UVNITŘ MAPY POKRYTÍ – Jde o poslední vypínání celoplošného pozemního televizního vysílání DVB-T v Plzeňském kraji. Nástupce multiplexu 3 si polepší, v DVB-T2 bude mít dokrývače.

Plzeňský kraj dnes završí přechod na pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2. Po hlavním vysílači Krašov dnes ukončí celoplošný multiplex 3 jako poslední celostátní síť DVB-T vysílání z dalších základních vysílačů Domažlice – Vraní vrch a Sušice – Svatobor. Stane se tak minutu před půlnocí a z DVB-T na kanálu 52 tak zmizí programy Prima love, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, Kino Barrandov, Barrandov Krimi, Óčko, Óčko Star, Šlágr TV a Seznam TV. Stejné televizní stanice lze již nyní naladit v novém standardu DVB-T2 prostřednictvím finálního multiplexu 22 na kanálu 34 a od zítřejšího dopoledne některé z nich (Óčka a Barrandovy) i v multiplexu 23 na kanálu 31. Tato síť využije na rozdíl od vypínaného multiplexu 3 i několik dokrývačů.

Pokrytí multiplexu 3 z vypínaných vysílačů v Plzeňském kraji:

Přesuny programů z multiplexů 2 a 3

Pokrytí finálních multiplexů 22 a 23, které jsou nástupnickými sítěmi po vypínaných multiplexech 2 a 3, se tak v DVB-T2 vyrovná. Zároveň dojde i k přesunům některých klientů mezi těmito sítěmi. Skupina Nova, která šířila dva své nejsledovanější programy (Nova a Nova Cinema) v multiplexu 2, je v DVB-T2 přesune do multiplexu 23. V současné době je lze ale naladit také v multiplexu 22, který bude do listopadu letošního roku šířit stejnou programovou nabídku jako vypínaná Přechodová síť 12 (tedy všechny stanice z multiplexů 2 a 3 plus některé vybrané programy z Regionální sítě 8). Poté Nova i Nova Cinema z multiplexu 22 zmizí a zůstanou jen v multiplexu 23 (a hlavní kanál Novy souběžně i v konkurenčním multiplexu 24).

V multiplexu 23 také budou vysílat všechny programy skupiny Barrandov, konkrétně pak TV Barrandov HD, Kino Barrandov a Barrandov Krimi (čtvrtý program Barrandov News nebude pokračovat v terestrickém vysílání a v DVB-T2 jej diváci tedy nenaladí). Naopak do multiplexu 22 se v listopadu přesunou všechny programy Primy a Óčka, dosud šířené především v multiplexu 3. Dobrou zprávou je, že České Radiokomunikace nebudou diváky kvůli listopadové změně programové nabídky multiplexu 22 opět nutit k přelaďování přijímačů (v naladěném multiplexu 22 pouze zmizí programy, které do té doby budou souběžně vysílat i v multiplexu 23), takže po dnešním vypínání multiplexu 3 čeká obyvatele Domažlicka a Sušicka už jen jedno přeladění kvůli načtení programové nabídky nového multiplexu 23. Ten však nebude startovat na Domažlicku a Sušicku ve stejnou dobu.

Kdy odstartuje multiplex 23?

Na Sušicku diváci naladí multiplex 23 již zítra ráno či dopoledne, a to na kanálu 31 z vysílače Svatobor. Na stejném kanálu pak bude tato síť do několika dní dostupná i z dokrývačů Klatovy – Hůrka a Kdyně – Koráb. Pouhé přeladění přijímače postačí i těm divákům, kteří využívají společnou televizní anténu (STA). Na kanálu 31 totiž do minulého týdne na Sušicku vysílala Přechodová síť 12, která šířila ve standardu DVB-T2 programy multiplexů 2 a 3 (stejné programy nyní diváci naladí na kanálu 34 v multiplexu 22). Na Domažlicku bude možné multiplex 23 zachytit až od příštího úterý 11. srpna, a to z hlavního vysílače Vraní vrch na kanálu 31 a později i z dokrývače Nemanice na stejném kanálu a také z dokrývače Železná Ruda – Rozvodí na kanálu 22.

Diváci, kteří si kvůli přechodu na DVB-T2 pořídili nový televizor s rozlišením obrazu 4K/Ultra HD, budou moci v multiplexu 23 naladit jediný pozemně šířený Ultra HD televizní program v České republice, dokumentární kanál NASA UHD. Jeho zařazení do multiplexu 23 je ale dočasné a tato stanice může ze sítě kdykoli zmizet. Záleží na tom, kdy CRA získají pro multiplex 23 další klienty, kteří by zaplnili kapacitu využívanou právě programem NASA UHD. Ta odpovídá třem programům ve Full HD rozlišení nebo šesti televizním stanicím ve standardním rozlišení obrazu.

Štítky