Bez účasti na veletrhu IFA 2020, resp. bez prezentování novinek přímo v Berlíně, zvolila společnost Philips TV & Sound zajímavou interaktivní on-line formu a průvodce, což je evropský ředitel aktivit TP Vision, Kostas Vouzas, vidíte na snímku.

Cestu jste si mohli zvolit sami, podle toho co vás zajímá a nešlo tedy o klasickou tiskovou on-line video konferenci, nýbrž něco o trochu jiného, ale rozhodně ne špatného!

Zajímavostí bylo uvedeno hned několik, ale tím nejzásadnějším je z našeho úhlu pohledu systém umělé inteligence ke kterému ale výrobce zaujal odlišný postoj než většina ostatních. Posuďte sami…

Uvažujete o koupi letošního modelu televizoru Philips? Tady si můžete vybrat.

„Software AI nevylepšuje pět pilířů kvality obrazu (zdroj, barva, kontrast, pohyb a ostrost), ale je navržen tak, aby mezi pilíři vytvořil lepší rovnováhu a mnohem realističtější, přirozenější obraz,“ říká se v zaslané tiskové zprávě.

ČTĚTE TAKÉ: Philips – více o uvedeném audiu – klasická sluchátka, bezdrátové „pecky“ i zvukové lišty Fidelio B95 a B97 pro televizory 

AI, tedy Artificial intelligence – umělá inteligence, bude součástí všech televizorů značky s obrazovkami OLED z kolekce 2020, včetně vrcholového OLED+935. Společnost TP Vision, výrobce televizorů značky Philips, nyní tedy ke čtvrté generaci obrazového, a dlužno říci zatím vždy výborně působícího procesoru P5, přidává další už jednoúčelový čip s AI. Ta, podle výrobce, „využívá neuronové sítě a strojového učení k analýze milionů testovacích klipů z jedinečné databáze vytvořené vývojovým týmem Philips TV za posledních 30 let“.

Novinkou jen o kousek méně důležitou je zmiňovaná nová vlajková loď OLED935 (nebo také OLED+935) připravená ve spolupráci s anglickou legendou jménem Bowers & Wilkins (B&W). Ta představuje první televizor na světě s odděleným výškovým reproduktorem vyňatým ze zvukové lišty à la design „Tweeter-on-Top“, který B&W poprvé použila v reprosystému DM7 a který se proslavil v legendárních a dodnes vyráběných 801 uvedených v roce 1979 a zejména pak v modelech Nautilus z roku 1993, resp. 1998.

Sluší se ještě dodat, že taktéž uvedený nový domácí bezdrátový systém je založen na dříve oznámené technologii DTS Play-Fi a všechny televizory Philips 2020/2021 s operačním systémem Android TV ho budou podporovat už z výroby. Modely z roku 2019 to pak zvládnou po aktualizaci firmwaru.

Značka zvolila pro umělou inteligenci (AI) zabudovanou například do televizoru Philips 65OLED903 jiný přístup. Zachovala stávající obrazový procesor P5 a přidala ji na samostatný další čip.

Co bylo představeno

Televizor nejvyšší řady Philips OLED935 se zvukem od Bowers & Wilkins (vůbec prvním takto koncipovaným byl skvělý Philips 55OLED903 – podívejte se na test), dále pak sluchátka s aktivním potlačením okolního hluku, nové zvukové lišty a v neposlední řadě i zmiňovaný bezdrátový hudební systém, který by měl všechny produkty propojit do jedné „chytré domácnosti“. A prý by to mělo být zcela jiné, než dříve. Výrobce rovněž pokračuje ve vývoji své „tajné zbraně“, totiž dnes už taktéž legendárního osvětlení pozadí televizoru, Ambilight, takže si novinky shrňme…

  • Vlajkovou „televizní“ lodí bude pro sezónu 2020/201 Philips OLED+935 se zvukem od Bowers & Wilkins s odděleným „výškáčem“ a vybavený výše zmiňovaným čipem s umělou inteligencí.
  • Nová sluchátka s aktivním potlačením hluku okolí T5505 a T8505 a náhlavní sluchátka H9505. Tento měsíc mají být také do prodeje uvedena sluchátka Philips Fidelio X3.
  • Pětice zvukových lišt série 8000 od 120wattových B8205 (2.1) až po 360wattové B8905 s konfigurací 3.1.2 a bezdrátovým subwooferem („dvojka“ značí repro pro Dolby Atmos). Vrchol pak představují „soundbary“ Philips Fidelio B95 (čtrnáct měničů…) a B97 s certifikací Imax a systémem typu 7.1.2 s oddělitelnými bezdrátovými reproduktory.
  • Představen byl také bezdrátový audio ekosystém Philips TV & Sound Wireless Home System založený na platformě DTS Play-Fi (více najdete zde).

Televizor Philips OLED935: poprvé s reproduktory pro Dolby Atmos

OLED+935 je první televizor značky, který obsahuje pár zvukových měničů Dolby Atmos Elevation a výškový měnič Tweeter-on-Top z dílny Bowers & Wilkins, namontovaný v samostatném krytu. Vše je zasazeno v kovovém rámu, který zároveň funguje i jako stojan, televizor je ale také možné pověsit na zeď.

Výkon zesilovače je 70 W, oddělení výškového reproduktoru od dalších zvukových měničů zamezuje zkreslení, které je slyšet pokud je zabudován do větších skříní. OLED+935 obsahuje celkem deset měničů ve specifikaci 3.1.2; centrální, pravý a levý, dále pak basový a zmiňované dva pro Dolby Atmos.

Televizory řady OLED+935 ponesou označení Philips 48OLED935 (úhlopříčka 122 cm), Philips 55OLED935 (140 cm, 69.999 Kč) a Philips 65OLED935 (165 cm) a disponují opět znovu uvedeným čtyřstranným Ambilightem. Všechny také zvládají HDR10, HLG, HDR 10+ a Dolby Vision a obsluhuje je operační systém Android TV 9. Zdvojené tunery a špičková Wi-Fi ax se ovšem nekonají, takže je tu Wi-Fi 5.

Legendární reprosystém Bowers & Wilkins Nautilus 801 z roku 1998. Jeho základ byl ovšem položen už dříve.