Česká televize koncem měsíce vypne poslední vysílače a dokrývače DVB-T ve Zlínském kraji. Komerční televize zcela opustí vysílání ve starém standardu v říjnu.

Po letních prázdninách se druhá televizní digitalizace v Česku pomalu šine ke svému závěru. Zbývají poslední dva měsíce přechodu na pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2, který se týká výhradě celoplošných vysílacích sítí. Mimo tento proces pak mohou dobrovolně na nová standard přejít i sítě regionální, což se začátkem tohoto měsíce stane například v Praze. A ke konci měsíce už v celé republice nepůjde ve starém standardu DVB-T naladit vysílání České televize, která jako první dokončí přechod na DVB-T2 vypnutím posledních dvou vysílačů a dvou dokrývačů ve Zlínském kraji. Pojďme se tedy podrobněji podívat, co nás během tohoto měsíce čeká a jakých regionů se dotkne vypínání celoplošných sítí DVB-T, přechodových sítí DVB-T2 a zapínání finálních multiplexů DVB-T2.

2. září 2020

Dnes dopoledne odstartuje finální multiplex 22 ve standardu DVB-T2 s totožným obsahem, jaký má Přechodová síť 12, na hlavních vysílačích a dokrývačích v Jihomoravském kraji: Brno – Kojál, Brno – Hády, Brno – Barvičova, Mikulov – Děvín (kanál 40) a Blansku – Olešné (kanál 38) a Boskovicích – Čížovkách (kanál 40). Dále i na Vysočině z dokrývačů Oslavou – Zborovská ulice (kanál 40), Třebíč – Strážný vrch (kanál 28) a Žďár nad Sázavou – Harusův kopec (kanál 28), v Pardubickém kraji z dokrývače Jablonné nad Orlicí – Strážnice (kanál 27) a ve Zlínském kraji z dokrývačů Huslenky – U Sivků (kanál 22) a Nový Hrozenkov – Humenec (kanál 40). Večer po hlavních pořadech v komerčních televizích pak dojde k vypnutí multiplexu 4 ve standardu DVB-T v celém Jihomoravském kraji na kanálu 44 (Adamov, Blansko, Rosice u Brna) a 46 (Boskovice, Brno – Barvičova, Brno – Jihlavská, Hodonín, Vyškov, Znojmo). Zároveň ve všech těchto lokalitách skončí Přechodová síť 13 ve standardu DVB-T2 a odstartuje finální multiplex 24, který využije stejné kanály, na kterých vysílal multiplex 4.

15. září 2020

V tento den vypnou České Radiokomunikace vysílání Přechodové sítě 12 ve standardu DVB-T2 v Jihomoravském kraji, konkrétně pak na vysílačích Brno – Kojál, Brno – Hády, Brno – Barvičova, Mikulov – Děvín (kanál 28) a dokrývačích Blansko – Olešná (kanál 38) a Boskovice – Čížovky (kanál 28). Dále i na Vysočině z dokrývače Oslavou – Zborovská ulice (kanál 28) a ve Zlínském kraji z dokrývače Huslenky – U Sivků (kanál 28). Programy Přechodové sítě 12 bude možné nadále sledovat pouze prostřednictvím finálního multiplexu 22.

22. září 2020

Minutu před půlnocí ukončí multiplex 2 vysílání ve standardu DVB-T v Pardubickém kraji a na Vysočině, konkrétně na vysílačích Pardubice – Krásné (kanál 39), Ústí nad Orlicí – Kubincův kopec (kanál 49), Svitavy – Kamenná Horka (kanál 39), Jihlava – Javořice (kanál 35), Havlíčkův Brod – Údolní ulice (kanál 39) a Velké Meziříčí – Fajtův vrch (kanál 38). Zároveň skončí i vysílání multiplexu 3 v Pardubickém kraji z vysílače Pardubice – Krásné (kanál 34) a v obou krajích dojde i k vypnutí Přechodové sítě 12. Konkrétně v těchto lokalitách: Pardubice – Krásné (kanál 28), Ústí nad Orlicí – Kubincův kopec (kanál 27), Svitavy – Kamenná Horka (kanál 28), Jihlava – Javořice (kanál 28), Havlíčkův Brod – Údolní ulice (kanál 28) a Velké Meziříčí – Fajtův vrch (kanál 37).

