Díky spolupráci s obchodem Alza.cz vám přinášíme další recenzi na výrobek, který bohužel jinak zajistit nedokážeme. Tady je tedy jeden malý televizor minimálně vyšší střední třídy.

Pokud byste tenhle přijímač hledali mezi Full HD, nenajdete ho. Ostatně už jeho cena 16.490 Kč za 102 cm (40″) úhlopříčky naznačuje, že nepůjde o nic zcela běžného a samozřejmě je v Ultra HD (4K), které dnes u velkých značek představuje naprosto drtivou většinu produkce. Výjimečnost ale naznačuje i podpora mnoha standardů HDR, včetně Dolby Vision, u zvuku pak nechybí Dolby Atmos. Ze skoro vrcholové LCD řady jsme dostali zapůjčenu nejmenší úhlopříčku, pořídit si ale můžete i 127 cm (50″), 147 cm (58″) a 165 cm (65″). U Alzy za ně zaplatíte: 21.990 Kč, 24.990 Kč, resp. 32.990 Kč a zejména 58″ může být papírově hodně zajímavý přijímač, protože zabudovaný obrazový procesor by si s ní mohl stále ještě výborně rozumět.

Uvažujete o koupi letošního modelu televizoru Panasonic? Tady si můžete vybrat.

Výbava je na velmi vysoké úrovni až na Wi-Fi, které je pouze „čtyřkové“, byť i s 5 GHz. Televizor s kompletním tunerovým osazením obsluhuje podivně pojmenovaný, ale docela svižný a hlavně spolehlivě se chovající (alespoň v rámci testu) operační systém „my Home Screen 5.0“. K dispozici je nejen obvyklé zrcadlení obrazovky, Bluetooth (bylo jen jednosměrné), či spolupráce s digitálními asistenty, kterých si ale u nás moc neužijete. Je tu ale také například kdysi vyhlášená a dnes už méně potřebná věc, kterou ovšem značka nedokázala příliš prodat – TV Anywhere, tedy televizní vysílání jdoucí z vašeho televizoru na mobil či tablet. Nechybí ani streamování signálu v rámci domova přes LAN (DVB-IP), které Panasonic podporuje už dlouho, USB 3.0, automatický režim nízké latence na HDMI (ovlivníte ho v menu nastavení) či velmi nízká spotřeba v pohotovostním režimu, až 0,3 W. V tomto okamžiku, ale musíte televizor vypnout elektronickým vypínačem na zadní straně, protože jinak si vezme 0,5 W.

Televizor Panasonic TX-40HX800 nám zapůjčila společnost Alza u níž ho také zakoupíte a na odkazu můžete vidět i zákaznické recenze a poradnu.

Rychlá instalace, horší montáž podstavce

Už při vybalování z krabice cítíte, že nepůjde o běžnou produkci. Ne snad proto, že by balení bylo nějak výjimečné (stále je to drobící se polystyrenová hrůza, jako u ostatních značek), ale podstavec, nožičky, jsou kovové a musejí se smontovat dohromady s taktéž kovovými stojinami. Tady se ale návrháři příliš nevyznamenali. Jednak jsou stojiny po zasunutí do obrazovky trochu volné (hůře se šroubují) a jednak jsou tu – naprosto zbytečně – dva druhy šroubů.

Instalace po zapojení do 230 V je rychlá, včetně připojení do domácí sítě přes Wi-Fi, kde můžete využít i tlačítko WPS. Při výběru tunerů se vám pak nezvykle nabídnou hned čtyři: pozemní, satelitní, kabelový a pro ethernetovou domácí síť, kdy se signál posílá rovnou do LAN.

Po instalaci bohužel opět neskončíte v televizním vysílání, nýbrž jsou vám nabídnuty i další varianty jako nekonečně otravný Netflix, apod. Nicméně hned po spuštění DVB-T/T2 vás možná do uši udeří hutný zvuk, jaký hned tak nezaslechnete ani o třídu výše.

Setřídění kanálů si musíte udělat sami, tradičně ve volbě „Menu ladění DVB-T“ a jde to jak fyzickým přesunutím jedné stanice, tak jejich prohozením a sáhnout můžete i po oblíbených položkách. Navíc si můžete libovolné stanice uložit rovnou do domovského menu na tlačítku Home a tohle nemá chybu!

A ještě jedna drobnost. V rámci klasické instalace se sice zprovozní (spustí) HbbTV, nikoli ale domovská obrazovka operačního systému s oním prapodivným názvem. Ta chtěla, při prvním zmáčknutí tlačítka Home, spustit od obsluhy. Když jsme to neudělali, zajistila si to sama…

Obrazová i zvuková nastavení jsou velmi bohatá, pro filmy tu jsou dokonce dva režimy „kino“, které jsou od sebe dobře odlišené. THX pochopitelně v této ceně očekávat nemůžete.

