Digitální rozhlas u nás v poslední době zaznamenal výrazný vzestup. Spuštěn byl například nový rozhlasový multiplex DAB+ pro komerční rádia a ČRo získal nové příděly kmitočtů. Nabídka přijímačů ale spíše stagnuje.

V případě Českého rozhlasu (ČRo) šlo celkem o šest individuálních oprávnění dovolujících veřejnoprávnímu rozhlasu vysoké venkovní pokrytí České republiky signálem. Navíc bylo koncem minulého roku oznámeno, že se síť ČRo dostává do jižních Čech, na střední a zbytek jižní Moravy, na Zlínsko a Jáchymovsko. O pár měsíců později pak společnost České Radiokomunikace (CRA) spustila nový rozhlasový multiplex DAB+ určený pro komerční rádia, slova o vzestupu tedy více než sedí.

Bohužel výrazně méně se toho děje v přijímačích jako takových a dalo by se říci, že nabídka ustrnula. Někteří výrobci (Panasonic) dokonce záměrně snížily počty u nás uváděných novinek, takže i to, co se ohlašovalo zatím nedorazí; možná výrobky dorazí někdy později, možná nedorazí vůbec.Posun v nabídce ostatně vidíte i v televizorech z letošních kolekcí, nicméně těch je na trhu tolik, že si toho zájemci často ani nevšimnou.

V nabídce přijímačů pro DAB+ trh v podstatě stagnuje a možná nás v tomto ohledu světová pandemie ovlivnila více, než si připouštíme. Nicméně i tak jsme pro vás připravili pár tipů na zajímavé přístroje, včetně těch, které jsme vyzkoušeli i když jich poslední dobou moc nebylo.

Pokrytí digitální rozhlasové sítě CRA DAB+ v Ostravě na kanálu 7D (zdroj: CRA).

Jak vypadá pokrytí a nabídka stanic na DAB+

Od listopadu 2019 může osm z deseti obyvatel ČR naladit DAB Českého rozhlasu s tím, že po letošním rozšíření sítě, které se plánuje na září, by pokrytí mělo dosáhnout 95 % populace. ČRo šíří ve vlastní síti DAB+ celkem patnáct stanic, z toho čtyři celoplošné, šest regionálních a pět čistě digitálních kanálů, takže obsahu má více než dost. K tomu v květnu 2020 spustila společnost České Radiokomunikace v Praze, Ostravě a v Plzni zmiňovaný nový rozhlasový multiplex DAB+ určený pro komerční rádia, kde je dalších více než deset kanálů. Signál může naladit asi pětina obyvatel Česka, ovšem pravdou je, že pokrytí Prahy a Plzně je výrazně lepší, než pokrytí Ostravy, což můžete vidět na snímku.

Jak pro změnu uvidíte níže, další pravdou je to, že k poslouchání je toho nyní dost a dost, přičemž se ještě chystá navyšování počtu komerčních vysílaných stanic, a to zřejmě průběžně. Soukromým vysilatelům totiž za pár let (10. října 2025) končí tzv. transformační licence v pásmu VKV/FM. Licence byly před časem uděleny s tím, že provozovatelé podpoří přechod na zemské digitální rozhlasové vysílání, resp. na něj do 2025 přejdou.

Pokrytí multiplexu Teleko k srpnu 2020 (zdroj: Teleko).

Další sítí DAB+ disponuje společnost Teleko Digital. Operátor v dubnu 2020 ukončil šíření signálu v tzv. L pásmu a v Brně, což byla v tomto ohledu poslední lokalita, spustil digitální vysílání ve standardním III. pásmu. Dnes multiplexy Teleka pokrývají Prahu, a části Moravskoslezského kraje, Královéhradeckého kraje a například i značnou část Středočeského kraje.

Po ukončení vysílání dětské stanice Rádio Pigy síť šíří pět kanálů z toho jsou dva krajských studií Českého rozhlasu, dále komerční DAB plus TOP 40, Rádio Proglas a Samson Digital, které loni přešlo výhradně na digitální distribuci signálu.

Aktuální pokrytí multiplexu DAB+ společnosti RTIcz (zdroj: www.digitalradiodab.cz).

Multiplex společnosti RTIcz, což je další operátor DAB, pak po nedávném rozšíření nabízí celkem deset vysílačů se spíše komorním pokrytím, což vidíte výše. Také tento operátor postupně opustil vysílání v L pásmu a přešel plně do III. pásma. Koncem července pak firma oznámila uzavření smlouvy se švédskou společností Paneda na dodání nového multiplexeru pro celoplošnou síť DAB+ a postupně do něj přivedla přímé linky ze studií rádií, jejichž vysílání šíří ve své síti.

U RTIcz momentálně vysílá šest kanálů z toho jeden veřejnoprávní (ČRo Karlovy Vary) a pět komerčních. Jde o DAB Plus Top 40, Samson Digital, Rádio Proglas, Rádio Beat a Radio 1.

