UVNITŘ TABULKA A MAPY POKRYTÍ – Veřejnoprávní multiplex 1 se před půlnocí odmlčí na Vysočině, v Pardubickém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Je to předposlední fáze přechodu ČT na DVB-T2.

Předposlední krok v přechodu na pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2 provede dnes minutu před půlnocí Česká televize. Vypne vysílání DVB-T na třetině území České republiky – ve zbytku Čech a s výjimkou Zlínského kraje na celé Moravě. Změna se dotkne Vysočiny, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Částečně však také Zlínského kraje, protože některé dokrývače na jeho území přebírají primární signál vypínaného multiplexu 1 z jihomoravského vysílače Kojál. Ve všech těchto regionech musí diváci přeladit na DVB-T2 síť 21, pokud tak již neučinili. Tak rozsáhlé vypínání DVB-T dosud během přechodu na nový standard DVB-T2 v České republice neproběhlo. Pojďme se tedy podívat podrobněji na jednotlivé kraje a co se v nich krátce před půlnocí stane.

Pardubický kraj – končí jeden vysílač a čtyři dokrývače

V Pardubickém kraji vypne Česká televize multiplex 1 na hlavním vysílači Pardubice – Krásné (kanál 32) a dokrývačích Svitavy – Kamenná horka (kanál 34), Ústí nad Orlicí – Kubincův kopec (kanál 54), Letohrad – nad ZD (kanál 54) a Žamberk – Na Rozálce (kanál 36). V dalších lokalitách již ČT svoje vysílání DVB-T vypnula, protože bylo navázané na primární vysílače z jiných krajů, které již ukončily vysílání. Šlo o dokrývače Česká Třebová – Na Výšině, Dolní Dobrouč, Jablonné nad Orlicí – Strážnice a Králíky – Suchý vrch. Diváky v dosahu dokrývače Ústí nad Orlicí – Kubincův kopec čeká koncem tohoto týdne přelaďování, protože ČT změní vysílací kanál DVB-T2 z původního 48 na nový 39. Stát by se tak mělo v sobotu 29. srpna.

Pokrytí vysílačů a dokrývačů multiplexu 1, které dnes ukončí vysílání v Pardubickém kraji:

Kraj Vysočina – končí jeden vysílač a čtyři dokrývače

Na Vysočině dnes skončí vysílání multiplexu 1 z hlavního vysílače Jihlava – Javořice (kanál 33). Společně s ním se odmlčí také dokrývače Brtnice – Rokštejnská rokle (kanál 33), Havlíčkův Brod – Údolní ulice (kanál 32), Okrouhlice – Vadín (kanál 54) a Velké Meziříčí – Fajtův vrch (kanál 34). Dalších pět dokrývačů ukončilo vysílání multiplexu 1 již dříve, protože byly navázány na hlavní vysílače v jiných krajích, kde ČT vypínala DVB-T signál dříve. Jde o lokality Bystřice nad Pernštejnem – Voldán, Ledeč nad Sázavou – Šeptouchov, Náměšť nad Oslavou – Zborovská ulice, Třebíč – Strážný vrch a Žďár nad Sázavou – Harusův kopec. Ve Velkém Meziříčí dojde během zítřka k přeladění veřejnoprávní sítě DVB-T2 z dočasného kanálu 48 na finální kanál 39.

Pokrytí vysílačů a dokrývačů multiplexu 1, které dnes ukončí vysílání v kraji Vysočina:

Olomoucký kraj – končí jeden vysílač a sedm dokrývačů

V Olomouckém kraji vypne Česká televize vysílání multiplexu 1 na hlavním vysílači Jeseník – Praděd (kanál 36) a stejná síť se odmlčí i na dokrývačích Hanušovice – škola (kanál 54), Horní Lipová – u nádraží (kanál 40), Jeseník – Zlatý Chlum (kanál 36), Kopřivná (kanál 54), Zlaté Hory – Biskupská kupa (kanál 36) a Žulová – Hlavní (kanál 54). V lokalitě Hlubočky – Gagarinova již ČT svoje DVB-T vysílání vypnula před měsícem, společně s vysílači a dokrývači v Jihomoravském kraji. Kavčí hory neplánují v Olomouckém kraji přelaďovat žádný vysílač nebo dokrývač DVB-T2 na nový vysílací kanál, takže diváci, kteří již přijímají programy ČT v novém standardu, nemusí nic podnikat a vypínání multiplexu 1 se jich nijak nedotkne.

Pokrytí vysílačů a dokrývačů multiplexu 1, které dnes ukončí vysílání v Olomouckém kraji:

Moravskoslezský kraj – končí tři vysílače a pět dokrývačů

V Moravskoslezském kraji dnes skončí DVB-T vysílání České televize na hlavních vysílačích Ostrava – Hošťálkovice (kanál 54), Ostrava – Hladnov (kanál 54) a Frýdek-Místek – Lysá hora (kanál 54). Odmlčí se také dokrývače Hradec nad Moravicí – Na Tylovách (kanál 29), Jablunkov – Bezručova (kanál 36), Mosty u Jablunkova – Zápověď (kanál 33), Třinec – Lidická (kanál 54) a Vrbno pod Pradědem – nám sv. Vojtěcha (kanál 33). Diváky v Mostech u Jablunkova čeká přelaďování na DVB-T2, protože jde ČT neprovozovala přechodovou síť a přechází zde na nový standard „střihem“ na stejném kanálu. To znamená, že minutu před půlnocí skončí na kanálu 33 vysílání multiplexu 1 ve standardu DVB-T a zítra nad ránem na stejném kanálu odstartuje multiplex 21 ve standardu DVB-T2.

Pokrytí vysílačů a dokrývačů multiplexu 1, které dnes ukončí vysílání v Moravskoslezském kraji:

Zlínský kraj – končí pět dokrývačů

I když si Zlínský kraj na oficiální termín vypínání DVB-T vysílání České televize ještě měsíc počká, některé dokrývače navázané na vysílače v Moravskoslezském a Olomouckém kraji ukončí vysílání již dnes. Konkrétně jde o těchto pět lokalit: Jablůnka – Pálenisko (kanál 43), Valašská Bystřice – Búřov (kanál 43), Valašské Meziříčí – Radhošť (kanál 54), Velké Karlovice – Na Kyčerce (kanál 36) a Vsetín – Bečevná (kanál 54). Během zářijového finiše pak zbývá ČT vypnout hlavní vysílače Zlín – Tlustá hora, Valašské Klobouky – Ploštiny a dokrývače Brumov-Bylnice – hrad a Luhačovice – Branka. Od 1. října už nebude možné programy České televize v celé České republice pozemní cestou naladit jinak než v novém standardu DVB-T2 a ve Full HD rozlišení.

Pokrytí vysílačů a dokrývačů multiplexu 1, které dnes ukončí vysílání ve Zlínském kraji:

Štítky