Výtečná „dálka“, solidní ovládání, většinou s výborným kolováním

Dálkový ovladač je tradiční rozměrná klasika Panasoniku (mimochodem do v té době také zkoušené antibakteriální čističky Samsung Itfit Wireless Sterilizer se nevešla… :).

Nicméně u téhle „dálky“ máte nejen pocit, že něco držíte v ruce, ale výborně se s ní i pracuje, protože tady si na své přijdou snad všichni zákazníci. Ti, kteří dávají přednost přepínání kanálů numerickými tlačítky, ti, kteří k tomu raději využívají seznam stanic nebo EPG (tlačítko je hned po ruce) a také ti, kteří raději přepínají postupnou volbou. Ovladač je kvalitní, bez nesmyslných experimentů typu EPG v pravém dolním rohu a podobně.

Škoda, že OK v tuneru nevyvolá naladěné stanice (letitě to zajišťuje List), v multimédiích, včetně síťových, už ale funguje jako Pause/Play a po zobrazené časové ose se dá také skákat (jde i klasicky přetáčet). Jinak pro multimédia můžete využít speciální tlačítka v dolní částí ovladače.

Menu nastavení a domovské menu mají na „dálce“ svá vlastní tlačítka. To první je správně bokem, to druhé hned po ruce a můžete ho využít nejen pro vstup do aplikací, ale i pro vstup do menu, na multimédia, atd.

Menu nastavení je s klasickým kolováním, ale pouze na první úrovni, na druhé se stále nesmyslně koluje přes všechna menu, která jsou v tomto okamžiku spojená v jedno olbřímí. Ovládání je ˇv tomto okamžiku trochu zdlouhavé.

V domovské nabídce už kolovat nejde, ale jde upravit a ikony můžete nejen přesouvat, ale také mazat, a to včetně Netflixu a dalších. Výborné je, že si sem můžete umístit například ikonu pro server, nebo váš oblíbený televizní kanál, což je v případě autora NASA UHD.

Programová nabídka nabíhá s většinou krátkým zvukovým výpadkem, někdy kupodivu chyběl. Jak vidíte, je to klasika sama, výrobce dal před větším obrazovým náhledem přednost zobrazení více stanic, což je rozumné. OK v našem případě vyvolávalo pouze nahrávání.

Dobré EPG, ale chybí upozornění na pořad, bezproblémové HbbTV 2.0

Programová nabídka je s obrazem a zvuk, zvuk se při vstupu a odchodu krátce přeruší (většinou). Pořady se stahují po vstupu na multiplex, pomocí barevných tlačítek pak snadno skočíte na další den. Na stanici se přepnete tak, že buď z programové nabídky vyskočíte, nebo zmáčknete OK na aktuálním pořadu. EPG tak má v podstatě jedinou chybu – nemůžete si z něj zadat upozornění na pořad, což je pochopitelně škoda. Nebo alespoň v našem případě to nešlo…

Co se týče HbbTV, verze 2.0 tu zjevně je, v tzv. testu ČT na jeho přítomnost televizor dosáhl 91 %, ale tohle, jak jsme už mnohokrát zdůrazňovali, není důležité, protože se dá s úspěchem pochybovat o kvalitě testu. Důležité je to, že „červené tlačítko“ fungovalo bezproblémové na kanálech hlavních televizních skupin, a to včetně možnosti změnit kvalitu v průběhu přehrávání aniž byste ztratili pozici v pořadu, nebo navázání na přehrávání po vnitřní reklamě. Kompatibilita směrem k nižším verzím HbbTV tak je zachována i zde.

Domácích či dobře lokalizovaných aplikací není mnoho, ale jsou kvalitní, což platí zejména o Skylink Live TV a Lepší.TV. Je tu také Youtube, které bylo rovněž bez problémů, a Voyo, které už ale nemáme jak vyzkoušet. Chybí tak zejména HBO GO, což se dá obejít přes internetovou televizi Lepší.TV, kde si můžete připlatit za HBO OD.

Lepší.TV fungovala dobře, včetně rozhlasových stanic, kterých je tu celá řada a protože používá barevná tlačítka, ovládání je u Panasoniku pohodové. Bezproblémovou funkčnost vykazovala také aplikace Skylink Live TV, která je ale na výši na všech u nás posledních dobou zkoušených platformách.

Krátce jsme otestovali i zrcadlení obrazovky z mobilního telefonu TCL Plex s o. s. Android 10. Připojení se u Panasoniku dělá přes volbu Zařízení (nabídka Home) a Zrcadlení, telefon i televizor opět musejí být napojeni na stejnou síť (směrovač). V případě Plexu bylo propojení rychlé, obrazová kvalita na úrovni nějakých 80, 85 % zdroje, což je slušné.

Do multimédií se dostanete z domovské nabídky (Home), kterou tu už vidíte v upravené podobě. Stačí jen zmáčknout šipku dolů a ikony můžete mazat a přesouvat.

