UVNITŘ MAPY POKRYTÍ – Dnešní vypínání se týká vysílače Plzeň – Krašov, zítra bude následovat i domažlický Vraní vrch a sušický Svatobor.

Plzeňský kraj finišuje s přechodem na pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2. Minutu před dnešní půlnocí ukončí na hlavním krajském vysílači Plzeň – Krašov vysílání poslední celoplošná televizní síť, multiplex 3 s tematickými kanály skupin Prima, Barrandov či Šlágr. Od středečního rána ji nahradí finální multiplex 23 v novém standardu DVB-T2, který obsahuje kromě jiných také jediný Ultra HD program v české terestrice, dokumentární stanici NASA UHD. Dnešní vypínání se dotkne pouze Krašova, další dva základní vysílače multiplexu 3 v Plzeňském kraji – domažlický Vraní vrch a sušický Svatobor – ukončí vysílání o den později, zítra minutu před půlnocí. Vypínání se nedotkne žádných dokrývačů, protože multiplex 3 je na území Plzeňského kraje neměl.

Programy a pokrytí multiplexu 3 z vysílače Plzeň – Krašov:

Pokrytí multiplexu 3 z vysílače Plzeň – Krašov (Zdroj: CRA)

Multiplex 23 bude mít v kraji pět dokrývačů

Multiplex 3 ukončí vysílání na kanálu 52, nový multiplex 23 odstartuje zítra dopoledne na kanálu 31. Na tom do 9. března fungovala Přechodová síť 12, která šířila ve standardu DVB-T2 programy multiplexů 2, 3 a částečně i Regionální sítě 8. Využití stejného kanálu, na kterém již probíhalo vysílání DVB-T2, je dobrou zprávou pro ty diváky, kteří využívají společné televizní antény (STA). Odpadne jim totiž domlouvání se servisními firmami o úpravách STA. Stačí jim, stejně jako divákům s individuální venkovní či pokojovou anténou, spustit na televizoru nebo set-top boxu automatické nebo ruční vyhledávání nových programů a stanice multiplexu 23 se jim samy načtou do programové nabídky. Včetně programu NASA UHD, který však budou moci sledovat pouze diváci s televizory 4K/Ultra HD.

Jaké všechny programy multiplex 23 nabídne? Kromě zmiňované NASA UHD půjde o Novu, Novu Cinema, TV Barrandov, Kino Barrandov, Barrandov Krimi, Šlágr TV, Šlágr 2, TV Noe a Seznam TV. Z nich by měly stanice TV Barrandov a Seznam TV vysílat v HD rozlišení, ostatní programy budou k dispozici ve standardním rozlišení obrazu. Zatímco multiplex 3 v Plzeňském kraji vysílal výhradně ze tří základních vysílačů velkého výkonu (Krašov, Vraní vrch a Svatobor), multiplex 23 využije ještě pět dokrývačů, z nichž bylo možné dříve naladit multiplex 2 ve standardu DVB-T nebo Přechodovou síť 12 ve standardu DVB-T2. Jde o Klatovy, Kdyni, Nemanice, Nýrsko a Železnou Rudu. Po Krašovu multiplex 23 odstartuje na návazném dokrývači v Nýrsku (rovněž kanál 31).

Programy a pokrytí multiplexu 23 z vysílače Plzeň – Krašov:

Plánované pokrytí multiplexu 23 ve standardu DVB-T2 z vysílače Plzeň – Krašov (Zdroj: CRA)

Do listopadu v DVB-T2 s dvěma až třemi Novami

Pozítří, tedy ve čtvrtek 6. srpna dopoledne, odstartuje multiplex 23 ze sušického vysílače Svatobor. Následně České Radiokomunikace (CRA) připojí i dokrývače Klatovy – Hůrka a Kdyně – Koráb (oba na kanálu 31). „Dokrývače finálních sítí spustíme řádově do pěti pracovních dní od spuštění základního vysílače,“ říká Marcel Procházka, ředitel sekce regulace CRA. Na 11. srpna je naplánovaný start multiplexu 23 z hlavního vysílače Domažlice – Vraní vrch (kanál 31) a poté z dokrývačů Nemanice – Vranovický vrch (kanál 31) a Železná Ruda – Rozvodí (kanál 22). I poté ale budou programy multiplexu 23, s výjimkou NASA UHD, šířeny dočasně ještě i v multiplexu 22 (jde například o hlavní kanál Novy, který navíc vysílá i ve finální síti 24, takže v Plzeňském kraji ho bude možné dočasně naladit dokonce na třech různých kanálech souběžně).

Programy multiplexu 23 by měly z finální sítě 22 zmizet až v listopadu, kdy v ní zůstanou pouze stanice skupin FTV Prima a Óčko. Pro Plzeňský kraj půjde o poslední operaci v rámci Technického plánu přechodu na DVB-T2. Koncem října by ještě měly ukončit vysílání vybrané regionální sítě DVB-T. Přibližně polovina těchto multiplexů ale bude moci rozhodnutím Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) pokračovat i nadále bez nutnosti přechodu na DVB-T2. Týkat se to ale nebude Regionálních sítí 7 a 8 s největším pokrytím. Jejich programy ale postupně přešly do celoplošných přechodových sítí DVB-T2 a poté budou pokračovat ve vysílání ve finálních multiplexech 23 a 24.

Štítky