Během druhého prázdninového měsíce se vypínání DVB-T dotkne výhradně multiplexů, které využívají vysílače Českých Radiokomunikací.

Srpen bude pouhou předzvěstí podzimního finiše přechodu na pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2. Změn není naplánovaných tolik jako v předchozích měsících (před vyhlášením stavu nouze a přerušením Technického plánu přechodu na DVB-T2) a nejvíce se bude činit Česká televize (vypínání DVB-T) a nový multiplex 23 (zapínání DVB-T2). Ostatně, již minulý týden došlo k vypnutí celoplošného multiplexu 3 ve standardu DVB-T v Plzeňském kraji, kde tuto síť nahradil finální multiplex 23 s jediným Ultra HD programem v české terestrice, dokumentárním kanálem NASA UHD. Tento týden se multiplexu 23 dočkají i v Karlovarském kraji, kde jeho předchůdce, multiplex 3, takřka nevysílal.

Multiplex 23 se rozšíří do dalších čtyř krajů

Zítra zahájí multiplex 23 vysílání z chebské Zelené hory a ve čtvrtek 13. srpna i z jáchymovského Klínovce. Tyto dva vysílače multiplex 3 ve standardu DVB-T nevyužíval, v celém Karlovarském kraji jej bylo možné naladit pouze z dokrývače Tři kříže pro Karlovy Vary (a samozřejmě dálkově například z Krašova nebo Svatoboru). V novém standardu DVB-T2 ale bude mít nástupnický multiplex 23 stejné pokrytí jako končící multiplex 2, který šířil hlavní programy Novy, Primy a Barrandova, a to včetně všech dokrývačů. Během tohoto týdne by tak měl v Karlovarském kraji odstartovat také z Rotavy, Mariánských Lázní, Kraslic, Aše a Karlových Varů (zmiňovaných Tří křížů).

KOMPLETNÍ TERMÍNY PŘECHODU NA DVB-T2: Pro každý kraj, všechny celoplošné sítě, vysílače i dokrývače

Příští úterý 18. srpna ukončí multiplex 3 vysílání v Ústeckém kraji z hlavních vysílačů Ústí nad Labem – Buková hora a Chomutov – Jedlová hora. Ve středu 19. srpna nad ránem pak ze stejných vysílačů odstartuje multiplex 23 a postupně se přidají i dokrývače Velký Šenov, Šluknov, Děčín a ústecký Vaňov. Ve stejný den pak skončí vysílání multiplexu 3 z libereckého Ještědu, aby ho ve čtvrtek 20. srpna nad ránem vystřídal finální multiplex 23 ve standardu DVB-T2 a postupně přidal i dokrývače Hejnice a Frýdlant. Na 25. srpna je pak naplánované vypnutí multiplexu 3 z trutnovské Černé hory pro Královéhradecký a část Pardubického kraje. Hned následující den jej opět nahradí finální multiplex 23 ve standardu DVB-T2.

Česká televize vypne DVB-T ve čtyřech krajích najednou

Stejně jako v dalších krajích, i v Královéhradeckém přidá multiplex 23 dokrývače, konkrétně pak v Náchodě a Hronově (další dva ve Vrchlabí a Špindlerově Mlýně jsou již zkušebně spuštěny od poloviny června a 26. srpna přejdou na řádné vysílání). Dokumentární kanál NASA UHD tak během srpna významně rozšíří svoji dostupnost v terestrickém vysílání: nově ho budou moci naladit diváci v Karlovarském, Ústeckém, Libereckém, Královéhradeckém a části Pardubického kraje. De facto tak pokryje celé Čechy, i když jeho setrvání v multiplexu 23 nemusí mít dlouhé trvání. České Radiokomunikace již začátkem června upozornily, že pokud se objeví zájemci o trvalé vysílání v multiplexu 23, NASA UHD jim bude muset uvolnit místo a vysílání v DVB-T2 ukončí.

Největší operace s přechodem na DVB-T v srpnu proběhne až na samém konci měsíce a bude za ní stát Česká televize. Ta totiž 27. srpna minutu před půlnocí ukončí DVB-T vysílání svého multiplexu 1 hned ve čtyřech krajích najednou: Pardubickém (vysílač Krásné a návazné dokrývače), Vysočině (vysílač Javořice a návazné dokrývače), Olomouckém (vysílač Praděd a návazné dokrývače) a Moravskoslezském (vysílače Hošťálkovice, Hladnov, Lysá hora a návazné dokrývače). Pro Kavčí hory to bude předposlední krok před úplným dokončením přechodu na DVB-T2, který je čeká koncem září ve Zlínském kraji. Ve stejné době dokončí druhou televizní digitalizaci i multiplex 4. Zbylé sítě komerčních televizí budou následovat o měsíc později, koncem října.

Území, na kterém Česká televize přestane 27. srpna vysílat ve standardu DVB-T (Zdroj: ČT)

Štítky