Televizníweb.cz přinese ze všech akcí online zpravodajství. Čeká nás konference DIGIMEDIA 2020, Podzimní setkání provozovatelů elektronických komunikací i konference RADIOKOMUNIKACE 2020.

Jarní komplikace s vládními opatřeními proti šíření koronaviru odsunuly část odborných konferencí o televizním a rozhlasovém vysílání na podzim, takže v září a říjnu proběhnou v krátké době po sobě hned tři obdobně zaměřené akce. Televizníweb.cz nebude chybět na žádné z nich, ať už jako mediální partner nebo spolupořadatel a tvůrce programu. Z každé akce přineseme živé online zpravodajství i obsáhlé články a analýzy, včetně plného znění prezentací zaměřených na pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2 a digitální rozhlas DAB+. A na co se tedy můžete těšit, ať už jako přímí účastníci na místě nebo prostřednictvím našeho webu?

23. září – 24. ročník Podzimního setkání provozovatelů elektronických komunikací

Tradiční Podzimní setkání provozovatelů elektronických komunikací pořádá ve středu 23. září od 10 hodin dopoledne v nymburském Sportovním centru tamní společnost Lica. Každoročně je součástí této akce panelová diskuse zaměřená na broadcasting. Ani letošní rok nebude výjimkou. O účasti panelistů se teprve jedná, ovšem už samotná témata napoví, o koho by mohlo jít. Diskuse se bude věnovat přechodu na DVB-T2 a tomu, co českým divákům „dal a vzal“. Zabrousí k nedávnému stěhování lidovkové televize Šlágr mezi sítěmi DVB-T/-T2 i k plánům provozovatele největší tuzemské satelitní služby Skylink s vlastní placenou službou v DVB-T2. Řeč bude také o aukci kmitočtů v pásmu 700 MHz a vznik mobilních sítí 5G i jejich roli v broadcastingu. Pozadu nezůstane ani téma neustále se vyvíjejícího rozlišení obrazu – od HD přes 4K k 8K – a otázka, jak si s ním poradí distribuční platformy.

15. října – 15. ročník konference DIGIMEDIA 2020

Z původního červnového termínu na říjen se přesunula rovněž letitá konference DIGIMEDIA, již pravidelně hostí ve svém kongresovém centru v Praze Česká televize. Letos se stejně jako loni zaměří na tři základní témata: přechod na DVB-T2, přípravu mobilním sítí nové generace 5G a digitální rozhlasové vysílání DAB+. Dojde opravdu k integraci mobilních sítí, televizního a rozhlasového vysílání? I na tuto otázku bude hledat odpověď DIGIMEDIA 2020, která se uskuteční ve čtvrtek 15. října 2020 v Kongresovém sálu České televize v Praze na Kavčích horách a pořádá ji Asociace českých reklamních agentur (AČRA). Televizníweb.cz je jejím mediálním partnerem.

DIGIMEDIA je tradičním diskusním fórem všech klíčových hráčů na trhu. O televizním vysílání a průběhu přechodu na nový standard DVB-T2 přijdou diskutovat generální ředitel České televize Petr Dvořák, generální ředitel FTV Prima Marek Singer, technický ředitel TV Nova Josef Uher, náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Očko, generální ředitel Českých Radiokomunikací Vít Vážan, ředitel společnosti Digital Broadcasting Radim Pařízek a další. Mobilním sítím 5G a aukci kmitočtů v pásmu 700 MHz se budou věnovat předsedkyně Rady Českého telekomunikačního úřadu Hana Továrková, výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí ČR Jiří Grund, ředitel sekce regulace Českých Radiokomunikací Marcel Procházka i zástupci mobilních operátorů.

Speciální blok konference každoročně věnuje i digitálnímu rozhlasu. Letos bude jeho hlavním řečníkem technický ředitel Českého rozhlasu Karel Zýka. Doplní jej operátoři digitálních sítí DAB+ Marcel Procházka z Českých Radiokomunikací, Tomáš Řapek ze společnosti Teleko digital a Roman Kropáček ze společnosti RTIcz. Komerční rádia zastoupí Martin Hroch, ředitel skupiny Radio United Broadcasting a Radim Pařízek, provozovatel rádií Čas a Dálnice. Za Český telekomunikační úřad vystoupí ředitel odboru správy kmitočtového spektra Jiří Duchač. DIGIMEDIA 2020 se koná pod záštitou ministerstev průmyslu a obchodu, kultury, Českého telekomunikačního úřadu, Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a generálního partnerství České televize.

20. října – 30. ročník konference RADIOKOMUNIKACE 2020

Jubilejní 30. ročník konference Radiokomunikace 2020 proběhne ve dnech 20. až 22. října v Kulturním domě Dukla v Pardubicích. Pro zájemce o televizní a rozhlasové vysílání je vždy nejzajímavější úvodní den konference, a ne jinak tomu bude i letos. První část dne bude věnovaná aukci kmitočtů v pásmu 700 MHz, kvůli jehož uvolňování přechází pozemní digitální televizní vysílání na standard DVB-T2 a rozhlasovému vysílání, konkrétně pak současnosti a budoucnosti FM pásma. Druhé televizní digitalizaci v Česku se bude ve své přednášce věnovat předseda Koordinační expertní skupiny Pavel Dvořák a úloze regulátora při přechodu na DVB-T2 Jaroslava Nováková z Českého telekomunikačního úřadu.

Postup České televize při přechodu na DVB-T2 zhodnotí vedoucí projektové kanceláře ČT Pavel Hanuš, zatímco Marcel Procházka z Českých Radiokomunikací rozebere, co nám dal a vzal přechod na DVB-T2. Jakub Juhas ze společnosti Digital Broadcasting popíše přechod na finální multiplex 24 s možností regionálního vysílání v DVB-T2. Dušan Líška pohovoří o vývoji standardů DVB a novém standardu DVB-I a Jiří Stiffer ze Západočeské univerzity v Plzni o technické kvalitě DAB a FM rozhlasového vysílání v České republice. S vlastními přednáškami vystoupí i zástupci operátorů sítí pro DAB+: Roman Kropáček ze společnosti RTI cz, Tomáš Řapek z Teleko digital a Karel Zýka z Českého rozhlasu. Celý úvodní den pak zakončí panelová diskuse vedená Martinem Roztočilem ze společnosti Digital Broadcasting.