Nabízen u nás bude v jediné úhlopříčce a v podstatě jde o zkoušku trhu. Sero je díky své bytelné otočné obrazovce koncipováno především pro trh asijský na kterém se nejčastěji fotí a natáčí s mobilem na výšku.

Někomu může připadat divné fotit (natáčet) na výšku, protože přijdete o podstatnou část scény, kterou oči navíc dobře vnímají (jsme tak uzpůsobeni), ale je to tak. Televizor s rozlišením Ultra HD (4K) a s úhlopříčkou 109 cm za 39.990 Kč je ¨pak unikátní zejména tím, že si dokáže obrazovka otočit i na výšku, takže je nejen à la mobil a také à la mode. Alespoň tam, kam primárně míří, tedy do Koreje, Číny, Japonska…

Už při vybalování měl televizor minimálně jednu nevýhodu – byl pekelně těžký a hlavně velmi špatně uchopitelný a je škoda, že génius, který ho navrhoval, resp. návrh schvaloval, neudělal alespoň nějaké rozumné úchyty. Tady navíc není moc za co vzít. V jednom to sice zvládnete, ale možná si odřete podlahu a namůžete záda. Dokoupit se ovšem nechají kolečka, takže pokud počítáte s tím, že ho nebudete mít vždy na jednom místě, bylo by vhodné po nich sáhnout. Škoda, že je výrobce rovnou nepřidal do balení.

V podlahovém podstavci pevně spjatém s motoricky náklápěnou obrazovkou (manuálně to nejde) najdete tunery, elektroniku, rozhraní a také reproduktory. Osazen je jeden basový a po dvou středových a vysokotónových (audio typu 4.1) a je tu také dekodér prostorového zvuku typu 5.1 s Dolby Digital Plus (DTS a Atmos se nekoná). Celkový výkon zesilovače je 60 wattů (RMS).

Natáčení obrazovky uděláte buď tlačítkem na dálkovém ovladači nebo přes ikonu v domovské nabídce či v mobilní aplikaci. Někdy si to ale televizor zajistí sám. Třeba po vypnutí se překlopí na výšku stejně, jako když spustíte zrcadlení obrazovky z mobilu. Otáčení je perfektně a hlavně plynule provedeno a obraz ho automaticky následuje, ať jsme byli kdekoliv. V domovské nabídce, v menu nastavení, v tuneru DVB-T2 nějaké aplikaci nebo třeba na HBO GO při přehrávání nějakého pořad.

Televizor také zvládá obsah s vysokým dynamickým rozsahem HDR (co je to…) v podobě HDR10, HDR10+ a HLG, umí své obrazové a zvukové parametry přizpůsobit místnosti a nechybí mu ani odpočinkový režim Ambient Mode+ a herní režim. Vše je doplněno snadným zrcadlením obrazovky z mobilu v kvalitě často prakticky odpovídající originální a vynikajícím obousměrným Bluetooth Audio.

Instalace jen přes mobil a trochu nedotažená

Televizor nedorazí zcela smontovaný, ale musíte k němu přišroubovat zadní opěrnou nohu, což asi bude vyžadovat nakouknutí do montážního návodu. Nejprve ho ale musíte vybalit a krabice, která dorazila v pozici na výšku, což je jistě rozumné. Kupodivu ale neměla spodní plastové pojistky tak, abyste mohli krabici jednoduše vyzvednout i když v montážním návodu naznačeny byly. Překvapivé bylo, že se plastové pojistky nacházely na bocích, jakoby měl televizor dorazit na plocho.

Aby všem překvapením nebyl konec, Samsung sice oznámil, že nejen u televizorů přechází na ekologičtější balení, ale Sera se to zjevně ještě v této době netýká. Výplně v krabici byly polystyrenové a spousta kuliček ulpěla i na televizoru, takže vybalit a pořádně vyluxovat, což je vždy hodně otravné!

Instalace je bohužel pouze přes mobil, resp. aplikaci Smart Things, což je na druhou stranu sice pochopitelné, ale měla by být „blbuvzdorná“ což ani zdaleka není (v případě autora rozhodně ne… :). Navíc má aplikace své zápory, a to i ovládací, takže když oznámila, že doporučuje připojit televizor k internetu (RJ-45, Ethernet LAN Sero nemá) a pak nic neudělala, řekli jsme si odevzdaně „budiž“. Při následném pokusu o manuální instalaci ale bylo vidět, že k Wi-Fi směrovači připojena je, jen se tedy bez dovolení nabourala do připojeného mobilu, což je poněkud zvláštní.

