VČETNĚ TESTU VŠECH APLIKACÍ: Pokud nepočítáme televizory s obrazovkami s rozlišením 8K, je Q95T s regulovatelným plošným podsvícením, vrcholem produkce s dnes běžným Ultra HD (4K).

Řada 9, konkrétně série Q95T je ke koupi ve čtyřech úhlopříčkách: 140 cm (55″), 165 cm (65″), 191 cm (75″) a 216 cm (85″), a to od 54.990 Kč. Právě tuto cenu aktuálně zaplatíte za nejmenší model, který nám byl zapůjčen. Jak vidíte ze snímků, televizor má dnes neobvyklý, ale o to příjemnější středový podstavec (kvalitní kovové „U“!), zabudována je zdvojená tunerová sada (mechanika pro přístupové karty je jedna) a k dispozici je také skutečný PiP, tedy obraz v obraze, kterého i letos bude pomálu.

QE55Q95T používá v principu nejvyspělejší LCD obrazovku Samsungu, tedy QLED, a operační systém Tizen v nové verzi o kterém jsme se už průběžně zmiňovali v předchozích testech modelů 2020. Zajímavostí zvukovou je osazení dekodérem typu 5.1 (prostorový zvuk) a k dispozici je i OTS, objektově orientovaný zvuk nebo, jak říká výrobce, „zvuk sledující pohyb“.

Televizor je proveden v koncepci s oddělenými tunery a většinou elektroniky a box je s panelem spojen jediným tenkým kabelem (One Invisible Connection), kterým se vede i napájení, což je samozřejmě vynikající a našinec se jen může divit, proč to za ta léta už někdo nenapodobil.

Televizory Samsung 2020: nové podsvícení, bezrámečkový design a poprvé Wi-Fi 6 i HbbTV 2.0

A protože jsme se ovládání, multimédiím i programové nabídce EPG u modelů 2020 už více věnovali třeba u testu Samsung QE55Q70T, nyní se více zaměříme na aplikace a jejich funkčnost, což už vyžaduje přihlášení k tržišti Samsungu. Bez toho televizor nedovolí, stejně jako u dalších letošních modelů, nainstalovat ani ty aplikace, které vidíte mezi doporučenými. Přehled skoro všech, které má značka k dispozici, pak najdete v samostatném článku, který vyšel v dubnu 2020.

Q95T se od Q90T liší zejména trochu jiným dálkovým ovladačem a možností využít držák pro tzv. bezmezerovou instalaci na zeď. Srovnání s dalšími řadami najdete v samostatném článku o televizorech pro sezónu 2020/2021 (odkaz výše), pokud chcete o jednotlivých řadách LCD QLED podrobnější informace přímo od Samsungu, podívejte se na tabulku na jeho stránkách (série Q90T tu chybí).

Pohodlná instalace s laděním na pozadí

Podstavec se skládá ze dvou částí – bytelného plastového držáku, který se snadno přidělá na neméně bytelné kovové „účko“. Celek je jednoduchost a elegance sama, šrouby jsou stejné i pro spojení s panelem. Tak nějak by měl vypadat kvalitně navržený podstavec, když už tedy není z jednoho dílu. Podle prvních zpráv měl být v ceně i držák pro tzv. bezmezerovou instalaci na zeď, ale u zapůjčeného kusu chyběl.

Kvalitku poznáte už při vybalování. Vidíte zcela plochou obrazovku tlustou asi 30 mm obroubenou z boku kovovým rámečkem, přičemž zpředu není ani ve spodní části. Vše zkrátka budí jen ten nejlepší dojem.

Samotná instalace televizoru je docela svižná, s aplikací Samsungu přes mobil ovšem opět neklapla, takže tradičně…

Ve výběru jazyka se nedá kolovat (to ostatně nikde) a protože je výrobce bohužel nemá ani podle abecedy, je to trochu náročnější. Na počátku instalace je také výběr ladění pro tunery, protože Samsung – jako jediný – ladí na pozadí, což je vynikající. Poté se připojíte k domácí síti, přičemž pro Wi-Fi lze využít WPS, včetně třeba přístupu PIN. Nakonec se však ukázalo, že je lepší zadat heslo, protože Wi-Fi napojená přes WPS občas vypadávala, resp. nenabíhala po opětném zapnutí TV.