Výborná multimédia i z domácí sítě, výborné HDR

K dispozici je jednoduchý, ale přehledný správce souborů s malými ikonovými náhledy u média přes USB, a s klasickým textovým výpisem v případě multimediálního serveru Synology DiskStation DS414j v němž se navíc dá i kolovat, což v první případě nejde a dokonce tu ani není regulérní přechod na další řádek výpisu. Našinec tak nějak nepochopí uvažování návrháře, který jednou (u klienta DLNA) udělá perfektní věc, aby podruhé odvedl práci jen poloviční. Navíc by se režim prohlížení měl dát jednoduše přepnout mezi ikonami a textovým výpisem, což by bylo pro mnohé nejlepší. Naštěstí i v případě ikon vidíte celý název aktuálního souboru v řádce nad výpisem, a to se hodí zejména u seriálových dílů.

Správce zobrazuje pouze soubory, které dokáže přehrát, ale občas se splete, jako u DivX 5, které například na rozdíl od XviD, MPEG-H /HEVC), nebo čistého MPEG-4, přehrát neuměl. Jinak se dá říci, že formátová kompatibilita byla u videa podobná z USB i ze sítě, u fotografií minimální (JPG) a u muziky parádní, včetně FLAC HD, který reprosystém vysloveně rozezněl.

Televizor si u videa dokázal při přerušení zapamatovat pozici i po vypnutí TV, jen jsme mezitím nesměli přehrát nic jiného. Vynikající bylo přehrávání videa s externími i interními titulky, a to jak z USB, tak z domácí sítě (DLNA). Titulky byly v plné češtině a byly také dobře nastavitelné jak co do velikosti, tak co do výběru znakové sady či volby zpoždění. Na tohle dnes hned tak nenarazíte!

Přehrávání videa ve 4K přes rozhraní USB 3.0 bylo prakticky vždy bezproblémové (tu a tam s drobným úvodním škobrtnutím), včetně kodeku H.264. Obsah s HDR10 televizor krátce ohlásil stejně, jako v případě Dolby Vision. HDR10 podal (pro oči autora) výborně jak v přesvětlené scéně, tak v okamžiku tmavších a tmavých detailů, což dnes v druhém případě vidím hodně málo.

Informace o kanálu NASA UHD. Na jiných vidíte (na druhé zmáčknutí) i rozšířenou popisku k pořadu, kterou tento kanál nevysílá (nemá EPG).

Jaký je? Hodně zajímavý!

Panasonic TX-40HX800E není nejlevnější, ale jeho chování na DVB-T2, na multimédiích i aplikacích IPTV/VoD naznačuje překvapivě dobrou kvalitu obrazového procesoru a vlastně celého televizoru. Operační systém byl dobře sladěný s hardwarem a usazený, na nějaké firmwarové potíže jsme v průběhu testování nenarazili.

Ti, kteří si rádi ladí nastavení podle svého, tady budou také spokojeni, ti ostatní by hned po instalaci měli vypnout tzv. živou barvu, aby se dobrali přirozenějšího podání. Ta už je, například v režimu Kino, vypnuta výrobcem. Nicméně pro poslech rozhlasu, nebo nějaké jiné muziky, televizor příliš vhodný není. Obrazovka se mu sice vypnout dá, ale volba je zbytečně hluboko v menu, což je dvakrát škoda, protože výkon zesilovače je subjektivně vzato vyšší, než udávaný. Nemluvě o skvělé práci s Bluetooth Audio, byť je jen jednosměrné; nebo se na něj dva zkoušené telefony (TCL Plex a Samsung S10 Lite) nedokázaly připojit.

V případě výstupu na Bluetooth reproduktor si pak můžete vybrat, zda bude hrát pouze on nebo i televizor, a to se dnes hodně málo vidí stejně, jako možnost separátně upravit hlasitost jdoucí do sluchátek.

Televizor se opět uvádí pod klasicky infantilním sloganem „Obraz vyladěný v Hollywoodu“ a pokud vás irituje stejně jako autora, nedbejte na něj. TX-40HX800 si zasluhuje skutečně něco víc, než neschopný marketing, jakým bohužel Panasonic proslul. Je to parádní kousek u kterého máte nejen pocit, že nezaplevelujete planetu, ale můžete mít navíc i pocit, že jste si za své peníze pořídili něco, co dobře hraje ať co do obrazu, tak co do zvuku (skoro malé domácí kino) a co má také naději, že nějakou dobu vydrží.

Tyhle pocity jsou dnes bohužel u televizorů čím dál tím méně časté.

Hodnocení

  • PRO: překvapivě hutný zvuk i z televizního vysílání, výborné resamplování i pohybová ostrost, výtečné HDR, velmi bohatá nastavení s řadou úprav, samostatná regulace audio výstupu přes Bluetooth a sluchátka, výborná síťová multimédia, včetně upravitelných titulků v češtině, jedno programovatelné tlačítko pro vaši aplikaci
  • PROTI: chybí Wi-Fi 5 (802.11 ac), velmi lesklá obrazovka

Štítky