UVNITŘ TABULKA A MAPY POKRYTÍ – Nová síť bude dostupná nejen z hlavních vysílačů Buková a Jedlová hora, ale také ze stejných dokrývačů jako sesterský multiplex 22 a dříve vypnutý multiplex 2.

Další televizní diváci se v noci na zítřek dočkají možnosti sledovat zdarma na svoji anténu jediný v Česku volně terestricky šířený program v rozlišení Ultra HD, dokumentární kanál NASA UHD. A vedle něj také HD verze televize Seznam a hlavního kanálu skupiny Barrandov. V Ústeckém kraji totiž dnes před půlnocí ukončí vysílání celoplošný multiplex 3 ve standardu DVB-T, aby jej zítra dopoledne nahradil finální multiplex 23 v novém standardu DVB-T2, který nabídne kromě výše jmenovaných programů také stanice Nova, Nova Cinema, Kino Barrandov, Barrandov Krimi, Šlágr TV, Šlágr 2 a TV Noe. Po Praze, Středočeském, Jihočeském, Plzeňském a Karlovarském kraji jde již o šestý region, kde tato finální síť DVB-T2 zahájí své vysílání.

Pokrytí multiplexu 3 z vysílače Ústí nad Labem – Buková hora (Zdroj: CRA)

Kde a kdy skončí vysílání multiplexu 3?

Nejprve však musí ukončit vysílání multiplex 3, což se stane dnes minutu před půlnocí na dvou hlavních severočeských vysílačích Ústí nad Labem – Buková hora a Chomutov – Jedlová hora (v obou případech jde o kanál 55). Následně v úterý ráno či dopoledne České Radiokomunikace zahájí z obou vysílačů na kanálu 31 vysílání multiplexu 23 v novém standardu. Pro diváky v Ústeckém kraji to znamená, že budou muset na svých televizorech nebo set-top boxech spustit automatické nebo ruční ladění a načíst si novou programovou nabídku. Dobrou zprávou je, že bytové domy nemusí kvůli této změně znovu upravovat společné televizní antény (STA), protože kanál 31 je na nich již naladěn – do přelomu července a srpna na něm totiž v Ústeckém kraji vysílala Přechodová síť 12 ve standardu DVB-T2.

Rovněž diváky napojené na STA ale čeká opakované ladění přijímačů, aby se jim na kanálu 31 objevila nová vysílací síť (upravená STA pouze umožní šíření signálu nové sítě z kanálu 31 do kabelových rozvodů po domě). Zmiňovaný dokumentární kanál NASA UHD v rozlišení 4K pak naladí pouze ti diváci, kteří jsou vybaveni televizorem Ultra HD/4K. Kromě dvou základních vysílačů Buková a Jedlová hora budou multiplex 23 postupně šířit i dokrývače Ústí nad Labem – Vaňov, Děčín – Popovický vrch, Velký Šenov – Ječný vrch a Šluknov – vrch Pytlák (ve všech případech opět na kanálu 31). Dokrývače spustí České Radiokomunikace do pěti pracovních dnů od zahájení vysílání multiplexu 23 z hlavních vysílačů Buková a Jedlová hora.

Ve čtvrtek se dočkají multiplexu 23 v Libereckém kraji

Společně s dokrývači v Ústeckém kraji bude spuštěn i dokrývač Jindřichovice pod Smrkem – Hřebenáč, který přebírá primární signál z Bukové hory. Hned ve čtvrtek se pak multiplexu 23 s programem NASA UHD a dalšími komerčními programy dočkají diváci v Libereckém kraji. Nejprve odstartuje na hlavním krajském vysílači Ještěd (kanál 31) a poté i na dokrývačích Hejnice – Lázně Libverda a Frýdlant – U rozhledny (v obou případech opět kanál 31). Některé komerční televize však diváci v Ústeckém a Libereckém kraji naladí minimálně do konce října dvakrát. Jde o programy Nova, Nova Cinema, TV Barrandov, Kino Barrandov, Barrandov Krimi, Šlágr TV, Šlágr 2, TV Noe a TV Seznam, které dočasně vysílají zároveň i ve finálním multiplexu 22.

Síť 22 totiž minimálně do ukončení přechodu na DVB-T2 v celé České republice šíří shodnou programovou nabídku jako vypínaná Přechodová síť 12, v níž vysílají v novém standardu DVB-T2 programy z celoplošných multiplexů 2, 3 a vybrané stanice z Regionální sítě 8. Teprve v listopadu z ní zmizí programy, které zároveň vysílají v multiplexu 23 a zůstanou v ní pouze stanice skupiny FTV Prima a Óčko. Programy Primy by navíc měly nově vysílat ve vyšším rozlišení než nyní. U televizí Barrandov a Seznam tak je možné do listopadu v DVB-T naladit dokonce dvě kvality rozlišení obrazu: standardní v multiplexu 22 a vysoké rozlišení v multiplexu 23.

Štítky