UVNITŘ TABULKA A MAPY POKRYTÍ – Po České televizi vypínají DVB-T vysílání v Jihomoravském kraji i nejsledovanější komerční televize. Diváky čeká přelaďování přijímačů a úpravy společných antén.

Jihomoravský kraj dnes čeká vypínání druhé ze čtyř celoplošných sítí pozemní digitální televize ve standardu DVB-T. Minutu před půlnocí ukončí v celém kraji vysílání multiplex 2, který šíří programy Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool a TV Barrandov. Změna se dotkne hlavních vysílačů Brno – Kojál, Brno – Hády, Brno – Barvičova a Mikulov – Děvín, odkud multiplex vysílá na kanálu 40, a celkem osmi dokrývačů ve čtyřech krajích – kromě Jihomoravského i na Vysočině, v Pardubickém a Zlínském kraji (jedná se o dokrývače, které přebírají signál ze silného vysílače Kojál). Oproti jiným regionům ale souběžně s multiplexem 2 nedojde k vypnutí Přechodové sítě 12, která šíří stejné programy v novém standardu DVB-T2. Toto vysílání bude vypnuto o dva týdny později, až 15. září.

Přelaďovat budou všichni, někteří ale až za dva týdny

Důvodem posunutí termínu vypínání Přechodové sítě 12 je fakt, že pokud by se tak stalo okamžitě, někteří diváci by na čas přišli o možnost sledovat hlavní programy komerčních televizí. Zítra dopoledne sice na Jižní Moravě odstartuje finální multiplex 22, který bude ve standardu DVB-T2 nabízet stejné programy jako Přechodová síť 12, ale pokud si domácnosti, které již přijímají vysílání v novém standardu, nepřeladí své přijímače, nenačetly by se jim programy do nabídky a vypnutím Přechodové sítě 12 by o ně přišly. Takto získají určitý čas navíc. Společné televizní antény (STA) nebude nutné kvůli startu finálního multiplexu 22 upravovat, protože tento využije kanál 40 po vypnutém multiplexu 2. Po dobu dvou týdnů tak budou na jižní Moravě vysílat dvě sítě DVB-T2 s totožným obsahem: Přechodová síť 12 na kanálu 28 a multiplex 22 na kanálu 40.

Nejpozději 15. září však budou muset všechny domácnosti v Jihomoravském kraji, které dosud přijímaly hlavní programy Novy, Primy a Barrandova pozemní cestou v DVB-T2 přechodové síti 12, přeladit na „staronový“ kanál 40. V případě dokrývačů může jít i o jiné kanály, a zároveň i o lokality mimo Jihomoravský kraj. Ostatně, takových lokat bude hned šest a částečně kopírují situaci České televize, která vypínala DVB-T vysílání na jižní Moravě před více než měsícem. Pojďme tedy vzít kraj po kraji, kde se bude co vypínat:

Jihomoravský kraj – končí čtyři vysílače a dva dokrývače

V Jihomoravském kraji ukončí multiplex 2 minutu před dnešní půlnocí vysílání na zmiňovaných vysílačích Brno – Kojál, Brno – Hády, Brno – Barvičova a Mikulov – Děvín (všude kanál 40). Odmlčí se ale také dokrývače Blansko – Olešná (kanál 39) a Boskovice – Čížovky (kanál 40). Zítra nad ránem na všech těchto lokalitách odstartuje finální multiplex 22 na kanálu 40 (pouze v Blansku na kanálu 38). 15. září pak na těchto vysílačích a dokrývačích dojde k vypnutí Přechodové sítě 12 na kanálu 28 (s výjimkou Blanska, kde dojde již zítra k přepnutí Přechodové sítě 12 na multiplex 22 na kanálu 38).

Pokrytí vysílačů a dokrývačů multiplexu 2, které dnes ukončí vysílání v Jihomoravském kraji:

Kraj Vysočina – končí tři dokrývače

Na Vysočině se dnešní vypínání dotkne tří dokrývačů, které odebírají primární signál multiplexu 22 z vysílače Brno – Kojál. Jde o lokality Náměšť nad Oslavou – Zborovská ulice (kanál 40), Třebíč – Strážný vrch (kanál 35) a Žďár nad Sázavou – Harusův kopec (kanál 40). V následujících dnech z těchto lokalit začne vysílat finální multiplex 22 ve standardu DVB-T2 na kanálech 28 (Třebíč, Žďár nad Sázavou) a 40 (Náměšť nad Oslavou). Přechodová síť 12 bude pokračovat do 15. září pouze v Náměšti, na zbývajících dvou dokrývačích dojde k jejímu přepnutí na finální multiplex 22 dříve, protože tento využije stejný kmitočet jako přechodový multiplex.

Pokrytí dokrývačů multiplexu 2, které dnes ukončí vysílání na Vysočině:

Pardubický kraj – končí jeden dokrývač

V Pardubickém kraji dnes před půlnocí skončí jediný dokrývač multiplexu 2 v Jablonném nad Orlicí – Strážnici (kanál 37). Zároveň na něm ale skončí i Přechodová síť 12 na kanálu 27, protože stejný kmitočet začne využívat finální multiplex 22, který tuto síť nahradí. Hlavní vysílač a dokrývače multiplexu 2 v Pardubickém kraji ukončí vysílání až 22. září, některé ale skončily již v únoru (Letohrad a Žamberk, které byly navázané na hlavní vysílač Královéhradeckého kraje na krkonošské Černé hoře).

Pokrytí dokrývačů multiplexu 2, které dnes ukončí vysílání v Pardubickém kraji:

Zlínský kraj – končí dva dokrývače

Ve Zlínském kraji se minutu před půlnocí odmlčí dva dokrývače multiplexu 2 navázané na hlavní vysílač Brno – Kojál. Jde o lokality Huslenky – U Sivků (kanál 40) a Nový Hrozenkov – Humenec (kanál 49). V Huslenkách v následujících dnech odstartuje na kanálu 22 finální multiplex 22, zatímco Přechodová síť 12 zde bude pokračovat ve vysílání na kanálu 28 až do 15. září. V Novém Hrozenkově dojde k přepnutí Přechodové sítě 12 na finální multiplex 22 na kanálu 40 v několika nejbližších dnech.

Pokrytí dokrývačů multiplexu 2, které dnes ukončí vysílání ve Zlínském kraji:

Štítky