Ještě během září ukončí vysílání ve starém standardu Česká televize ve svém multiplexu 1 a také multiplex 4 určený pro komerční televize. Multiplexy 2 a 3 vypnou zbylé vysílače v říjnu.

Poslední dny existence zbývají dvěma ze čtyř celoplošných sítí pro pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T, jichž se týká přechod na novější standard DVB-T2. Do 30. září zcela zmizí z éteru multiplexy 1 a 4 provozované Českou televizí a společností Digital Broadcasting. Programy šířené v těchto sítích bude možné pozemní cestou naladit už pouze v novém standardu DVB-T2/HEVC a diváci se tak neobejdou bez nového televizoru nebo alespoň set-top boxu. Ti, kteří si chtěli zajistit příjem televizního signálu DVB-T2 s předstihem, tak mohli v případě zmiňovaných operátorů učinit již v uplynulých dvou letech, protože jak Česká televize, tak Digital Broadcasting v této normě vysílají od roku 2018. České Radiokomunikace, jejichž multiplexy 2 a 3 budou pokračovat ve vypínání DVB-T ještě v říjnu, dokonce vysílají v DVB-T2 již od roku 2017.

Jak bude pokračovat přechod na DVB-T2 během září? Pomalu jdeme do finiše

Česká televize vypne už jen pět posledních lokalit

Českou televizi tento měsíc čeká již poslední krok při přechodu na DVB-T2: vypnutí veřejnoprávního multiplexu 1 ve Zlínském kraji. Stane se tak 30. září minutu před půlnocí a dotkne se to základních vysílačů Zlín – Tlustá hora (kanál 33), Valašské Klobouky – Ploštiny (kanál 33) a dokrývačů Brumov-Bylnice – hrad (kanál 36), Halenkov (kanál 43) a Luhačovice – Branka (kanál 33). Na kanálu 33, který dosud ČT většinově používala ve Zlínském kraji, v říjnu odstartuje finální multiplex 23 ve standardu DVB-T2 s programy televizí Nova, Barrandov, TV Seznam, TV Noe a NASA UHD. Česká televize ve Zlínském kraji vysílá ve standardu DVB-T2 na základních vysílačích na kanálu 26, většina dokrývačů ČT v regionu ale využívá jiný kmitočet. Pokud jej diváci neznají, musí si na svém přijímači spustit automatické vyhledávání programů, aby se jim načetla aktuální programová nabídka.

Multiplex 4 čekají do úplného vypnutí ještě tři kroky. Příští středu 23. září ukončí vysílání DVB-T v kraji Vysočina, 29. září ve Zlínském kraji a nakonec 30. září v Moravskoslezském kraji. Ve všech případech nový finální multiplex 24 ve standardu DVB-T2 „zdědí“ kmitočty po vypínaném multiplexu 4. Pro Moravskoslezský kraj pak nově začne šířit signál multiplexu 24 vysílač Frenštát pod Radhoštěm (kanál 45), který dosud vysílal pouze pro Zlínský kraj. Nyní bude na různých kmitočtech a v různých směrech vysílat multiplex 24 dvakrát, jednou pro Moravskoslezský a jednou pro Zlínský kraj. Celkově do konce září vypne multiplex 24 ještě 14 vysílačů a dokrývačů – čtyři na Vysočině a po pěti v Moravskoslezském a Zlínském kraji.

Jak jsou na tom aktuálně sítě DVB-T2 s pokrytím? Vede Česká televize, i ve vypínání DVB-T

Multiplexy 2 a 3 budou vypínat jak v září, tak v říjnu

Během září budou pokračovat ve vypínání vysílačů a dokrývačů DVB-T také multiplexy 2 a 3 provozované Českými Radiokomunikacemi, resp. jejich dceřinou společností Czech Digital Group. Multiplex 2 nejprve 22. září ukončí vysílání v Pardubickém kraji a na Vysočině, 1. října v Olomouckém a Moravskoslezském kraji a nakonec 21. října ve Zlínském kraji. Multiplex 3 ukončí 22. září vysílání v Pardubickém kraji, 6. října v Olomouckém kraji, 13. října v Moravskoslezském kraji a 21. a 28. října ve Zlínském kraji. Vůbec posledním vysílačem DVB-T pro celoplošné sítě, který se bude v České republice vypínat, budou Valašské Klobouky – Ploštiny, kde multiplex 3 vysílá na kanálu 25.

Finišujícím přechodem na DVB-T2 se budou v září a říjnu zabývat hned tři odborné konference, na kterých vystoupí zástupci obou hlavních provozovatelů televizních vysílačů v Česku. Již příští středu 23. září proběhne panelová diskuse o druhé televizní digitalizaci na 24. podzimním setkání provozovatelů elektronických komunikací, které v Nymburce pořádá společnost Lica. 15. října se uskuteční v Kongresovém sálu České televize v Praze na Kavčích horách konference DIGIMEDIA 2020, jejíž první blok bude celý věnovaný DVB-T2. A konečně 20. října zasvětí první den tématu DVB-T2 jubilejní 30. ročník odborné konference Radiokomunikace 2020 v Pardubicích.

Podzim nabídne nezvykle mnoho odborných konferencí o DVB-T2 a digitálním rozhlasu

Štítky