Na závěr se ještě můžete (musíte – podle volby) přihlásit k svému účtu u Samsungu a například si také povolit propracovaný režim optimalizace na okolní podmínky, který u značky funguje velice dobře a týká se jak obrazu, tak zvuku.

Překvapením u tohoto televizoru byl na závěr další dotaz na volbu tunerů, který ale šel přeskočit, takže už na pozadí naladěné stanice pozemního DVB-T/T2 zůstaly zachovány.

Dálkový ovladač Samsung už dlouho používá ve zjednodušené podobě (zde kovový) a buď si na něj zvyknete nebo nikoli. Tohle je individuální a potenciální kupující by si to měl předem vyzkoušet. Škoda, že Samsung tvrdošíjně odmítá zaplnit místo vpravo nahoře.

Tradiční kompaktní ovladač, sdružená tlačítka

Ovladač je postaven na sdružených tlačítkách, které jsou v případě postupné volby kanálů a ovládání hlasitosti spojené s OK uprostřed. Například v EPG, nebo v seznamu kanálů, se pak s jejich pomocí můžete s výhodou pohybovat o výpis celé obrazovky, tedy více stanic současně. Komu ale nesedí to, že se krátkým zmáčknutím vyvolá EPG a nikoli seznam naladěných stanic, měl by jít raději jinam. Více o ovládání, zdvojených tunerech a také například o zrcadlení obrazovky z mobilu najdete třeba u recenze Samsung QE55Q70T.

Do menu nastavení se dostanete přes Home. Ani zde se nekoluje, takže cvakat, cvakat, cvakat.

Pohodové HbbTV, EPG stále s problémem

HbbTV je u letošních modelů spouštěno hned při instalaci, takže nemusíte dělat harakiri jako v minulých letech (někdy to bylo hodně náročné!). Na hlavních stanicích bylo při krátkém zkoušení bezproblémové. Tak zvaný test České televize na přítomnost HbbTV 2.0 splnil televizor na 65 %, což je samozřejmě do nebe volající hloupost, takže si s tím nelamte hlavu.

Programová nabídka EPG je stejná, jako u drtivé většiny dalších letošních modelů, například Samsung QE65Q80T, takže je i u tohoto přijímače problém s přesunem na další den. Ten se zde dělá pouze tak, že se jede šipkou doprava až se najede na pořady pro další den. Náš dotaz je u výrobce už dlouho, ale zatím nevíme, kde je problém a zda se vůbec bude řešit. EPG je tak použitelné v podstatě jen pro aktuální den.

Nabídka na tlačítku Home s upravenými aplikacemi a pohled na vstup do nastavení.

Aplikace parádní, ale nejsou tu všechny slibované

Jak už bylo řečeno, tentokráte se více zaměříme na vyzkoušení aplikací. V základu, tedy v nabídce na domovské obrazovce (Home, domeček), Samsung QE55Q95T zobrazí většinou jen tzv. Doporučené aplikace (rozumějte ty na zaplacených pozicích). Jestliže pak při instalaci dalších aplikací prošvihnete volbu pro umístění její ikony právě sem, budete mít docela práci je na hlavní lištu dostat. A to je pro snadné a rychlé spouštění pochopitelně nezbytné.

Nabídka aplikací na Home se i u tohoto televizoru dá upravit (např. Nastavení už bohužel nikoli) a ikony tak můžete přesouvat a mazat dokonce včetně těch na placených pozicích. To znamená, včetně minimálně všude zaclánějícího Netflixu.

Pokud chcete do hlavní nabídky umístit ikonu aplikace, kterou jste si už nainstalovali, ale která není u „doporučených“ kam se občas (náhodně…) dávají, musíte do seznamu aplikací. Zde je třeba najít položku „Stažená aplikace“, najet na ni a podržet tlačítko OK/Enter dokud se neobjeví doplňkové menu. Tohle se ale nikde nedozvíte, protože nápověda chybí a aplikace na domovské liště se upravují (mažou) zcela jinak (šipka dolů).

