Dnes se podíváme na přijímač s tradiční obrazovkou LCD, tedy na takový, který nevyužívá LCD QLED montovaný do vyšších a nejvyšších řad. Ve firemní mluvě jde o „Crystal UHD“ a jak velí móda, televizor je také bez klasických rámečků (jsou pouze z boku).

Jsme tedy sice v nižší třídě, ale pochopitelně stále u rozlišení Ultra HD (4K), protože bez něj je v letošní kolekci Samsungu vysloveně jen pár modelů. Pod sérií TU8072, je TU8000 se šesti úhlopříčkami a i ta je už vybavená odpočinkovým režimem Ambient. Nad ní je pak TU8500 lišící se zejména novým režimem Multi View a taktéž podsvícením typu Edge LED, tedy v rámu, avšak se systémem Dual LED u něhož se pracuje nejen se studenou bílou barvou LED diod, ale také s teplou bílou. U TU8072, kterou pořídíte od 109 cm přes zapůjčených 127 cm až po nebetyčných 191, resp. 208 cm, nic takového nenajdete stejně, jako například zdvojené tunery. Ty začínají až o dost výše u některých LCD (QLED) a více se dozvíte v samostatném článku.

Televizor patří do energetické třídy A, ovšem nezapomeňme, že se tu bavíme o modelu s jednodušším podsvícením LCD obrazovky v rámu, což při této velikosti není až tak zásadní. Stejně jako u jiných letošních modelů Samsungu ani u tohoto přijímače nehledejte například Dolby Vision a DTS, není tu ale ani Dolby Atmos.

A než půjdeme na to, ještě drobnost. V tomto testu si důkladněji prověříme multimédia jak z USB 2.0 (3.0 tu není), tak z multimediálního serveru. Aplikace si necháme někdy na příště, ostatně jejich stav stále ještě není zcela ustálen, což vidíme při prvním zmáčknutí tlačítka Home, tedy Domov, i když snad už proběhlo jejich schvalování na novou verzi Tizenu. Přehled aplikací, které má Samsung pro své televizory k dispozici najdete v samostatném článku.

Pár poznámek z on-line tiskové konference místního zastoupení Samsungu k novým modelům televizorů

Výtečné nasunovací nožičky, svižná instalace

Sestavení televizoru je dílem okamžiku. Nožičky totiž jen nastrčíte (jsou šikovně navržené, takže nemusíte mít obavy, že by při přesunu vypadly) a i když mají chybně označenou pravou a levou stranu (kdo přišel s nápadem přesunout strany u TV na pohled zezadu netuším), je označení i na panelu, takže je to nakonec jedno.

Samsung je také jediná značka, která ladí kanály při instalaci na pozadí a navíc tu ani nepotřebujete párovat Bluetooth ovladač jako u konkurence (přes infra se TV jen zapíná). Výsledkem je, že než vyplníte další údaje, připojíte se k domácí síti, atd. máte na zvolených tunerech naladěno.

Setřídění nalezených kanálů se pak dělá v jejich seznamu buď prostým přesunutím stanice (vždy po jedné) nebo jejím umístěním do oblíbených.

Zrcadlení obrazovky telefonu TCL Plex na televizoru.

Tradičně výborné EPG, bezproblémové HbbTV 2.0

O ovládání televizorů Samsung toho bylo napsáno už dost a letos se nezměnilo prakticky nic, dokonce ani nelogičnosti v tzv. Rychlém nastavení, které moc rychlé není. Má totiž příliš mnoho voleb a nejenže nejdou redukovat, ale nelze tu dokonce ani položky přesouvat (snad k tomu někdy Samsung dospěje…). Asi také netřeba připomínat, že kolovat nelze v žádné z nabídek a že OK nevyvolává seznam naladěných kanálů. Tady je třeba jít přes kolébkové tlačítko postupné volby stanic, které má uprostřed Enter. Jeho krátké stlačení vyvolá EPG, dlouhé pak seznam naladěných kanálů a i nad tím je třeba se před nákupem zamyslet. Možná si ale zvyknete (stejně jako autor) měnit kanály přes EPG, kde zmiňovaný volič s výhodou využijete pro rychlý posun po celé obrazovce, tedy pro posun o všechny na ní vypsané stanice. Šipka dolů/nahoru pak posouvá seznam vždy jen o jednu z nich.