Kapesní Technisat RDR: LED dioda na boku a tlačítko pro spuštění světla. Pokud chcete svítit, musíte držet…

Co potřebujete pro příjem digitálního rozhlasu

Pro příjem DAB/DAB+ je zapotřebí kompatibilního rozhlasového přijímače, kterých je na trhu celá řada i když spousta z nich je tu s námi už nějaký pátek. Jde o přijímače všech druhů, jako například kapesní, přenosné, stolní, komponentové (do tzv. věže) či třeba radiobudíky do ložnice, nebo kuchyňská rádia určená pro umístění typicky pod horní skříňku. Můžete je mít v provedení mono, stereo, nebo zcela bez reproduktorů, v běžné nebo odolné podobě (i tzv. stavební rádia), se sluchátkovým výstupem nebo i bez něj.

Ceny začínají od nějakých 600 Kč výše, přičemž zpravidla rostou s výbavou a nabídkou tunerů. Můžete tak mít základní modely s DAB+ a příjmem VKV/FM (analogový tuner je tu vždy), vyspělejší přijímače obohacené třeba o přehrávání muziky přes USB nebo/a Bluetooth či s kombinací pozemního a internetového příjmu rozhlasových stanic.

Zájem o digitální rozhlas poslední dobou v Česku výrazně roste a podle průzkumu agentury GfK ze srpna 2019 se prodej meziročně zvýšil o 82 %. Další nárůst se očekává v souvislosti s budoucím rozšiřováním pokrytí.

A ještě jedna důležitá zpráva… Od prosince 2020 má být podle směrnic EU rozhlasový přijímač DAB+ součástí výbavy všech nových vozidel, což povede nejen k rozšíření příjmu digitálního rozhlasu, ale hlavně k dalšímu zkvalitňování vysílacích sítí.

Technaxx MusicMan BT-X29 – Specialitka ve stereu! Primárně ovšem nikoli rozhlasový přijímač FM/DAB, ale Bluetooth reproduktor s hands-free a audio přehrávačem pro MP3, WMA a WAV.

Nabídka přijímačů, zajímavé kousky nejen z našich recenzí

V době postupující druhé digitalizace televizního vysílání jsme se DAB moc nevěnovali, takže jsme vyzkoušeli jen pár přístrojů. Aktuálně se z našich testů v roce 2019 a 2020 stále ještě prodávají následující přijímače:

  • Onkyo T-4030 (7490 Kč) – komponentový přijímač, tedy určený do hi-fi věže, který už sice má nějaké ty roky, ale v testu prokázal nebývalou citlivost na příjem DAB+ a zvukový výstup byl jednoduše „mňam…“
  • Technisat Digipal DAB+ (3999 Kč) – kombinace klasického set-top boxu pro DVB-T2 s příjmem digitálně vysílaného rozhlasu.
  • Technisat DigitRadio 750 (4490 Kč) – mikrověž, která toho za danou cenu nabízí více než dost, včetně rozumně vysokého výkonu zesilovače a spousty pozic pro rozhlasové stanice.
  • Technisat DigitRadio Car 1 (1899 Kč) – rozšíření tradičního autorádia o DAB/DAB+ s excelentní výbavou, příjemnou kvalitou zvuku a dvěma druhy montáže.
  • Technisat Techniradio RDR (749 Kč) – skvělé kapesní rádio à la tlustší mobilní telefon vyniká především funkcí AMS, která u VKV/FM automaticky naladí a uloží stanice do paměti, včetně jejich názvu, A tohle uvidíte opravdu málokde!

Z předloňského přehledu přijímačů DAB do 1500 Kč ještě vybíráme několik parametrově zajímavých přístrojů a doplňujeme aktuální ceny. Nicméně typické rádio této kategorie je, jak se zdá, stále stejné: je mono, má jediný výstup, totiž sluchátkový, je bez dálkového ovladače a funguje na interní teleskopickou anténu. Jednu z mála specialitek pak vidíte na fotografii výše. Technaxx MusicMan BT-X29 je nyní ke koupi za asi tisíc korun.

Za pozornost stojí i AEG DAB 4153 (1500 Kč) s možností úplného vypnutí, Albrecht DR 70 (1300 Kč) s barevným displejem a tlačítky přímé volby stanic či Sencor SRD 6600 (1399 Kč), který má i rukojeť a hlavně – levný standardní akumulátor Nokia BL-5C.

Dalším dobrým levným tipem mohou být rádia z Lidlu. Tento obchod v podobě své značky SilverCrest nabízí DAB už dlouho a několik jsme jich také, s dobrým výsledkem, testovali. Minulý rok šlo o SilverCrest Rádio DAB+ a Silvercrest SRH 5 A1, ale v nabídce už nejsou. Ke koupi má být ještě novější Silvercrest SRH 5 B2, ale momentálně chyběl. V době vzniku článku tak byla u Lidlu k vidění jen následující trojice přijímačů (podrobněji zde): SilverCrest SDR 15 A1 (599 Kč, přenosný mono přijímač), SilverCrest SWDR 50 A1 (649 Kč, radiobudík) a SilverCrest Kuchyňské rádio DAB+ (899 Kč) určené k montáži pod skříňku nebo k postavení na polici.