké a k tomu ještě přistoupil nízký datový tok, televizor s obrazem pochopitelně nedokázal udělat nic. A nejlépe to bylo vidět právě u HbbTV na Nově. Mimochodem na Primě dokázal Samsung z HbbTV pořadu v režimu 576, či dokonce 432, udělat překvapivě slušně sledovatelný obraz, a to mluví samo za sebe!

Jediné potíže, které jsme v průběhu zkoušení zaznamenali, byla tu a tam vypadávající Wi-Fi. Jednou se také televizor po zapnutí automaticky nepřipojil ke směrovači a muselo nastoupit propojení manuální.

Co dodat? Samsung QE65Q80T představuje rozumnou „televizi“ za rozumnou cenu, která vedle obrazové kvality potěší i výbornou výbavou a třeba i vynikajícím Bluetooth. Pokud vám bude vyhovovat ovládání, lze ji jen doporučit.

Hodnocení

  • PRO: překvapivě dobrý obraz (pokud je z čeho brát), výborné resamplování, spolehlivý operační systém, spousta aplikací, výborný PiP (ovládání potřebuje dotáhnout), výborné provedení, bezproblémové HbbTV, ale…
  • PROTI: …připravte se na ztížené ovládání přes sdružené tlačítko (to platí např. i u aplikace Lepší.TV), v EPG problémy s přechodem na další dny, komplikované „Rychlé nastavení“