U programové nabídky jsme byli zvědaví na posun na další den, což u modelů 2020 hodně často chybí (zatím to šlo jen u jediného testovaného). Tady tomu bohužel nebylo jinak, takže nezbývalo než přecházet na další dny šipkou vpravo, což je hodně zdlouhavé.

Jinak je EPG opět bez zvukové prodlevy, je také rychlé a spolehlivé i když je škoda, že Samsung nešel tak daleko, aby pořady stahoval na pozadí a ukládal si je do paměti. Pak by to totiž bylo naprosto dokonalé! Samozřejmě, pokud by šel provést skok na den…

Zabudované HbbTV 2.0 si s aplikacemi například na Nově, ČT či Primě bez potíží poradilo a práce byla i dosti svižná, takže výkon nechybí. Jen se připravte na zhoršené ovládání, protože barevná tlačítka jsou sdružena s těmi numerickými.

Z tzv. testu České televize na přítomnost HbbTV 2.0 obavu mít nemusíte; televizor, podobně jako všechny ostatní u nás zkoušené, „neprošel“ (85 %). Samsung UE50TU8072U ale získal logo „DVB-T2 ověřeno“ jehož součástí jsou nyní i testy na HbbTV 2.0.

K vyzkoušení zrcadlení jsme použili telefony Sony Xperia XZ (Android 6.0, certifikované Wi-Fi Miracast), Samsung Note 8 (Android 9.0, zkoušeno přes aplikaci Smart View) a TCL Plex (Android 10). Všechny se připojily bez problémů a jelikož tu ještě není režim Multi View (dva náhledy na video z různých zdrojů) nabíhá zrcadlení do plné obrazovky. Obrazová kvalita se ve všech případech blížila originálu, Xperia si navíc ještě uměla vypnout displej.

Co se týče Bluetooth Audio, jeden směr jsme vyzkoušeli s výtečným reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N a zvuk se okamžitě zhutnil! Směr z mobilu do TV jsme zkoušeli s výše uvedenými přístroji a u všech to bylo opět bez problémů. To, že je v televizoru za 14.000 Kč obousměrné Bluetooth Audio je opravdu příjemná zpráva! Navíc je ještě v menu nastavení volba pro připojení zvukové lišty přes Wi-Fi, což zkoušeno nebylo.

Domovská nabídka s s tzv. Rychlým nastavením.

Výborná multimédia, škoda že bez DivX a XviD

Na stránkách Samsungu nenajdete v parametrech nejen k tomuto modelu televizoru o multimédiích prakticky nic a „nic“ je tu i k formátové kompatibilitě. Pokud ji chcete – obecně vzato – vidět, zkuste na vašem televizoru tzv. e-manual. Říkám tak zvaný, protože nejde o příručku k televizoru v tradičním smyslu slova. Jde o jakýsi obecný návod ke všem televizorům a podle toho to někdy vypadá.

Multimédia v e-manualu nejlépe vyhledáte podle slova „JPG“, protože slovo „multimedia“ ukáže něco zcela jiného. Navíc toto téma chybí jak mezi nejčastějšími dotazy, tak v sekci První použití i v části nesmyslně pojmenované Programy, takže to vypadá, jakoby televizor přehrávat multimédia ani neuměl. Takto to ostatně vypadalo u všech modelů TV 2020, které jsme měli na vyzkoušení. Nicméně pokud se tu konečně propracujete k formátové kompatibilitě vidíte, že by i tento televizor měl umět například FLAC (pouze 2 audio kanály) a MPO (3D fotografie) a že HEVC je podporován pouze u MKV, MP4 a TS. Zároveň ještě zjistíte, že formátová kompatibilita není – z neznámých důvodů – u všech Smart TV Samsung stejná, což působí trochu divně, ale to i některá zde vypsaná omezení.

Tolik krátký výlet do e-manualu a teď se vrhněme na praxi.

Při přehrávání videa z USB média se často ukazovaly takovéto šikovné obrazové náhledy. Můžete se po nich posouvat podobně, jako po časové ose.

Správce souborů je ikonový a vypisuje všechny druhy multimédií do dvou řádků. Úspornější výpis možný není, nicméně dovoluje přehrát vše na jeden zátah, takže si dopředu nemusíte vybírat zda chcete hudbu, foto nebo video. A platí to jak při přístupu na USB médium, tak na médium umístěné na domácí síti.

