UVNITŘ MAPA POKRYTÍ – Hudební kanály jsou součástí pražské Regionální sítě 12, kterou šíří České Radiokomunikace ze žižkovského vysílače na kanálu 47. Multiplex vysílá ve standardu DVB-T.

Všechny čtyři programy televizní skupiny Óčko mohou od tohoto týdne zdarma naladit diváci pozemní digitální televize v Praze a části středních Čech. Kromě celoplošně šířených kanálů Óčko a Óčko Star se v pondělí do éteru dostaly i stanice Óčko Expres a Óčko Black, původně určené pouze do placených televizních služeb na satelitu, v kabelu a IPTV. Pražští a středočeští diváci je mohou přijímat z hlavního pražského vysílače na Žižkově, odkud je šíří České Radiokomunikace. „Právě jsme zahájili vysílání dvou nových hudebních programů Óčko Expres a Óčko Black v Regionální DVB-T síti 12 ze Žižkovského TV vysílače. Pokryta je Praha a velká část středních Čech,“ uvedl na Twitteru Marcel Procházka, ředitel sekce regulace Českých Radiokomunikací.

Óčko Black bude v terestrice jen do ledna

Na rozdíl od Óčka a Óčka Star, které přechází na vysílání v novém standardu DVB-T2, jsou Óčko Expres a Óčko Black dostupné ve starším standardu DVB-T. V něm vysílá celá Regionální síť 12, jež dosud šířila především programy skupiny FTV Prima. V minulosti šlo o HD verze hlavního kanálu Primy a Primy Cool, později je nahradily verze ve standardním rozlišení obrazu. Nyní Regionální síť 12 šíří kromě Óčka Expres a Óčka Black stanici Prima +1, která vysílá o hodinu posunutý program hlavního kanálu Primy. „Óčko Expres bude v Regionální síti 12 vysílat dlouhodobě. Jde o program zaměřený na městského diváka, který dosud vysílal v Regionální síti 8, která však bude ukončovat vysílání, tak ho chceme v pozemním vysílání zachovat alespoň v Praze,“ sdělil na dotaz serveru Televizníweb.cz Petr Horák, který pro Óčko zajišťuje spolupráci s distributory signálu.

Jiná situace nastane s Óčkem Black, které vzniklo čistě jako placený kanál a dosud nikdy v pozemních sítích nevysílalo. Tento program bude podle Horáka dostupný v Regionální síti 12 pouze dočasně. „Pravděpodobně do ledna příštího roku. Chystáme k tomu samostatnou kampaň a přímo ve vysílání budeme diváky upozorňovat, kde si mohou Óčko Black naladit, až skončí promo období jeho volného šíření v Praze a části středních Čech,“ uvedl Horák s tím, že tento krok Óčko dopředu konzultovalo s poskytovateli placených televizních služeb, v nichž se tento program nachází. Právě tyto poskytovatele bude Óčko Black ve svém vysílání propagovat, stejně jako možnost příjmu všech čtyř programů Óčka ve Full HD rozlišení prostřednictvím kabelu, satelitu a IPTV. Celoplošně bude nadále možné v terestrice naladit pouze Óčko a Óčko Star, a to ve finálním multiplexu 22 (nyní i v Přechodové síti 12).

Mapa pokrytí pražské Regionální sítě 12, která na kanálu 47 šíří programy Óčko Expres a Óčko Black. Kliknutím obrázek zvětšíte. (Zdroj: CRA)

Óčko Expres v listopadu zmizí z krajů, zůstane v Praze

Metropolitně laděné Óčko Expres nyní může v terestrice naladit přes 50 procent populace, díky Regionální síti 8 vysílá ve všech krajských městech a v některých regionech i s poměrně velkým přesahem do okolí. V Praze nyní tento program vysílá dokonce dvakrát – v Regionálních sítích 8 a 12. Jde však o dočasnou záležitost, protože Regionální síť 8 bude moci vysílat pouze do 31. října letošního roku, poté jí vyprší individuální oprávnění pro využívání kmitočtů v pásmu 700 MHz, jež se uvolňuje pro potřeby mobilních operátorů a jejich nových sítí 5G. Oproti tomu Regionální síť 12 může podle rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) pokračovat a záleží pouze na jejím provozovateli, tedy Českých Radiokomunikacích, zda ji ponechají ve standardu DVB-T, nebo s ní přejdou do DVB-T2, jako se tomu stalo u celoplošných sítí.

Podle Petra Horáka zatím Óčko nechystá vstup do placené terestriky, kterou plánuje provozovat operátor satelitní služby Skylink, společnost M7 Group. Ta zatím testuje podmíněný přístup k omezené programové nabídce v pražské Regionální síti 4, již provozuje společnost Prague Digital TV. Tento operátor kvůli zvýšení kapacity multiplexu přešel ze standardu DVB-T na novější DVB-T2, ačkoli v minulosti tento krok odmítal. Skylink označil pražské vysílání služby Skylink Anténa+ za test před vstupem do celoplošného terestrického vysílání. Jak naznačil manažer M7 Group pro Českou republiku Jaromír Glisník, Skylink by se rád prostřednictvím Prague Digital TV dostal ke kmitočtům některé ze dvou plánovaných rozvojových sítí DVB-T2, které plánuje ČTÚ přidělovat v následujících měsících.

Štítky