S dalšími vašimi aplikacemi je to už jen hlavoruční dřina a výsledkem může být například domovská lišta, jakou vidíte na snímku výše. Úpravu Home je ale i přes jisté komplikace dobré provést, protože u tohoto Samsungu nepříliš dobře fungovaly položky v seznamu posledních spuštěných aplikací. Jednou sem aplikace zapsala, jindy nikoli. Většinou tu ale jen tvrdošíjně zacláněl Netflix a někdy i Prime Video.

Co se týče dostupných aplikací, nainstalovali jsme vše, co jsme našli, včetně toho, co bylo uvedeno ve speciálním článku na toto téma, kde byly zdrojem firemní informace. Bohužel to není vždy jednoduché, protože – a to je bolístka nejen Samsungu – v tržišti aplikací neexistuje výběr podle země. Je tak třeba jít jednak přes doporučené aplikace a jednak přes prosté vyhledávání k čemuž jsme naštěstí využili bezdrátovou mini klávesnici s dotykovou destičkou Tesla TEA-0001 (klasický „myšový“ kurzor tu ovšem není…) a byla to vskutku záchrana, protože příšerná softwarová klávesnice Samsungu vyžaduje od obsluhy neustálou pozornost.

Nyní se podívejme na jednotlivé aplikace (řazeno abecedně) a krátké zkušenosti s nimi.

  • Evropa 2 – funkční, ale bez klasického šetřiče obrazovky; občas se jen mění hlavní fotografie.
  • FilmBox Live – aplikace se v pořádku nainstalovala, vyzkoušena nebyla (nemáme přístup). Počítejte s horší ovladatelností kvůli sdruženým barevným tlačítkům Samsungu.
  • Frekvence 1 – nebyla k dispozici (kupodivu, neboť bývá stejná jako u Evropy 2) i když v dubnu v oficiálním seznamu výrobce byla.
  • HBO GO – funkční, mimochodem často vynikající obraz. Linka autora má oficiálně 10 Mb/s, občas (neoficiálně) puštěno 15, 16 Mb/s. „Vaše síť“ v tomto ohledu funguje výborně! Díky…
  • iDnes a Lidovky – šikovně dělaná aplikace totožná pro obě periodika dovoluje snadno zvětšit text na obrazovce, což je vedle funkčnosti asi to nejdůležitější. Jediné na co se nedostanete, jsou informace o aplikaci, protože Samsung postrádá tlačítko „i“.
  • iSport – funkční i když v úvodu hodně zvláštně ovladatelná aplikace. Některá videa byla kvůli velmi nízké kvalitě v podstatě nesledovatelná a nepomohlo jim ani vynikající resamplování televizoru. Kvalita sama o sobě nastavit nešla.
  • Lepší.TV byla tradičně bez problémů jak ve své televizní, tak v rozhlasové části. Správně se také spouštěl spořič obrazovky i když zde jedna výjimka byla – pokud jsme pustili rozhlasovou stanici a vyskočili do základní nabídky celé aplikace, spořič se nespustil. Počítejte rovněž s horší ovladatelností kvůli sdruženým tlačítkům Samsungu.
  • Mall.TV – funkční, ale obtížněji (až obtížně) ovladatelná a vůbec trochu podivná aplikace. Změna kvality byla vyvedena tak malými znaky, že byla na tři metry na televizoru skoro nečitelná a navíc se do ní ještě pletla jakási boční nabídka. Mimochodem když chcete Mall.TV ukončit, objeví se volby: Zrušit a Výstup. To u Mallu neumějí česky?
  • O2 TV – aplikace se dala nainstalovat a spustit, více jsme vyzkoušet nemohli, protože nemáme přístup. Navíc neumožňuje ani nahlédnout na obsah, což je trochu zvláštní přístup.
  • Pohádky – funkční, včetně změny obrazové kvality.
  • Rádio Express – funkční, ale bez klasického šetřiče obrazovky; občas se jen mění hlavní fotografie.
  • Seznam.cz TV – aplikace nebyla k dispozici i když v dubnu byla v oficiálním seznamu výrobce.
  • Skylink Live TV – funkční, navíc dělaná tak, jak se má. Pokud nemáte přístup, můžete si užít prohlídku zdarma, pokud máte, jednoduše spustíte aplikaci v mobilu a přes QR kód ji spárujete s televizorem a máte zprovozněno. Tady by se mnozí mohli učit!
  • Stream.cz – nebyl k dispozici i když v dubnu byl v oficiálním seznamu výrobce.
  • Telly – nebyla k dispozici i když v dubnu byla v oficiálním seznamu výrobce.
  • T-Mobile TV GO – aplikace se dala nainstalovat a spustit, více jsme vyzkoušet nemohli, protože nemáme přístup. Navíc neumožňuje ani nahlédnout na obsah.
  • Voyo – nová aplikace se dala nainstalovat a spustit, více jsme vyzkoušet nemohli, protože nemáme přístup. Navíc nyní už neumožňuje ani nahlédnout do obsahu, což dříve šlo.