Přes USB přehrajete fotografie ve formátech BMP, JPG a MPO, v muzice zvládl televizor nejen například MP3, ale také FLAC a dokonce i FLAC HD, včetně 192 kHz. U videa si nejspíše všimnete i obrazových náhledů po kterých se dá skákat stejně, jako po časové ose i když se netvořily vždy. Skok na čas tu není a i když si televizor v případě USB média pozici ve videu zapamatuje (na síti nikoli), mohou být dobrým pomocníkem.

Soubory v DivX 5 a XviD sice zobrazeny byly, ale přehrány už nikoli. Jinak televizor bez potíží zvládal čistý MPEG-4, včetně AVC a AVCHD, dále například HEVC v MKV a BDAV (Full HD, M2TS) s tokem přes 20 Mb/s stejně, jako nahrávku z BBC s tokem kolem 8 Mb/s (TS, H.264, Full HD).

Co se týče externích titulků, ty jsou u USB média podporovány a pokud mají stejný název jako video spouští se automaticky, což je pochopitelně nejlepší. Nastavit jdou do tří velikostí a zvolit můžete i znakovou sadu, upravit okraje i jejich barvu, nastavit barvu popředí či pozadí a také jim případně můžete upravit synchronizaci. Voleb je tu opravdu hodně, a to včetně několika druhů písma.

U rozlišení Ultra HD (4K) nebyly naprosto žádné problémy u komprese H.264, v případě HEVC bylo často vidět drobné zaváhání na počátku přehrávání, zbytek už proběhl v klidu.

U obsahu s HDR bylo zkoušeno jen HDR10 (pro HDR10+ bohužel stále nemáme nic spolehlivého k dispozici) a televizor ho zvládal výborně, byť s trochu méně vytaženým detailem v případě tmavé scény. Tohle je ale vždy vysoce individuální. Obsah s HDR10 televizor vždy oznámil, což je jen dobře.

V případě multimédií ze serveru se u fotografií chytíte jen s BMP a JPG, MPO se vůbec ve výpisu neobjevilo. Muzika se ze serveru Synology DiskStation DS414j přehrála v MP3, FLAC a FLAC HD (i 192 kHz) a co se týče videa, kompatibilita (a HDR) byla podobná jako v případě USB (opět bez DivX a XviD). Televizor si však při přerušení přehrávání pozici nepamatoval. Naštěstí ale nepřijdete o externí titulky, které jsou i v tomto případě bohatě nastavitelná a i to je malý zázrak, protože na ně v případě LAN narazíte u televizoru málokdy.

Tlačítko Info u Samsungu nahrazuje OK, které vypisuje takovéto informace o aktuální stanici.

Jaký je? Velice dobrý a byl by dobrý i výrazně dražší

Zvukově je televizor vcelku standardní, tak nějak televizně plochý, obrazově je však překvapivě na výši a při 127 cm úhlopříčky se choval jednoduše výborně i když bylo znát, že mu alespoň 720 p vyhovuje podstatně více, než prosté SD s nímž toho moc nenadělá. Tady je rozdíl oproti některým dražším (drahým) televizorům vidět a bylo by divné, kdyby nebyl.

To co je ale řečeno v titulku, „Televizor Samsung UE50TU8072U nabídne dobrý obraz i dobrou cenu“, , rozhodně platí! Dodat se ještě musí, že moc omezení nemá, což je další dobrá zpráva i když se Wi-Fi někdy chovala trochu zvláštně (občas po zapnutí TV také vypadla). Na problematický e-manual si asi zvyknete i když nejlepší je si ho vůbec nevšímat. V podstatě ho ale nepotřebujete, protože ovládání je většinou snadno pochopitelné, pokud samozřejmě překousnete sdružená tlačítka a třeba i absenci numerické klávesnice, která je tak pouze na obrazovce. Tohle si ale musí každý rozhodnout sám. Pokud vám daný ovladač nevyhovuje, budete nejspíše muset jít jinam, protože se letos dodává (v mírně odlišných verzích) právě od řady TU8000 výše. Klasičtější ovladač pak hledejte od řady, TU7100, která je taktéž 4K, níže.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, výborný obraz, včetně zrcadlení z mobilu, obousměrné Bluetooth Audio, solidní multimédia s podporou bohatě nastavitelných externích titulků i na LAN, HbbTV spuštěno hned při instalaci
  • PROTI: v EPG chybí tlačítko posunu na další den, chybí USB 3.0