23. září 2020

Na ránem odstartuje finální multiplex 22 ve standardu DVB-T2, který bude šířit stejné programy jako vypnutá Přechodová síť 12, v Pardubickém kraji a na Vysočině. Diváci jej naladí z lokalit Pardubice – Krásné (kanál 28), Ústí nad Orlicí – Kubincův kopec (kanál 27), Svitavy – Kamenná Horka (kanál 28), Jihlava – Javořice (kanál 28), Havlíčkův Brod – Údolní ulice (kanál 28) a Velké Meziříčí – Fajtův vrch (kanál 41). Ze stejných lokalit také odstartuje finální multiplex 23, a to následovně: lokalit Pardubice – Krásné (kanál 34), Ústí nad Orlicí – Kubincův kopec (kanál 23), Svitavy – Kamenná Horka (kanál 34), Jihlava – Javořice (kanál 35) a Velké Meziříčí – Fajtův vrch (kanál 41).

Večer po hlavních pořadech v komerčních televizích ukončí multiplex 4 vysílání ve standardu DVB-T pro Vysočinu na kanálu 42 (lokality Jihlava – Jeníkov, Pelhřimov – Hodějovice, Třebíč – Vartemberk a Žďár nad Sázavou). Zároveň se ze stejných lokalit odmlčí i Přechodová síť 13 ve standardu DVB-T2 (kanál 24 – Jihlava, Pelhřimov a Žďár nad Sázavou a kanál 54 – Třebíč). Na kanálu 42 pak ze všech zmíněných vysílačů a dokrývačů odstartuje finální multiplex 24 ve standardu DVB-T2.

29. září 2020

Večer po ukončení hlavních pořadů komerčních televizí ukončí multiplex 4 vysílání ve standardu DVB-T pro Zlínský kraj. Odmlčí se na kanálu 42 z vysílačů a dokrývačů ve Zlíně, Uherském Hradišti, Frenštátu pod Radhoštěm a Slavičíně a na kanálu 46 ve Vsetíně. Zároveň skončí i Přechodová síť 13 vysílající ve standardu DVB-T2 na kanálech 31 (Zlín, Vsetín, Frenštát pod Radhoštěm) a 43 (Uherské Hradiště, Slavičín). Poté odstartuje finální multiplex 24 ze všech zmíněných lokalitách na kanálech, které využíval vypnutý multiplex 4 (42 a 46).

30. září 2020

Česká televize dokončí přechod na DVB-T2 vypnutím posledních dvou vysílačů a dvou dokrývačů multiplexu 1 ve Zlínském kraji. Stane se tak minutu před půlnocí v lokalitách Zlín – Tlustá hora (kanál 33), Valašské Klobouky – Ploštiny (kanál 33), Brumov-Bylnice – hrad (kanál 36) a Luhačovice – Branka (kanál 33). Ve stejný čas ukončí multiplex 3 vysílání ve standardu DVB-T pro Jihomoravský kraj z vysílačů Brno – Kojál, Brno – Hády, Brno – Barvičova, Mikulov – Děvín (všude kanál 59) a Znojmo – Kraví hora (kanál 49). Zároveň skončí vysílání multiplexu 4 v Moravskoslezském kraji na kanálech 44 (Třinec) a 45 (Ostrava, Hlubočec, Bruntál). Odmlčí se také Přechodová síť 13 na kanálu 31 a zároveň odstartuje finální multiplex 24 ve standardu DVB-T2 na stejných kanálech, které předtím využíval multiplex 4. Navíc přibude vysílač Frenštát pod Radhoštěm, který bude šířit multiplex 24 na kanálu 45.

Televizníweb.cz aktualizoval mapy pokrytí finálních sítí DVB-T2, zejména pak multiplexu 23

Štítky