Zpřísňující se vládní opatření proti druhé vlně koronaviru znemožňují pořádání tradičních konferencí o digitalizaci televizního a rozhlasového vysílání. Organizátoři však nechtějí letošní ročníky vzdát.

Na nudu si v těchto dnech rozhodně nemohou stěžovat organizátoři odborných konferencí o digitalizaci televizního a rozhlasového vysílání. Během podzimu měly proběhnout v krátkém sledu tři takové akce, jedna však již byla kvůli druhé vlně pandemie koronaviru zrušena a další dvě řeší, zda proběhnou alespoň přes internet. Včera se mělo v nymburském Sportovním centru konat 24. podzimní setkání provozovatelů elektronických komunikací a na něm panelová diskuse s poměrně třaskavými tématy jako je placená televize v DVB-T2, multiplexový „turismus“ Šlágr TV nebo vývoj rozlišení obrazu u televizního vysílání od HD až po 8K. Akce byla koncem minulého týdne zrušena kvůli stále se zpřísňujícím opatřením proti šíření koronaviru.

Do poslední chvíle to přitom vypadalo, že nymburské setkání proběhne. Na panelovou diskusi se přihlásilo 50 účastníků, všichni panelisté počítali s účastní. Organizátor akce, společnost Lica, zajistil příchod do místnosti, kde se měla panelová diskuse konat, přímo z venku a účastníci by se jinak nepohybovali ve vnitřních prostorách. Rozestupy mezi účastníky by byly dostatečné, catering by byl balený a umístěný venku. Jenže jak se blížil termín setkání, začaly raketově růst počty nově nakažených a účastníci začali houfně rušit registrace. Navíc Sportovní centrum v Nymburce zpřísňovalo požadavky na opatření proti šíření koronaviru, což už bylo pro organizátora neúnosné. Proto pořádání letošního ročníku setkání zcela vzdal.

Vyjádření ke zrušení podzim… by Jan.Potucek

DIGIMEDIA 2020 proběhne pouze na internetu. Možná

Do podobné situace se dostal i 15. ročník odborné konference DIGIMEDIA 2020, který se měl konat 15. října v Kongresovém sálu České televize v Praze na Kavčích horách. V době, kdy se rušilo nymburské setkání společnosti Lica, měli pořadatelé DIGIMEDIE od České televize příslib, že konference se bude moci v prostorách ČT konat, ovšem za přísnějších bezpečnostních opatření. Do sálu by mohlo přijít maximálně 50 osob, rozestupy mezi nimi by byly větší než obvykle, samozřejmostí by byly roušky, zakázaný by byl otevřený catering a pořadatelé by museli zajistit častější úklid a dezinfekci toalet – několikrát během konference. I tyto zpřísněné podmínky ale vzaly za své začátkem tohoto týdne, kdy ČT rozhodla, že se konference na její půdě nebude moci konat.

Ztráta lokace je pro DIGIMEDII citelná, protože ČT nejen že zajišťovala Kongresové centrum, ale v domácím prostředí pro ni nebyl problém zajistit přímý přenos z celé konference – část živě na kanálu ČT 24, zbytek na internetové stránce tohoto zpravodajského kanálu. Stream od ČT přebírala i další média – Český rozhlas a zpravodajský server iDnes.cz. Přesun konference jinam znamená, že by ČT musela vyčlenit příslušný štáb, zajistit si trasu pro přenos a vznikly by jí tím náklady navíc. Proto není zcela jisté, zda letošní DIGIMEDII, ať už se bude konat kdekoli a jakkoli, bude živě streamovat právě ČT. Organizátoři konference se pokusili akci přesunout do prostor Ministerstva průmyslu a obchodu, kde se v roce 2016 konala podobně zaměřená konference Televizní digitalizace 2.0, ale narazili na stejně přísná opatření proti šíření koronaviru.

Dopis generálního ředitele … by Jan.Potucek

Ministerstvo si interně stanovilo, že se na jeho půdě nesmí sejít v jedné místnosti více než 35 osob najednou. Navíc výrazně omezuje přístup cizích lidí do budovy. Možnost, že by se DIGIMEDIA konala právě v budově MPO, tak žila v podstatě pouhé dva dny. Nyní je ve hře už jen jediné řešení, a to online verze konference. Fyzicky akce neproběhne v žádném sále, vše bude virtuální – prezentující v jednotlivých tematických blocích by se měli připojovat online ze svých kanceláří nebo domovů, stejně tak moderátor. Pro účastníky by se tato diskuse vysílala živě online bez možnosti zpětného kanálu a vstupu do debaty. Nyní se jen řeší, kdo by tento živý stream zajistil – zda zůstane u ČT, nebo se pořadatelé obrátí na jiného vysílatele či provozovatele internetových serverů. V úvahu připadají zhruba tři varianty a rozhodnutí by mělo padnout v nejbližších dnech.

Pardubické RADIOKOMUNIKACE 2020 řeší stejný problém

Stejný problém nyní řeší i pardubická společnosti UNIT, která naplánovala na 20. až 22. října do prostor Kulturního domu Dukla v Pardubicích jubilejní 30. ročník konference Radiokomunikace 2020. Jde asi o nejrozsáhlejší akci pro odborníky na telekomunikace a vysílací služby v České republice, jíž se každoročně účastní okolo dvou stovek lidí z celé republiky i ze Slovenska. Letos bylo naplánováno celkem 33 přednášek a několik panelových diskusí. Zástupci společnosti UNIT začali řešit možnost živého streamování konference ještě předtím, než nymburská společnost Lica zrušila svoje setkání provozovatelů elektronických komunikací. V první fázi šlo o to zajistit přenos pro ty účastníky, kteří by se z obavy před nákazou koronavirem nechtěli dostavit do Pardubic osobně.

Později už UNIT začal řešit, zda se vůbec konference v tradiční podobě uspořádá. Ministerstvo zdravotnictví totiž začalo „utahovat šrouby“ a postupně snižovalo limity účastníků pro akce ve vnitřních prostorách až na současných 50 za podmínky, že všichni budou sedět. Což by u konference Radiokomunikace 2020 nebyl zase až tak velký problém, ale protože kousek od konferenčního sálu probíhají v poměrně malém prostoru i obědy pro účastníky, hned bylo jasné, že tento způsob občerstvení letos nebude možný. Dalším problémem se ukázali být někteří prezentující, kteří věkově spadají do rizikových kategorií ohledně nákazy koronavirem. UNIT uvažoval, zda je tedy na konferenci nepřipojit online a nestreamovat jejich přednášku z internetu.

Poslední vývoj naznačuje, že konference Radiokomunikace 2020, pokud se letos uskuteční, přeci jenom proběhne fyzicky v Pardubicích a živý online stream nevyužije. Počet účastníků bude omezený a teď organizátoři pouze řeší, zda jednotlivé přednášky natočit a později jejich záznamy poskytnout účastníkům, kteří by nemohli do Pardubic přijet osobně.

Štítky