Klasický přenosný přijímač bez držadla s teleskopickou anténou přináší jak tuner pro VKV/FM, tak DAB/DAB+. Vedle toho tu najdete už jen funkci Spánek nebo-li usínání při rádiu. Výbava je vysloveně jednoduchá.

Maxxo (899 Kč) napájí zabudovaný a uživatelsky nevýměnný akumulátor, který se dobíjí z běžného zdroje pro mobilní telefon. Ten v ceně není a v balení tak dostanete jen kabel pro zabudované microUSB, což pochopitelně není ideální, protože horší konektor snad ještě nikdo nevymyslel. Modernější a daleko uživatelsky přítulnější USB-C bychom tu ale hledali marně a na něj si v rádiích ještě musíme počkat.

Přijímač se nijak neinstaluje. Po uvedení do továrního nastavení se pouze přepnul na DAB a proladil si pásmo. Jakékoli další nastavení si musíte provést sami, ale moc toho tu není. V nastavení jazyka ovšem najdete češtinu, což se málo vidí, a ta se také zobrazovala u informací o pořadu, nicméně někde je to jen „cesky“ (Blanik).

Zabývat se nemusíte ani datumem a časem, to si přijímač zařídí sám a promítne informace i do VKV/FM. Vhodné ještě je, v tomto tuneru (u DAB to neovlivníte), zaměnit stereo příjem za mono. Přece jen tu nejsou dva reproduktory a navíc přijímač stejně ve stereu nehrál ani ve sluchátkách.

Hodně pozic pro stanice, pohodlné ovládání

Přijímač je postaven na výšku a reproduktor je tudíž umístěn na přední straně za děrovaným plastem (na dolní straně jsou široké gumy). Pokud vám ale nevadí tlumenější poslech nebo ho naopak vyžadujete, stačí rádio položit na přední stranu, přičemž hlasitost jde stále pohodlně ovládat.

Pokud ale budete rádio provozovat v původně navržené pozici, stačí v ní jen trochu více šikmo vytáhnout anténu a hned přepadne. To kupodivu už nedělá když ho dáte na výšku, ostatně položit ho můžete i na horní stranu s ovládání, což asi není nejvhodněji i když záleží na podkladu.

Displej má lehce modré podsvícení a tenkým písmem vypsané názvy stanic, volby menu či informace o aktuálním pořadu, času, datumu, atd. Ty můžete kdykoli měnit tlačítkem Info/Menu, přičemž druhou funkci vyvoláte delším podržením tlačítka.

Budíky tu nenajdete, v nijak obsáhlém menu je pouze zmiňovaný Spánek nastavitelný od 15 do 90 minut. Jinak je v části Systém jen verze softwaru (správnější by bylo firmwaru), návrat k továrnímu nastavení a volba jazyka.

Ovládání je intuitivní a snadné a nejspíše na něj přijdete sami, možná s výjimkou velmi příjemné funkce automatického skenování pásma VKV/FM s následným uložením nalezených stanic do paměti (AMS). K němu je zapotřebí stlačit a déle podržet tlačítko Enter.

Jinak stanice do paměti ukládáte delším podržením Preset, výběrem pozice šipkami a následným Enter. Vyvoláte je krátkým stlačením Preset a opět výběrem požadované pozice šipkami a opětným potvrzením Enter.

Zmínku ještě zasluhuje indikace baterie a tlačítko zapnutí/vypnutí. Obvyklé zmáčknutí (nejde o mikrospínač) nedělalo zhola nic, pokud chcete přijímač vypnout (zřejmě se vypne, nebo to alespoň píše, přičemž displej je vypnutý), musíte ho zmáčknout a podržet dokud se neobjeví „Vypínání“. Pak stačí jen obvyklé krátké stlačení a Maxxo je opět funkční.

Co se týče doby provozu na zabudovaný akumulátor změřit se nedala. Ukazatel totiž silně kolísal třeba i plus mínus čtyři „body“. Kvůli malému displeji také úroveň nabití stále nevidíte, ale je třeba se přepnout přes tlačítko Info, přičemž po vypnutí si rádio poslední volbu nepamatuje. Výrobce dobu provozu neuvádí, displej po hodině na zhruba 50 % hlasitosti kolísal mezi 47 a 54 ze sta, na závěr osciloval mezi 49 a 50.

