V noci ze soboty na neděli vypršelo oprávnění společnosti Antenna Hungária pro dlouhodobé pilotní vysílání DAB+ v Maďarsku, které platilo od roku 2008.

Po dvanácti letech v Maďarsku skončilo pilotní vysílání pozemního digitálního rozhlasu DAB+, které provozovala společnost Antenna Hungária coby dominantní vlastník televizních a rozhlasových vysílačů v zemi. Podle serveru Radiosite.hu toto vysílání skončilo o půlnoci ze soboty na neděli, přesně v době, kdy operátorovi vypršela platnost kmitočtových přídělů pro síť DAB+. Šlo o jediné pozemní digitální rozhlasové vysílání v zemi. Národní úřad pro média a komunikaci přitom dosud nevypsal nové výběrové řízení na provoz této sítě. „Digitální rozhlasové přijímače v Maďarsku se tak mohou na delší dobu odmlčet,“ varoval web. Úřad, který vydává kmitočty, totiž jinému webu Digitrendi.hu odpověděl, že nový tendr nevypsal na základě minimální zpětné vazby na vysílání DAB+.

Plánovaná celoplošná síť zůstala jen v okolí Budapešti

„Za posledních 12 let neexistovala skutečná poptávka pro digitálním rozhlasovém vysílání ani na trhu, ani ze strany posluchačů,“ uvedl úřad. Čemuž se ale nelze příliš divit, protože pilotní vysílání bylo možné od roku 2009 naladit pouze v Budapešti a okolí, celkově pokrývalo zhruba 30 procent populace Maďarska, ale nabízelo stejné programy, které je možné naladit v analogovém FM pásmu. Posluchači tedy neměli žádnou motivaci ke koupi digitálních rozhlasových přijímačů. Na kanálu 11D bylo možné naladit sedm rozhlasových stanic – Kossuth Radio, Petőfi Radio, Bartók Radio, Dankó Radio, Hungarian Catholic Radio, Klubrádió a Inforádió. Síť využívala tři vysílače: Széchenyi-hegy, Száva utca a Hármashatár-hegy. Programová nabídka se ale postupem času snižovala a ani pokrytí sítě se neměnilo.

Antenna Hungária původně měla vybudovat celoplošnou síť DAB+. Tak ostatně znělo i výběrové řízení, v němž firma získala kmitočty. Šlo o dva tendry, které probíhaly souběžně, přičemž jeden se týkal pěti sítí pro pozemní digitální televizi DVB-T a jeden jediné celoplošné sítě pro DAB+. Její rozvoz se ale zastavil hned v úvodní fázi a nezdá se, že by po vypnutí této pilotní sítě měl digitální rozhlas v Maďarsku v dohledné době na růžích ustláno. „Úřad neustále sleduje vývoj na trhu a aktuální technologické trendy a pokud jde o potřebu digitálního rozhlasového vysílání, je připraven kdykoli vyhlásit výběrové řízení na provozování sítě pro DAB+. Na základě dosavadních zkušeností se ale domnívá, že digitální platforma není v současné době atraktivnější než analogová – ani pro poskytovatele obsahu, ani pro posluchače,“ napsal správce kmitočtového spektra webu Digitrendi.hu.

Maďaři nenabídli žádné extra digitální programy

Zájmu o digitální rozhlas nepomohly ani počáteční vysoké ceny přijímačů na maďarském trhu, které se pohybovaly v desítkách tisíc forintů. Později sice cena klesla pod deset tisíc forintů, ale posluchače to DAB+ nepřineslo. Nenaplnila se tak maďarská Strategie rádiového spektra pro roky 2016 až 2020, v níž se píše, že rozhlasové vysílání bude v budoucnu pokračovat buď v technologii DAB+ nebo DRM+. Dokument uvádí, že DAB+ bude v Maďarsku životaschopný teprve ve chvíli, kdy bude dostupný celoplošně. To se však nestalo ani 12 let po přidělení kmitočtů pro první celoplošnou digitální rozhlasovou síť. Telekomunikační úřad věřil, že průlom může nastat spuštěním veřejnoprávní sítě DAB+, která by obsahovala všechny čtyři stanice Maďarského rozhlasu.

Veřejnoprávní síť měla mít prostor i pro další, nově vzniklé stanice, které by byly šířené pouze digitálně. To mělo podle úřadu zatraktivnit DAB+ v očích posluchačů, ale Maďarský rozhlas je nikdy – na rozdíl od svého českého protějšku – nespustil. Přitom to byl právě veřejnoprávní rozhlas, který v Maďarsku začal jako první v roce 1995 experimentovat s digitálním vysíláním DAB. Tehdy u příležitosti 70. výroční zahájení vysílání odstartoval testovací multiplex DAB v Budapešti, který kromě veřejnoprávních stanic obsahoval i komerční rádia Kossuth, Petőfi, Bartók a Classic + zaměřené na klasickou hudbu a jazz.

Digitální rozhlas na rozcestí: co se stane v roce 2025, kdy končí současné FM licence?

Štítky