Televizory a set-top boxy DVB-T2 staré čtyři roky a více mají jeden zásadní problém: používají starší video kodek MPEG-4, v němž ale české televizní sítě nevysílají.

Finišující přechod na pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2 a vypínání celoplošných televizních sítí DVB-T odhalují jeden častý problém v českých domácnostech: někteří diváci se domnívají, že když mají doma čtyři roky starý televizor s tunerem DVB-T2, budou na něm moci nadále sledovat nové televizní vysílání. Jenže před rokem 2017, kdy v České republice začaly vysílat přechodové sítě DVB-T2, byly na trhu přijímače, které sice mohly obsahovat tuner DVB-T2, ale využívají video kodek MPEG-4. Ten je však o generaci starší oproti kodeku HEVC, který využívají české vysílací sítě DVB-T2. V praxi to znamená, že televizor nebo set-top box DVB-T2/MPEG-4 sice naladí české sítě DVB-T2, ale nedokáže zpracovat obraz televizních stanic.

Jeden čerstvý příklad z praxe: na Pardubicku došlo tento týden k vypnutí posledních dvou celoplošných sítí DVB-T, shodou okolností multiplexů 2 a 3, které šířily hlavní programy Novy, Primy, Barrandova a další sledovanější komerční televize. Domácnosti, která dosud využívala LED televizor Philis 32PHT4201/12, nevadilo, že před časem přišla o programy České televize, ale náhlé zmizení Novy a Primy, k němuž došlo v noci z úterý 22. na středu 23. září, už pocítila silně. Při opakovaném spouštění automatického vyhledávání programů se načítají pouze televizní stanice šířené Regionálními sítěmi 7 a 8, které v Pardubicích vysílají ve standardu DVB-T. Celkem jde pouze okolo 25 programů, včetně rádií. V nabídce se ale objevují i stanice Českého rozhlasu, které v daném regionu vysílají pouze v DVB-T2.

Penny Market vrací peníze za nefunkční set-top box DVB-T2 z Polska

MPEG-4 přijímače naladí z DVB-T pouze rádia

Česká televize, která šíří stanice Českého rozhlasu ve společném veřejnoprávním multiplexu, totiž vysílání DVB-T v Pardubickém kraji ukončila již na konci srpna a nyní lze přes televizi naladit Český rozhlas pouze ve finálním multiplexu 21 ve standardu DVB-T2. Český rozhlas ale v tomto multiplexu vysílá s kodekem MPEG-4, s nímž si Philis 32PHT4201/12 umí poradit. Proto se stanice Českého rozhlasu načetly do programové nabídky, stejně jako křesťanské Rádio Proglas z finálního multiplexu 22. Televizní stanice ze stejných sítí DVB-T2 ale televizor ani nedetekoval. Polovinu z načtených programů tak tvořila rádia, zbytek byly televize šířené v DVB-T, i když některé byly v HD rozlišení (konkrétně křesťanská televize Noe).

Jak takovou situaci řešit? I když má televizor tuner DVB-T2, ale není vybaven kodekem HEVC, nýbrž pouze starším MPEG-4, je třeba dokoupit základní set-top box DVB-T2/HEVC. Ceny takových základních set-top boxů se pohybují mezi 600 a 1 000 korunami. Důležitý je také HDMI kabel, kterým je třeba set-top box propojit s televizorem. Anténní vývod se musí vytáhnout z televizoru a zapojit do set-top boxu. Poté se dálkovým ovladačem zapne televizor a druhým set-top box. Na televizoru se před základní Menu přejde do Nastavení a tam se zvolí jako zdroj „HDMI 1“. Tak se stane, že televizor začne využívat set-top box připojený HDMI kabelem jako zdroj signálu. Ovladač od televizoru nyní odložíme, protože už nebude potřeba, a soustředíme se na ovladač set-top boxu.

Penny Marketu se nedaří stáhnout set-top box Esperanza z trhu, některé prodejny ho stále nabízejí

Nezaměňujte ovladač televizoru a set-top boxu

Přes základní Menu set-top boxu se dostaneme do Nastavení a zvolíme Automatické vyhledávání kanálů. Přijímač začne prohledávat spektrum a načítat nalezené programy. V tomto konkrétním případě šlo o 75 televizních a rozhlasových programů, řada však byla v nabídce dvojmo, protože přijímací anténa je v dosahu několika vysílačů téže sítě a pokud každá využívá jiný vysílací kanál, načte se programová nabídka takové sítě dvakrát. Reálně však šlo o programy finálních multiplexů 21, 22, 23 a 24 ve standardu DVB-T2 a Regionálních sítí 7 a 8 ve standardu DVB-T, čili celkem asi 40 televizních a 20 rozhlasových programů. Potvrzením nabídky se tyto programy uloží do paměti set-top boxu a teprve nyní lze měnit jejich pozice podle preference diváka.

Častým problémem tohoto řešení, tedy využití staršího televizoru a set-top boxu, je prohození dálkového ovladače a chybné používání ovladače televizoru k přepínání programů. Pokud tak divák učiní, zruší nastavení televizoru pro příjem zdrojového signálu ze set-top boxu a vrátí se k tuneru televizoru, který neumí zpracovat signál DVB-T2/HEVC. Řešení je jednoduché: vzít ovladač televizoru, jít do Menu, poté Nastavení a zvolit jako zdroj signálu „HDMI 1“. Poté dálkové ovládání televizoru odložit a už nepoužívat, mezi programy se přepíná na dálkovém ovládání set-top boxu. Ovladač na televizor je vlastně dobrý jen na zapnutí a vypnutí televizoru, maximálně ještě na ovládání hlasitosti (je to lepší než přes ovladač set-top boxu). Jinak by měl zůstat netknutý. Ale i dva ovladače můžete nahradit jedním, pokud využijete HDMI – CEC ovladač, který se dá připojit současně k televizi i set-top boxu.

Společné ovládání set-top boxu a televize přes HDMI (CEC)? Slibovalo mnohé, nabízí však málo