Klasický správce multimediálních souborů.

Solidní multimédia, z domácí sítě i s titulky

Tuto část televizoru jsme podrobně rozebrali například u testu Samsung UE50TU8072U i když se v případě tohoto výrobce formátová kompatibilita liší modelu od modelu, resp. dokonce i v rámci televizorů vyšší a nejvyšší třídy! Tady byla podle namátkového zkoušení stejná. Nicméně na jednu potíž jsme narazili. Týká se souborů u kterých máte jak interní, tak externí titulky. V tomto okamžiku, totiž mezi nimi nešlo volit, dalším problémem bylo to, že externí titulky v češtiny byly snad vždy označeny jen jako „Jazyk“. Jinak je tu titulkových voleb opět spousta a Samsung je v tomto směru faktickou jedničkou. Velikost titulků byla správně zvolena i pro úhlopříčku 140 cm a větší. Titulky pracují i při práci se serverem (DLNA), což se bohužel dnes vidí hodně málo. Na druhou stranu se i tady práce přes USB a DLNA liší v tom, že v prvním případě máte k dispozici obrazové náhledy a televizor si při přerušení pamatuje pozici. V druhém případě náhledy nejsou a nepamatuje si nic.

Co se týče rozlišení Ultra HD (4K) a HDR, tady televizor přes USB 2.0 zvládal testovací soubory vcelku dobře, resp. často jen s mírným škobrtnutím po spuštění ke kterému se ovšem někdy přidalo i zaváhání v průběhu přehrávání (jedno, dvě). Obsah s HDR (zkoušeno HDR10 a HLG) televizor oznámil v případě HDR10, u HLG už nikoli. Podání detailů však bylo velice dobré jak pro zatmavené scény, tak pro scény přesvětlené.

Informace po zmáčknutí tlačítka OK v tuneru.

Výborný televizor a hlavně s bytelným a důvěru budícím návrhem

Potěší vás už když ho vybalujete z krabice, kdy vidíte provedení à la Samsung Frame, tedy v celém profilu zadní strany skutečně rovný návrh. Vidíte samozřejmě i velmi kvalitní materiály (aby ne, při té ceně…) a elegantní středový podstavec.

Nechybí výtečné obousměrné Bluetooth Audio, což je něco co budete u konkurence obtížně hledat, takže televizor jde využít i jako výtečný zvukový výstup pro mobil někde na úrovni slušného domácího kina. V případě zrcadlení obrazovky taktéž za jedna jen s tou výhradou, že se opět spouští do režimu Multi View (náhled na aktuální kanál plus náhled na obrazovku mobilu) a oznámení nemizí a neustále otravuje na obrazovce.

Samsung QE55Q95T je kvalitní televizor v podstatě po všech stránkách. Za nějakých padesát tisíc dostáváte něco co jen tak nenajdete a také něco co vám bude sloužit léta. Výrobce odvedl dobrou práci a nechal si za ní rozumně zaplatit, což myslíme naprosto vážně. Tohle je totiž tak trochu jiný „level…“

Hodnocení

  • PRO: výborný obraz i zvuk, výtečné resamplování z nízkých rozlišení, koncepce s oddělenou tunerovou částí, spolehlivý operační systém, řada funkčních aplikací, parádní obousměrné Bluetooth Audio, výborný PiP (ovládání potřebuje dotáhnout), externí i interní titulky také z LAN, bezproblémové HbbTV, ale…
  • PROTI: …připravte se na ztížené ovládání přes sdružené tlačítko (to platí např. i pro některé aplikace), v EPG problém s přechodem na další dny, zbytečně komplikované „Rychlé nastavení“