A teď si vyberte!

Odhadem by to myslím nějakých osm, devět hodin dát mohlo. Z tohoto stavu se rádio za provozu dobilo za něco málo přes hodinu (tady bude záležet na zdroji), což bylo vidět na displeji. Jakmile ale byl přijímač odpojen, prakticky okamžitě stav akumulátoru skočil na 91 %. Po další hodině stále ještě nebyl, podle displeje, který ukazuje konkrétní číslo, dobit.

Dobíjení rovněž také indikuje LED dioda na zadní straně. Nakonec jsem ale, když jsem rádio vypnul a snažil se ho nechat dobíjet do té doby, dokud se červená LED nezmění na zelenou, jak se píše v příručce, zjistil, že červená svítí i po několika hodinách. Akumulátor ukazoval na displeji, po celkově asi třech hodinách dobíjení za vypnutého stavu, 100 %, LED dioda ale nikdy barvu nezměnila.

Stav akumulátoru najdete na tlačítku Info.

Jednoduché VKV, DAB ale s funkcí Prune

Přepínání mezi tunery zajišťuje tlačítko Mode mající pouze dva režimy: FM a DAB. V případě VKV je na výběr ladění všech stanic nebo pouze těch se silným příjmem. V menu ještě najdete zvuková nastavení (stereo, mono) a volbu Systém s výše zmiňovanými funkcemi. Manuální ladění zajistí „šipková“ tlačítka, jejich delší podržení pak obvyklé nalezení nejbližší silnější stanice. Pokud využijete skvělou funkci AMS záhy uvidíte, že se paměti ukládají bohužel pouze frekvence a nikoli jména stanic i když jsou přes RDS k dispozici.

U digitálního příjmu DAB/DAB+ už stereo a mono neovlivníte a v menu vidíte volby jako kompletní a manuální ladění, Odstranit (zmiňované Prune pro vymazání neaktivních stanic) a volbu Systém v níž byly stejné položky, jako u analogového příjmu.

Příjem DAB je u autora omezený (stačí vyjít za chalupu). Tady je nasimulován „nepříjem“, což nebylo nijak těžké.

Jaké je? Jednoduché a tak je třeba ho brát

Škoda, že vůbec nejde ovlivnit podsvícení, které se automaticky vypíná po stanovené době, a to i při 230 V. Pokud chcete displej rozsvítit, je to nejlepší udělat tlačítkem Enter. Pokud to uděláte třeba Mode, přepnete se na druhý tuner. Tady je dobré mít na paměti, že i při zhasnutém displeji, zmáčknutí tlačítka rovnou vyvolá příslušnou funkci a nikoli obvyklejší mezikrok, tedy samotné rozsvícení LCD.

Potěší výkon zesilovače 2 W (RMS), který se ovšem při poslechu přes sluchátka příliš neprojevoval (zřejmě umělé ořezání) a také pozvolna nabíhající rozsah hlasitosti od vysloveně velmi nízké. Tohle vidíte málokde a je třeba ještě dodat, že přijímač ani při této úrovni nijak nešumí na což narážíme čím dál častěji.

Jak vidíte, Maxxo PB01 je funkčně velice jednoduchý přijímač určený do bytu i na zahradu a také všude tam, kde není po ruce elektřina. Strach nemusíte mít ani z továrního zpracování, které bylo u zapůjčeného kusu bezproblémové. Nicméně cena 899 Kč se zdá být nadnesená a přijímači by slušelo tak 700, 750 Kč. Přece jen žádné velké možnosti nenabízí a je pouze mono, což může někomu vadit stejně, jako absence nějakého úchytu za který by se dal pověsit. Na druhou stranu PB01 ve vysokých hlasitostech nijak nedrnčí a ani nešumí v hlasitostech nízkých a má docela slušné příjmové vlastnosti. Tohle vyšší cenu určitě vyvažuje.

Hodnocení

  • PRO: dobré ovládání, včetně ukládání stanic do paměti, funkce Prune (Odstranit), české menu, funkce AMS u VKV (!), ale…
  • PROTI: …ukládají se pouze frekvence a nikoli názvy stanic, velmi nespolehlivé zobrazování stupně nabití akumulátoru, i ve sluchátkách je pouze mono

Štítky