Instalace by tedy ve skutečnosti měla začít tím, že budete vyzváni, abyste si váš mobil připojili k vaší domácí síti. Pak je zapotřebí zapnout fotoaparát a sejmout kód z obrazovky s odkazem do Google Store odkud si nainstalujete zmiňovanou aplikaci Samsung Smart Things. Následně je to místy náročnější a kupodivu v našem případě se instalace odehrávala bez výběru tuneru ze kterého se má ladit a Sero si automaticky vzalo ten pozemní. Že by zjistili, že je připojen anténní svod?

U závěrečného třídění kanálů, které se ovšem nenabídne automaticky, už na vás žádné překvapení nečeká. Stanice přesouváte hezky po jedné na novou pozici, pokud jich vyberete více, můžete je pouze mazat.

Jak vidíte, režim Ambient z dálkového ovladače zmizel a jeho místo zaujalo otáčení obrazovky. Jinak je tu vše stejné, včetně kolébkových tlačítek volby kanálu a řízení hlasitosti s třetí funkcí na zmáčknutí.

Ovládání tak i tak

O poslední inovaci v ovládání televizorů Samsung toho bylo na stránkách Televizního webu napsáno dost. Obecně vzato někdo zjednodušený dálkový ovladač nesnáší a další miluje. Faktem je, že záleží na typu uživatelů a stylu práce s televizorem. Numerická klávesnice je pouze na obrazovce a spolu s barevnými teletextovými tlačítky je umístěna na jednom fyzickém tlačítku. U Sera nefungovalo to, co jsme s úspěchem používali u jiných TV z letošní kolekce, totiž dvojí rychlé zmáčknutí. Abychom vyvolali tlačítka nutná např. k ovládání HbbTV a Lepší.TV, bylo třeba provést dvojí zmáčknutí s nějakou výraznější pauzou. Občas se ale barevná tlačítka ani poté neobjevila, jindy naskočila snad hned po prvním zmáčknutí (asi nějaká drobná firmwarová škobrtnutí).

Menu nastavení a domovské menu je prakticky stejné, novinkou je zařazení ikony pro otáčení obrazovky. Ta jí ale kupodivu otáčela jen do svislého směru (?!) a nazpět to už nešlo, takže bylo nejlepší orientovat se na tlačítko na dálkovém ovladači, které fungovalo spolehlivě. Využít ale můžete i zmiňovanou aplikaci Smart Things, která ovšem není koncepčně právě ideální. Připravte se také na povolování všeho možného a často až nesmyslných věcí, které s funkcí aplikace nemají nic společného, takže kdoví co ještě „umí“. Nicméně se to dá obejít tím, že aplikaci použijete a zahodíte, což je asi nejrozumnější volba. Na zrcadlení stačí podstatně operativnější Smart View a ani pro Bluetooth jí netřeba. Ostatně v ní zabudované ovládání televizoru přes mobil (Wi-Fi) má obvyklé zpoždění, ale kdo chce kam…

Průvodce připojením je velmi šikovným pomocníkem. Jak vidíte, externí audio můžete připojit i přes Wi-Fi.

EPG s obrazem i zvukem, bezproblémové HbbTV, vynikající Bluetooth Audio

Programová nabídka je stejná jako u drtivě většiny televizorů z letošní kolekce, která nám prošla rukama. Je rychlá (to platí i jinde), bez zvukových výpadků při vstupu a odchodu a také výborně ovladatelná. Pořady se stahují po přechodu na multiplex, ale zásadní vadou je chybějící přechod na další den, dny. Ten se totiž dělá jen šipkou vpravo a přejetím přes půlnoc, což je nejen otravné, ale hodně to zdržuje. Druhou věcí, která potřebuje vylepšit je to, že pokud si v EPG zadáte upozornění na pořad, televizor se z pohotovostního režimu neprobudí.

Aplikacím v letošních modelech jsme se důkladně věnovali v testu Samsung QE55Q95T, pokud chcete mít přehled i o těch pro jiné značky, podívejte se do našeho článku na toto téma. V tomto případě jsme jen zkontrolovali, zda už je k dispozici aplikace internetové televize Telly, ale ještě nebyla, takže snad příště. Namátkové prověření několika aplikací pak potíže neodhalilo, to hlavní, tj. HBO GO a také Skylink Live TV fungovalo bezchybně.

