UVNITŘ MAPY POKRYTÍ – Multiplex 23 dnes startuje z chebského vysílače Zelená hora, zítra se ho dočkají i diváci v dosahu Klínovce.

Počet diváků, kteří mohou na svém Ultra HD televizoru naladit na klasickou televizní anténu pro příjem pozemního digitálního vysílání nové generace DVB-T2 dokumentární kanál NASA UHD o vesmíru, dnes opět stoupne. Finální multiplex 23, v němž NASA UHD dočasně vysílá, se totiž začíná rozšiřovat po Karlovarském kraji. Dnes odstartuje z vysílače Cheb – Zelená hora a zítra také z jáchymovského Klínovce. Již od minulého týdne pak multiplex 23 ve standardu DVB-T2 vysílá i v sousedním Plzeňském kraji, konkrétně z vysílačů Plzeň – Krašov, Sušice – Svatobor a Domažlice – Vraní vrch. Pro Karlovarský kraj je ovšem start třetí celoplošné sítě DVB-T2, která nahradí vypínaný multiplex 3 ve standardu DVB-T, novinkou. Multiplex 3 totiž ze Zelené hory ani Klínovce nikdy nevysílal.

Bez Ultra HD televizoru ji nenaladíte

NASA UHD má čtyřikrát větší rozlišení obrazu než programy, které vysílání ve Full HD, což jsou v DVB-T2 například všechny kanály České televize. Konkrétně jde o rozlišení 3 840 x 2 160 pixelů a program v multiplexu zabírá datový tok 12 Mbit/s, který by jinak mohly využít tři programy ve Full HD rozlišení nebo sedm televizních stanic ve standardním rozlišení obrazu, v němž v DVB-T2 vysílají například programy skupiny Nova. Pro příjem NASA UHD je však nutný 4K/UHD televizor s kodekem HEVC, takže ti diváci, kteří pro příjem DVB-T2 využívají set-top boxy připojené ke starším televizorům, mají smůlu. Stanice se sama objeví v programové nabídce po spuštění automatického nebo ručního ladění televizoru. Při ručním ladění musí divák zvolit kanál 31, na kterém multiplex 23 vysílá v Karlovarském kraji.

Finální multiplex 23 zdědil kanál 31 po Přechodové síti 12, která šířila v DVB-T2 programy multiplexů 2 a 3 do začátku července. To znamená, že diváci v bytových domech, kteří využívají společné televizní antény (STA), nemusí řešit úpravu STA kvůli příjmu multiplexu 23. Potřebnou kanálovou vložku již v STA mají, musí si pouze znovu proladit svoje přijímače. Karlovarský kraj je teprve pátým regionem, kam NASA UHD společně s multiplexem 23 rozšířila své pokrytí. Již dříve ji bylo možné naladit v Praze, Středočeském, Jihočeském a Plzeňském kraji. Určitou výjimkou je také Královéhradecký kraj, kde multiplex 23 s NASA UHD vysílá pilotně z dvou dokrývačů v Krkonoších – Špindlerově Mlýně a Vrchlabí. Na řádný provoz tyto dokrývače přejdou koncem tohoto měsíce.

Ještě v srpnu dokryje takřka celé Čechy

Do konce srpna se NASA UHD rozšíří prostřednictvím nového pozemního digitálního vysílání DVB-T2 ještě do Ústeckého, Libereckého a Královéhradeckého kraje. V září pak přibude Pardubický kraj a Vysočina a během října celá Morava – nejprve Jihomoravský, poté Olomoucký, Moravskoslezský a nakonec Zlínský kraj. Není ovšem zcela jisté, zda NASA UHD bude tou dobou ještě součástí multiplexu 23, protože České Radiokomunikace ji do této sítě zařadily dočasně, aby využily volnou kapacitu. Jakmile by o tuto kapacitu projevil zájem některý ze současných nebo nových klientů CRA, bude NASA UHD v DVB-T2 vypnuta a ustoupí tomuto klientovi. Vedle tohoto jediného Ultra HD programu v multiplexu 23 vysílají ještě programy Nova, Nova Cinema, TV Barandov HD, Kino Barrandov, Barrandov Krimi, Šlágr TV, Šlágr 2, TV Noe a TV Seznam HD.

Stejné programy jako multiplex 23, vyjma NASA UHD, šíří aktuálně také Přechodová sít 12, respektive multiplex 22. V této síti jsou ale všechny výhradně ve standardním rozlišení (čili i TV Barrandov a Seznam TV). Souběžné vysílání ve dvou finálních sítích DVB-T2 ukončí programy zařazené do multiplexu 23 letos v listopadu, po dokončení přechodu na DVB-T2. Poté v multiplexu 22 zůstanou výhradně programy skupin FTV Prima a Óčko, přičemž programy Primy by měly vysílat ve vyšším rozlišení obrazu. Oproti DVB-T pak v DVB-T2 nebudou vysílat programy Barrandov News a Óčko Expres, které ukončí svoji terestrickou distribuci a zůstanou pouze na placených televizních platformách, tedy v kabelu, IPTV a na satelitu.