UVNITŘ TABULKA A MAPY POKRYTÍ – Multiplexy 1 a 4 přestávají existovat, ukončují vysílání v posledních regionech Česka: Moravskoslezském a Zlínském kraji.

První dvě ze čtyř celoplošných sítí pro pozemní digitální televizi ve standardu DVB-T dnes přestávají existovat. Česká televize vypne ve Zlínském kraji posledních pět vysílačů a dokrývačů veřejnoprávního multiplexu 1 a společnost Digital Broadcasting již v noci na dnešek ukončila vysílání svého multiplexu 4 v Moravskoslezském kraji na čtyřech vysílačích a dokrývačích (stejná síť ukončila vysílání ve Zlínském kraji již v noci na úterý). Programy České televize tak bude možné od zítřka pozemní cestou naladit výhradně ve standardu DVB-T2 a ve vysokém rozlišení Full HD v síti 21, programy multiplexu 4 jsou již ode dneška přístupné pouze ve standardu DVB-T2 v nástupnickém multiplexu 24.

Nový vysílač multiplexu 24 z Frenštátu pod Radhoštěm

Multiplex 24 vypnul během úterní noci v Moravskoslezském kraji vysílače Ostrava – Lanová (kanál 45), Hlubočec – Hůrka (kanál 45) a dokrývače Třinec (kanál 44) a Bruntál – Čas (kanál 45). Zároveň v těchto lokalitách ukončila vysílání i Přechodová síť 13, která dočasně šířila programy multiplexu 4 a vybrané stanice z Regionální sítě 7 ve standardu DVB-T2 na kanálu 31. Obě vypínané sítě nahradil finální multiplex 24 ve standardu DVB-T2, který vysílá ve všech lokalitách na stejných kanálech jako vypnutý multiplex 4, tedy na kanálu 45 v Ostravě, Hlubočci a Bruntále a na kanálu 44 v Třinci. Nově pak Moravskoslezský kraj začal pokrývat signálem multiplexu 24 také vysílač Frenštát pod Radhoštěm – Velký Javorník na kanálu 45.

„Diváci by, po výše uvedených úpravách, měli mít stávající televizní programy, které sledovali v rámci multiplexu 4, i ve svých nových seznamech přijímaných televizních programů a to v rámci multiplexu 24, protože tato síť vysílá aktuální televizní programy na stejných kanálech jako předchozí síť multiplex 4,“ ujistil Martin Roztočil, ředitel vnějších vztahů společnosti Digital Broadcasting. Přelaďovat by měli všichni diváci – i ti, kteří již programy multiplexu 4 přijímali ve standardu DVB-T2. Nutné však nebudou úpravy společných televizních antén (STA).

Pokrytí vypnutých vysílačů multiplexu 4 a Přechodové sítě 13 v Moravskoslezském kraji:

Aktuální pokrytí multiplexu 24 v České republice (Zdroj: Digital Broadcasting)

Aktuální a plánované pokrytí multiplexu 24 v Moravskoslezském kraji (Zdroj: Digital Broadcasting)

Diváci ČT mají díky DVB-T2 vše ve Full HD, ČT 3 i všechny regiony

Česká televize ukončí vysílání svého multiplexu 1 v posledním kraji minutu před dnešní půlnocí. Vypne základní vysílače Zlín – Tlustá hora (kanál 33), Valašské Klobouky – Ploštiny (kanál 33) a dokrývače Luhačovice – Branka (kanál 33), Brumov-Bylnice – hrad (kanál 36) a Halenkov (kanál 43). Pro diváky, kteří již přijímali programy ČT v novém standardu DVB-T2, se nic nemění a nemusí podnikat žádné přelaďování. „Nastává první milník v přechodu na DVB-T2, dnes ve 23:59 vypneme poslední DVB-T vysílače ČT: Zlín-Tlustá hora, Valašké Klobouky-Ploštiny (s piktogramem). V provozu jsou už finální T2 vysílače na kanálu 26, které vysílají všechny programy ČT ve full HD. Od 1.10. bude ČT už jen v DVB-T2,“ upozornil Marcel Procházka, ředitel sekce regulace Českých Radiokomunikací, které pro ČT zajišťují technický provoz jejích terestrických sítí.

Vypínané dokrývače multiplexu 1 šíří vysílání České televize ve standardu DVB-T2 na kanálech 24 (Brumov-Bylnice – hrad) a 47 (Luhačovice – Branka a Halenkov). Přechodem na DVB-T2 diváci získají nejen všechny programy ČT v rozlišení Full HD, ale budou moci přijímat i program ČT 3 pro seniory, který v DVB-T nevysílal, a rovněž všechny tři mutace regionálního zpravodajství ČT v rámci programu ČT 1 (ve finálním multiplexu 21 vysílají hned tři mutace Jedničky – ČT 1, ČT 1 JM a ČT 1 SM). Záleží tak na divákovi, zda bude chtít sledovat Události v regionech z Prahy zaměřené na české kraje, případně z Brna pro jižní Moravu či Ostravy pro severní Moravu.

Pokrytí vypínaných vysílačů a dokrývačů multiplexu 1 ve Zlínském kraji:

Aktuální pokrytí multiplexu 21 v České republice (Zdroj: CRA)

Štítky