Zprávu o kompatibilitě v multimédiích najdete například u testu televizoru Samsung QE55Q70T (2020), namátkou zkoušená síťová multimédia byla včetně externích titulků v češtině. Počítat ale nemůžete, a to ani z USB, zejména s přehráváním DivX a Xvid. Například FLAC byl bezproblémový, včetně FLAC HD, DTS se opět nekoná.

Co se týče populárního „červeného tlačítka“, tedy HbbTV, to se u letošních modelů spouští automaticky hned při instalaci, takže máte po starostech. Na hlavních kanálech fungovalo bez nějakých problémů, včetně případné změny kvality či přechodu po reklamě. Kontroverzní test HbbTV 2.0, který najdete na stránkách České televize Sero zvládlo na 91 %, ale jak už jsme několikrát napsali, není to nic důležitého. Sero totiž s úspěchem prošlo zkouškami „DVB-T2 ověřeno“ u CRA jejichž součástí je i test na přítomnost HbbTV 2.0.

Vyzkoušeli jsme rovněž obousměrné Bluetooth Audio, a to nejen s telefonem Samsung Galaxy S10 Lite, který nyní používáme, ale i s TCL Plex. V obou případech proběhlo odeslání muziky na Sero bez potíží stejně, jako vypořádání se s příchozím telefonním hovorem. Samsung ovšem u televizoru neudává použité profily Bluetooth, takže na to moc nespoléhejte. Bezproblémové bylo i Bluetooth audio opačným směrem, tedy na výtečný reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (více informací tady). I zde proběhlo párování rychle a bez problémů přes připojením.

S nějakým seřízením zvuku příliš nepočítejte. Jsou tu jen dva přednastavené režimy (jeden byl výrazně použitelnější) a pak už jen sedmi pásmový ekvalizér, který ale prakticky nereagoval.

Jaký je? Zajímavý a unikátní

Nevím jak vy, ale já už nejsem nejmladší, i když věk je podle mého jenom číslo a důležitější je to, co máte v hlavě. Přesto se mi ale Sero hodně líbí. Abstrahuji ovšem od naprosto pomatené myšlenky fotit a natáčet mobilem na výšku, což ovšem na druhou stranu říká, jak řada lidí zpohodlněla a přestala přemýšlet, nebo rovnou degeneruje. Ale ať už je to s cílovou skupinou pro Samsung Sero jak chce, faktem zůstává, že jde o výborný televizor s výborným resamplováním z nízkého rozlišení, dobrou prací s pohybovým ostřením a solidním obrazem skoro za všech okolností. Zvukově by ale mohl lepší a podle mého mu jednoduše chybí šťáva. Znát to bylo i u FLAC HD, kde se ukazovalo, že audio systém je poněkud nevyvážený a místy až mdlý. Po pravdě se divím, že výrobce nepozval ke spolupráci nějakou renomovanou audio firmu. Ještě horší bylo, že se zvuk prakticky nedal, na řadě zkoušených zdrojů, včetně TV tuneru) seřídit a ekvalizér například na vysílání z DVB-T2 v podstatě nereagoval. Teenagery to ale nejspíše uspokojí, navíc výkon zesilovače byl většinou více než dostatečný a v tomto směru tu byly příjemné rezervy.

A jaký je tedy závěr? Sero je ojedinělý kousek a hlavně kousek výborně připravený na technologie, které bohužel řada lidí nevyužívá. Zejména zrcadlení obrazovky z mobilu (přehrávání fotek a videí) a přehrávání muziky z mobilu přes Bluetooth. Cena televizoru je sice vysoká, ale tady opravdu nemá smysl řešit poměr cena/výkon.

Tohle je o pocitu!

Hodnocení

  • PRO: výborný obraz, výborná koncepce, spolehlivé a plynulé otáčení obrazovky za jakýchkoli okolností, nadprůměrný výkon zesilovače, rychlý operační systém, výborné EPG, ale…
  • PROTI: …chybí tlačítka přechodu na další den, slabá zvuková nastavení, žádné úchopy pro přenášení (kupte si kolečka!), cokoli co k činnosti potřebuje barevná tlačítka se vám bude hůře ovládat