UVNITŘ TABULKA A MAPY POKRYTÍ – Hlavní programy komerčních televizí v obou krajích naladí diváci pozemní cestou už jen v DVB-T2 ve finálních multiplexech 22 a 23.

Pardubický kraj a Vysočina ukončí v noci na zítřek přechod na pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2. V Pardubickém kraji minutu před půlnocí ukončí vysílání celoplošné multiplexy 2 a 3 ve standardu DVB-T2. Zítra nad ránem je nahradí finální multiplexy 22 a 23 ve standardu DVB-T2. Na Vysočině skončí před dnešní půlnocí vysílání multiplexu 2 ve standardu DVB-T a Přechodová síť 12 ve standardu DVB-T2 na vysílačích Pardubice – Krásné a Jihlava – Javořice bude formálně změněna na finální DVB-T2 síť 22, vysílací parametry včetně použitého vysílacího kanálu se však nemění. Zítra nad ránem dojde k vypnutí multiplexu 4 ve standardu DVB-T a Přechodové sítě 13 ve standardu DVB-T2. Zároveň na Vysočině odstartují finální multiplexy 22, 23 a 24 ve standardu DVB-T2. Jde o poslední regiony v Čechách, které dosud neměly dokončený přechod na DVB-T2. Pojďme se na aktuální vypínání podívat podrobněji.

Vypínání multiplexu 2 v Pardubickém kraji

Multiplex 2 s programy Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool a TV Barrandov ukončí minutu před půlnocí vysílání na hlavním pardubickém vysílači Krásné (kanál 39) a na dokrývačích Svitavy – Kamenná Horka (kanál 39) a Ústí nad Orlicí – Kubincův kopec (kanál 49), které pokrývají nejen Pardubický kraj, ale jejich signál přijímají i někteří diváci v Královéhradeckém kraji a na Vysočině. Zároveň se odmlčí i Přechodová síť 12, která šíří programy multiplexů 2 a 3 ve standardu DVB-T2 ze všech zmíněných lokalit na kanálu 28 (resp. v Ústí nad Orlicí na kanálu 27). Všechny tyto sítě od zítřejšího rána nahradí finální multiplex 22 ve standardu DVB-T2, který bude na kanálu 28 (v Ústí nad Orlicí na kanálu 27) šířit stejné programy jako vypnutá Přechodová síť 12 (ale pouze do listopadu, poté v multiplexu 22 zůstanou pouze programy Primy a Óčka).

Pokrytí vypínaných vysílačů multiplexu 2 v Pardubickém kraji:

Vypínání multiplexu 3 v Pardubickém kraji

Současně s multiplexem 2 se v Pardubickém kraji minutu před dnešní půlnocí bude vypínat i multiplex 3, a to na vysílači Pardubice – Krásné (kanál 34) a dokrývači Svitavy – Kamenná Horka (kanál 60). Tato síť šíří programy Prima love, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, Óčko, Óčko Star, Kino Barrandov, Barrandov Krimi, Seznam TV a Rádio Proglas. Zároveň se odmlčí i Přechodová síť 12, která šíří programy multiplexů 2 a 3 ve standardu DVB-T2 z vysílače Krásné (kanál 28) a dokrývačů Svitavy – Kamenná Horka (kanál 28) a Ústí nad Orlicí – Kubincův kopec (kanál 27). Od zítřejšího rána začne místo multiplexu 3 vysílat finální multiplex 23 ve standardu DVB-T2. Diváci ho naladí z vysílače Pardubice – Krásné (kanál 34) a dokrývačů Svitavy – Kamenná Horka (kanál 34) a Ústí nad Orlicí – Kubincův kopec (kanál 23). Síť bude obsahovat programy Nova, Nova Cinema, TV Barrandov HD, Kino Barrandov, Barrandov Krimi, TV Noe, TV Seznam HD a NASA UHD.

Pokrytí vypínaných vysílačů multiplexu 3 v Pardubickém kraji:

Vypínání multiplexu 2 v kraji Vysočina

Poslední celoplošnou sítí DVB-T, která dnes v noci ukončí vysílání v kraji Vysočina, bude multiplex 2 s programy Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool a TV Barrandov. Vypínání se dotkne hlavního vysílače Jihlava – Javořice (kanál 35) a dokrývačů Havlíčkův Brod – Údolní ulice (kanál 39) a Velké Meziříčí – Fajtův vrch (kanál 38). Zároveň v těchto lokalitách ukončí vysílání i Přechodová síť 12 ve standardu DVB-T2, která šíří programy multiplexů 2 a 3, a to na kanálech 28 (Jihlava – Javořice, Havlíčkův Brod – Údolní ulice) a 37 (Velké Meziřící – Fajtův vrch). Od zítřejšího rána tyto sítě nahradí finální multiplex 22 ve standardu DVB-T2, který bude možné naladit z vysílače Jihlava – Javořice (kanál 28) a dokrývačů Havlíčkův Brod – Údolí ulice (kanál 28) a Velké Meziříčí – Fajtův vrch (kanál 41). Z dalších dokrývačů na Vysočině již tato síť, která šíří stejné programy jako Přechodová síť 12, odstartovala dříve.

Pokrytí vypínaných vysílačů multiplexu 2 v kraji Vysočina:

Zapínání multiplexu 23 v kraji Vysočina

Zatímco multiplex 3 ukončil vysílání DVB-T pro Vysočinu již 25. května, jeho nástupce, finální multiplex 23 ve standardu DVB-T2, zde odstartuje až zítra nad ránem a nabídne programy Nova, Nova Cinema, TV Barrandov HD, Kino Barrandov, Barrandov Krimi, TV Noe, TV Seznam HD a NASA UHD v novém vysílacím standardu. Naladit ho bude možné z hlavního vysílače Jihlava – Javořice (kanál 35) a dokrývačů Velké Meziříčí – Fajtův vrch (kanál 41) a Havlíčkův Brod – Údolní ulice (kanál 34). Později budou spuštěny i další dokrývače, které přebírají primární signál z jihomoravského Kojálu.

Vypínání multiplexu 4 v kraji Vysočina

Zítra nad ránem se na Vysočině odmlčí také celoplošný multiplex 4 vysílající ve standardu DVB-T, který obsahuje programy Nova, Nova Action, Nova Gold, Nova 2, Prima Comedy Central, Joj Family, TV Relax, TV Rebel, Rebel 2 Slušnej kanál a Šlágr TV. Vypínání se dotkne dvou vysílačů a dvou dokrývačů, konkrétně pak vysílačů Jihlava – Jeníkov (kanál 42), Třebíč – Vartemberk (kanál 42) a dokrývačů Pelhřimov – Hodějovice (kanál 42) a Žďár nad Sázavou (kanál 42). Zároveň v těchto lokalitách skončí i Přechodová síť 13 ve standardu DVB-T2, která vysílá na kanálu 24 (s výjimkou Třebíče, kde jde o kanál 42). Obě sítě pak nahradí finální multiplex 24 ve standardu DVB-T2, který bude ze všech vysílačů a dokrývačů na Vysočině dostupný na kanálu 42, tedy stejném kmitočtu, který dosud využíval vypínaný multiplex 4.

Pokrytí vypínaných vysílačů multiplexu 4 v kraji Vysočina:

Štítky