Šlágr TV odešel z pozemního vysílání pouhý týden po sesterské stanici Šlágr 2. Zakladatel stanice Karel Peterka diváky na tuto změnu předem připravoval v živém vysílání.

Tisíce fanoušků lidových písní, folku a country přišly ode dnešního dne o možnost přijímat zdarma na anténu lidovkovou stanici Šlágr TV. Známá televizní stanice ukončila vysílání v sítích DVB-T a DVB-T2 pouhý týden po své sesterské stanici Šlágr 2, která zmizela z éteru minulý pátek 21. srpna. Zakladatel a provozovatel obou stanic Karel Peterka přímo ve vysílání Šlágr TV na pravděpodobnost odchodu z terestrického vysílání upozornil již ve čtvrtek večer. „Dědečkové a babičky nemají Šlágr dvojku a možná brzo nebudou mít ani jedničku. Nemá cenu si hrát na něco jiného,“ citoval Peterku server Český rozhlas Digitální rádio. Důvodem odchodu z terestrického vysílání jsou podle Peterky vysoké náklady na distribuci signálu.

Šlágr 2 zmizel z DVB-T i DVB-T2, hlavní kanál Šlágru v terestrice zůstává

Kámen úrazu byl v prodeji reklamy

Šlágr TV vysílala v celoplošném multiplexu 3 ve standardu DVB-T a také v Přechodové síti 12, multiplexu 22 a 23 ve standardu DVB-T2. Po dokončení přechodu na DVB-T2 měla být dostupná výhradně v celoplošném multiplexu 23 společně se sesterskou stanicí Šlágr 2. Ta do minulého pátku vysílala ve stejných sítích DVB-T2 jako hlavní kanál Šlágru, v DVB-T pak byla dostupná v Regionální síti 8. Všechny tyto multiplexy provozují České Radiokomunikace, které vysílání Šlágru 2 a následně i Šlágr TV vypnuly kvůli neplnění smluvních podmínek provozovatele obou stanic, Peterkovy společnosti Česká Muzika. Sám Peterka uvedl, že náklady na šíření signálu v DVB-T/DVB-T2 byly příliš vysoké a stanice je nemohla pokrýt z výnosů z prodeje reklamních časů.

„Jeden velký mediální dům nás měl obchodovat, ale nedopadlo to a od té doby se trápím. Trápím se dost dlouho a je to na mě vidět a nejsem schopen dostát tomu, co jsem podepsal, protože ve chvíli, kdy se nedostanete do toho obchodního balíku, tak se to nedá. Reklam máme hodně, ale jsou za nevýhodné ceny,“ prohlásil provozovatel Šlágr TV ve čtvrtečním vysílání. Na pokrytí distribučních poplatků údajně nestačil ani teleshopping a prodej CD a DVD nosičů, kterému se Česká Muzika věnovala už přes spuštěním Šlágr TV a dalších televizních stanic. V minulosti už Česká Muzika musela stahovat z terestrického vysílání stanic Country No. 1. Ta se později přestěhovala pouze do kabelu a na satelit, kde nyní zůstávají i Šlágr TV a Šlágr 2.

Seniorům zmizel ze satelitu Šlágr TV, jeho příjem je u Skylinku zpoplatněn. Přes anténu je stále zadarmo

Problém i na satelitu: Šlágr TV je kódovaná a za poplatek

Oblíbená lidovková stanice se v minulosti dostala do konfliktu i s Asociací televizních organizací (ATO), která je zadavatelem elektronického měření sledovanosti televizí v České republice. Karel Peterka ve vysílání Šlágru tvrdil, že deklarované výsledky sledovanosti jeho televize jsou podhodnocené a vyzýval diváky, kteří mají doma peoplemetr, aby se televizi ozvali. Tím porušil smluvní podmínky ATO a na několik měsíců přišel o data sledovanosti, která jsou pro pozemně šířené programy klíčová. Na jejich základě totiž prodávají reklamní časy. Peterka také plánoval spustit audio verzi Šlágr TV jako digitální rádio v některé ze sítí DAB+ a uvažoval i o prodeji levných digitálních DAB přijímačů, k tomu však nikdy nedošlo. Stejně jako ke spuštění e-shopu přes hybridní vysílání HbbTV 2.0.

Prostřednictvím HbbTV ale Šlágr postupně šířil programy, které se mu nevyplatilo zařadit do klasického vysílání – ať už šlo o zmiňované Country no. 1 nebo TV Písnička. Nedávno pak Karel Peterka oznámil úmysl spustit na Slovensku placený televizní kanál Šlágr Premium. V letošním roce Šlágr TV také zakódoval svoje vysílání na satelitu, což neslo mnoho diváků dost nelibě. Prostřednictvím největší české satelitní služby Skylink je od dubna příjem této televizní stanice zpoplatněn. „Dohoda se Skylinkem, jako dominantním satelitním operátorem, je začátek nové distribuční strategie. Ta má za cíl jednak ustálit Šlágr v nabídkách všech operátorů a nabídnout vysílání těchto stanic ve vysoké obrazové kvalitě HD. Ta by měla být všem operátorům dostupná zhruba od poloviny roku,“ tvrdil tehdy provozovatel Šlágr TV v oficiální tiskové zprávě.

Štítky