UVNITŘ MAPA POKRYTÍ – Minutu před půlnocí se odmlčí vysílání multiplexu 3 z krkonošského vysílače Trutnov – Černá hora. Jeho nástupce, multiplex 23, využije v kraji i dokrývače.

Definitivní tečku za přechodem na pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2 dnes učiní Královéhradecký kraj. Minutu před půlnocí totiž v tomto regionu přestane vysílat poslední celoplošná televizní sít DVB-T, konkrétně multiplex 3. Tato síť v kraji využívá jediný vysílač Trutnov – Černá hora, z něhož je zachytitelná na kanálu 60. Kromě diváků v Královéhradeckém kraji přijímá signál multiplexu 3 z Černé hory také nezanedbatelné množství domácností v sousedním Pardubické kraji. Těm všem se programy této sítě ve standardu DVB-T definitivně odmlčí a nově je budou moci naladit od zítřejšího dopoledne na kanálu 31, ovšem výhradně v novém vysílacím standardu DVB-T2 v multiplexu 23. Kvůli této změně bude nutné přeladit set-top boxy nebo televizory.

Programy šířené v multiplexu 3, který dnes ukončí vysílání pro Královéhradecký kraj:

Pokrytí multiplexu 3 z vysílače Trutnov – Černá hora, který dnes ukončí vysílání (Zdroj: CRA)

Naladíte v něm i NASA UHD, ale musíte mít Ultra HD televizor

Vysílací kanál 31 je pro Královéhradecký kraj zcela nový, takže úpravy čekají i společné televizní antény (STA), na kterých je nutné přeladit kanálovou vložku. Tuto změnu provádí profesionální anténářské firmy. Diváci se ale nemusí obávat, že by do doby, než se podaří upravit jejich STA, přišli o možnost sledovat programy z vypnutého multiplexu 3. Všechny je mohou naladit ve standardu DVB-T2 již nyní v sesterském multiplexu 22, který vysílá rovněž z Černé hory na kanálu 28. Tento kmitočet se využívá pro nové televizní vysílání již od roku 2017, takže STA jsou na jeho příjem upraveny. Všechny programy multiplexu 22 jsou ale dostupné pouze ve standardním rozlišení obrazu, zatímco v multiplexu 23 bude možné sledovat hlavní kanál Barrandova a TV Seznam ve vysokém rozlišení obrazu (HD).

Multiplex 23 rovněž nabídne divákům jediný terestricky volně šířený televizní program v rozlišení Ultra HD, dokumentární kanál NASA UHD. Ten však naladí pouze domácnosti vybavené televizory Ultra HD/4K. Ještě před zítřejším spuštěním multiplexu 23 z trutnovského vysílače Černá hora bylo možné NASA UHD a další programy této sítě naladit z krkonošských dokrývačů Špindlerův Mlýn – Labská (kanál 46) a Vrchlabí – Žalý (kanál 23). Oproti multiplexu 3 bude multiplex 23 využívat i další dokrývače v Královéhradeckém kraji. Ještě v průběhu tohoto týdne by měl být dostupný z lokalit Náchod – Na vyhlídce (kanál 30) a Hronov – Jírová hora (kanál 29). Společně s nimi budou spuštěny i dva dokrývače multiplexu 23 v Pardubickém kraji: Žamberk – Na Rozálce (kanál 36) a Letohrad – nad ZD (kanál 23), které odebírají primární signál z vysílače Černá hora.

Programy multiplexu 23 ve standardu DVB-T2:

Za měsíc pokračování v Pardubickém kraji a na Vysočině

Pardubický kraj se multiplexu 23 z vlastních vysílačů a dokrývačů dočká až za měsíc, konkrétně 23. září, kdy tato síť odstartuje ze základního vysílače Pardubice – Krásné (kanál 34) a dokrývačů Svitavy – Kamenná horka (kanál 34) a Ústí nad Orlicí – Kubincův kopec (kanál 23). Od 1. října pak bude tuto síť šířit i dokrývač Jablonné nad Orlicí – Strážnice (kanál 30), který přebírá primární signál z jihomoravského vysílače Kojál. Oproti éře DVB-T, v níž předchůdce sítě 23, multiplex 3, vysílal pouze z vysílače Krásné a dokrývače Kamenná horka, si tato síť výrazně polepší v pokrytí a vyrovná se multiplexům 21 (programy České televize) a 22 (nyní programy multiplexů 2, 3 a Regionální sítě 8, od listopadu pak výhradně stanice skupin FTV Prima a Óčko).

Ve stejný den jako v Pardubickém kraji odstartuje multiplex 23 také na Vysočině, tedy na hlavním vysílači Jihlava – Javořice (kanál 35) a dokrývači Velké Meziříčí – Fajtův vrch (kanál 41). Další čtyři dokrývače multiplexu 23 zahájí vysílání po 1. říjnu, jakmile bude spuštěno vysílání této sítě z jihomoravského vysílače Kojál. Půjde o lokality Žďár nad Sázavou – Harusův kopec (kanál 35), Třebíč – Strážný vrch (kanál 35), Náměšť nad Oslavou – Zborovská ulice (kanál 33) a Havlíčkův Brod – Údolní ulice (kanál 34). Již od ledna je možné multiplex 23 naladit z dokrývače Ledeč nad Sázavou – Šeptouchov (kanál 47), který přebírá primární signál z vysílače Votice – Mezivrata.

Štítky