Metropolitní stanice je součástí pražské Regionální sítě 4, která původně plánovala zachovat vysílání ve standardu DVB-T, nakonec se ale rozhodla migrovat na nový standard DVB-T2/HEVC.

Přijímali jste v Praze nebo Středočeském kraji vysílání regionální metropolitní stanici Praha TV a náhle vám zmizela z nabídky? Musíte přeladit své přijímače, protože regionální televizní síť, v níž Praha TV vysílá, přešla ze standardu DVB-T na nový standard DVB-T2. Ačkoli město Praha jako takové má přechod na DVB-T2 vyřešen již od ledna letošního roku, na regionální sítě DVB-T se termíny v Technickém plánu přechodu na DVB-T2 nevztahovaly a záleželo čistě na operátorech těchto multiplexů, zda vůbec na nový vysílací standard přejdou. Provozovatel Regionální sítě 4, v níž Praha TV vysílá z tří pražských vysílačů (Ládví, Strahov a Zelený Pruh) na kanálu 46, původně přechod na standard DVB-T2 neplánoval. Tato migrace totiž znamená kompletní výměnu technologií na vysílačích.

Regionální sítě nemusí přecházet na DVB-T2, je to dobrovolné

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) operátorům regionálních sítí DVB-T neuložil povinnost přejít na DVB-T2. Pokud chtějí, mohou i nadále pokračovat ve standardu DVB-T. Pro diváky, kteří již přešli na příjem programů v DVB-T2, to neznamená žádné komplikace, protože televizory a set-top boxy DVB-T2 jsou tzv. zpětně kompatibilní, tedy dokáží zpracovat jak signál ve standardu DVB-T2, tak ve standardu DVB-T. Proč se tedy provozovatel Regionální sítě 4, společnost Prague Digital TV, rozhodla přejít na DVB-T2? Díky novému standardu může významně navýšit kapacitu svojí sítě a nabídnout tak více programových pozic pro televize i rádia. Pro všechny dosavadní klienty Regionální sítě 4 to ale znamená, že musí své diváky a posluchače upozornit na potřebu přeladění přijímače.

Přelaďování se netýká pouze stanice Praha TV, ale také dvou rádií: Českého Impulsu a Rádia Dechovka. I ty lze naladit přes televizi v Regionální síti 4. Ostatní televize, které tento multiplex využívaly, v minulosti odešly ke konkurenci, především pak do sítí Českých Radiokomunikací. Přelaďovat musí i diváci napojení na společné televizní antény (STA), ale dobrou zprávou je, že kvůli této změně není nutné STA znovu upravovat, protože regionální multiplex nadále zůstává na pražském kanálu 46. Většinu kapacity sítě chce využít provozovatel satelitní služby Skylink, společnost M7 Group, pro testování svojí placené služby Skylink Anténa+. Což je vzhledem k dosavadnímu urputnému boji Skylinku proti DVB-T2 poměrně kuriózní rozhodnutí.

Mapy pokrytí pražské Regionální sítě 4 z doby, kdy vysílala ve standardu DVB-T:

Skylink léta hanil DVB-T2, aby do něj nyní vstoupil

Připomeňme jen, jak Skylink na začátku druhé televizní digitalizace najal Adélu Gondíkovou a Luďka Staňka pro vytváření krátkých a rádobyvtipných videí, která měla pod názvem „Skylink Zprávy“ upozorňovat na údajné problémy s příjmem DVB-T2 a přechodem na tento nový standard. Například na „riskantní“ hýbání anténou na domě kvůli zajištění příjmu DVB-T2 (přitom v novém standardu se vysílá ze stejných vysílačů jako v DVB-T, takže s anténami se hýbat nemusí). Nyní stejný Skylink plánuje vysílat v DVB-T2 svoji placenou televizní nabídku a pokud by tedy platilo, co tvrdí ve svých videích, pro diváky bude tato služba nekvalitní, bude vypadávat, budou si muset kvůli ní upravovat antény a kupovat nové přijímače. To poslední platí doslova.

Pro příjem placeného DVB-T2 od Skylinku totiž nebude stačit normální set-top box DVB-T2, nutný bude televizor s CI slotem, do kterého bude možné vložit CAM modul s dekódovací kartou. O vybavenosti jednotlivých přijímačů CI slotem se zájemci musí informovat sami u prodejců, certifikace přijímačů DVB-T2 se na tuto výbavu nevztahují. Potom si budou muset objednat CAM modul spárovaný s dekódovací kartou a registrovat se přes internet jako uživatelé placené služby. A nakonec platit každoměsíční poplatky. Programová nabídka přitom nebude příliš bohatá. Do Regionální sítě 4 se vedle volně šířené Praha TV, Rádia Dechovka a Českého Impulsu může vejít maximálně šest programů v HD rozlišení, které Skylink slibuje jako konkurenci volně šířených programů komerčních televizí v SD kvalitě.

Štítky