Po přechodu na DVB-T2 vysílá Česká televize téměř v celé republice na jediném kanálu 26, což může v některých lokalitách s členitým terénem způsobovat problémy, připustil v rozhovoru pro Český rozhlas Digitální rádio šéf techniky Michal Kratochvíl.

Česká televize je připravena spustit dokrývače DVB-T2 v místech, kde dochází k vzájemnému rušení vysílačů její sítě 21 v rámci jednofrekvenční sítě na kanálu 26. V rozhovoru pro server Český rozhlas Digitální rádio to řekl technický ředitel ČT Michal Kratochvíl s tím, že Kavčí hory v tomto ohledu řeší podněty od starostů obcí a anténářů. Komplikovaných lokalit ale není mnoho. Patřily mezi ně například Krkonoše, kde již ČT ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi spustila dokrývače svého multiplexu 21 ve Špindlerově Mlýně a Vrchlabí. Další lokality mohou následovat, připustil Kratochvíl.

Mapy pokrytí DVB-T2 dokrývačů České televize v Krkonoších:

„Vzniknou-li lokální problémy, řešíme je ve spolupráci s Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ). My si kmitočty nepřidělujeme, my je získáváme od ČTU jakožto regulátora. Někde v určitých lokalitách mohla zazlobit jednofrekvenční síť a tam samozřejmě ve spolupráci s ČTU hledáme jiná alternativní řešení, ale liší se lokalita od lokality,“ uvedl technický šéf ČT a vysvětlil: „Když vysíláte na stejném kmitočtu a máte vzdálenější vysílač silnější než bližší, tak tam mohou vznikat za určitých konstelací problémy.“ ČT však podle Kratochvíla neeviduje problémy plošného charakteru. „Řešili jsme je se starosty nebo s anténáři. Jsou to profesionálové, kteří v dané oblasti operují a dělají společné televizní antény. Oni dokáží zobecnit některé trable regionu, které tam vzniknou, a my na ně nějakým způsobem potom reagujeme,“ uvedl.

Zatímco v českých krajích již ČT má poměrně jasnou představu, které lokality jsou problémové, na Moravě to teprve zjišťuje v souvislosti s vypínáním signálu DVB-T. Řada diváků totiž ještě nemá naladěnu veřejnoprávní síť DVB-T2, byť ta celostátně vysílá již třetím rokem. „Aktuálně probíhá dovypínání moravského regionu, blížíme se ke Zlínskému regionu, kde vypneme poslední vysílač, a tam samozřejmě si uděláme ještě vyhodnocení a poté začneme řešit lokality, které třeba mohou mít nějaký problém. Zatím o něm třeba ani nevíme, ale v průběhu času se o nich dozvíme,“ vysvětlil Kratochvíl.

Do úplného přechodu na DVB-T2 zbývají ČT už jen dva kroky. 27. srpna vypne vysílání DVB-T multiplexu 1 na Vysočině a v Pardubickém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji a poté už jen 30. září ve Zlínském kraji.

Štítky