Velmi dlouho očekávána „malá OLED“ překvapila hned při vybalování a při instalaci. A dosti nemile! Chápeme sice marketingovou snahu LG navrhovat „na maximální efekt“, ale trochu selského rozumu by přitom nezaškodilo.

Televizory s obrazovkami OLED nevyžadujícími podsvícení byly doteď výhradně nad 55″ i když kdysi dávno menší byly. Nyní na trh, od několika výrobců, přichází 48 palců, tedy 122 cm, a byli jsme tudíž oprávněně zvědaví, jaké budou. První vlaštovka se sice moc neukázala, ale na druhou stranu, ta přece jaro nedělá a LG má více želízek v ohni. A povedenějších; tedy alespoň v minulých letech mělo…

Televizor OLED48CX (39.990 Kč) doplňuje další modely řady s úhlopříčkami 55 (140 cm), 65 (165 cm), 77 (196 cm) a 88 (224 cm) palců a výrobce ji uvádí také jako „skvělou volbou pro nadšené hráče“, což ovšem k OLED tak nějak stále nesedí. Je tu rovněž vychvalováno „nízké zpoždění na vstupu a extra rychlá doba odezvy“ a také to, že přijímač je schopen zpracovat až 120 snímků za sekundu (zřejmě technologie HFR), což by mohlo být dobrou investicí do budoucna.

Televizor rovněž pracuje se zcela novou funkcí tzv. BT Surround, což je technologie dovolující dvěma reproduktorům Bluetooth simultánní připojení tak, že je z něj vytvářen virtuální prostorový zvuk. Jinak je osazení přijímače vcelku standardní.

Je tu kompletní tunerová sada v nezdvojené podobě, Wi-Fi 5 a také Bluetooth 5.0 s podporou obousměrného přenosu audia. Ten skutečně funguje, ale je to poněkud složitější záležitost zejména, když chcete připojit externí reproduktor. Nový přístup výrobce zatím poněkud kulhá, což je to škoda, protože televizor hraje jako slušné domácí kino!

Režim AI si můžete zvolit v rámci instalace. Zatímco se ale u zvuku choval skvěle u obrazu zcela zklamal, takže nakonec musel být vypnut. Bohužel ani poté to o moc lepší nebylo …

Instalace? Zkuste si vzít dovolenou…

Na instalaci podstavce si ideálně vezměte celodenní dovolenou. Přiznám se, že tak příšernou montáž podstavce jsem zažil asi tak jednou, dvakrát a i zde jsem měl tendenci televizor zabalit a vrátit bez testu.

Když jsem totiž přimontoval podstavec o kterém sem si bláhově myslel, že je kompletní a položil televizor na skříňku, málem jsem se lekl. Začal totiž přepadávat na obrazovku. Pak jsem si v krabici všiml nějaké dlouhé ploché kovové věci o které jsem si původně myslel, že bude nějakým krytem a začal ji zkoumat. A později ji zkoušel k podstavci i přidělávat.

Nic.

Po bližším zkoumání limitně se blížícím vymýšlení teorie relativity jsem odmontoval „podstavec“ a začal zkoušet propojení obou věcí mezi sebou. Pak dalším zkoumání, to už jsem se ovšem blížil vymyšlení speciální teorie relativity, to konečně klaplo, ale ne, že by se mi ulevilo, protože naštvanost na LG dosáhla vrcholu.

A montážní návod? Nějaký génius ho umístil do balení s dálkovým ovladačem a napájecí šňůrou a zasunul do krabice, nikoli navrch, jak je zvykem. Bohužel to nakonec bylo jedno. Je totiž vyveden tak, že jsem z něj nic nepochopil a zlatá Ikea ve svých nejlepších letech! Mimochodem samotné balení televizoru je velmi složité a bohužel opět polystyrénové. Není ale divu, že televizor výrobce tak oplácal! Panel má totiž v horní části snad milimetr a přijímač není při vybalování z krabice za co vzít, takže máte naději, že to vůbec nepřežije. Utěšovat se budete moci jen tím, že zase jednou marketing zvítězil nad zdravým selským rozumem, což je při takto malé úhlopříčce o to smutnější.

Domovská nabídka po úpravě. Ikony lze stále mazat (včetně Netflixu) a přesouvat.

Softwarová instalace započala tím, že dálkový ovladač s vloženými bateriemi nabídl „myšové“ ukazovátko! Pokud víte, že stačí na dálkovém ovladači zmáčknout tlačítko kurzorové šipky a „myš“ se vypne, je to v pořádku. Pokud nikoli, budete mít při instalaci „hoňku“ a možná i bolavou ruku.

Jestliže si odmyslíme tento prohřešek se kterým LG léta nic nedělá, je instalace výrazně lepší než dříve. Výrobce totiž konečně (!) zrušil „ptáka fazoláka“, který poskakoval po obrazovce a komentoval stav věcí, až by to našince unudilo k smrti, kdyby nebyl tak naštvaný, že musí pořád na něco čekat.

Instalace je nyní i svižná i když pro připojení televizoru přes Wi-Fi nemůže použít tlačítko WPS. Můžete ji ale klidně přeskočit, protože v menu už je.

Ladění pozemních kanálů bylo dlouhé a důkladné, na závěr je vám nabídnuta možnost použít „AI“ pro vylepšení obrazu a zvuku, čehož bylo využito. Zvuk po změření parametrů místnosti okamžitě poskočil, obraz byl ale špatný k čemuž se ještě dostaneme.

Jak vidíte, na tzv. magickém ovladači LG je samostatný numerický blok, barevná tlačítka i vstup do menu. Jen kdyby život nekomplikoval samovolně se zapínající kurzor „myši“.

Ovládání komplikuje neposedný kurzor

LG je vybaveno tzv. magickým ovladačem už dlouho. Dodává se jako jediný a na rozdíl od přístupu například Samsungu nejde o zjednodušený ovladač, nýbrž o ovladač skoro plnohodnotný a pohybový, vybavený navíc funkcí AirMouse, tedy „myšovým“ kurzorem. Ten se řídí pohybem ruky nebo alespoň zápěstí, ale bohužel výrobce stále trvá na tom, že bude funkční hned, co uchopíte ovladač do ruky. To ovšem často ovládání komplikuje a s úspěchem to dokáže například rozhodit volby při práci s menu nastavení.

Výrobce má na asi nejlepším místě umístěno tlačítko mikrofonu a hlasové povely můžete částečně využít i v češtině. Celkově vzato je to ale pro nás nezajímavý prvek, protože jde v podstatě jen o vyhledávání na internetu. Už ani v knihovně aplikací LG se takto vyhledávat nedá.

Programová nabídka je slušná, připravte se ale na zvukové výpadky při vstupu a při odchodu a také na to, že někdy trvá spuštění déle.

Výborné EPG, aplikace zatím s potížemi

Programová nabídka (Guide) vykazuje zvukový výpadek při vstupu a odchodu. Jednou nebo dvakrát se to ale kupodivu povedlo i bez něj. Nabízí obrazový náhled, pořady pro sedm kanálů a snadný přechod na další den.

Pořady se stahují po přechodu na multiplex a pokud si u některého z nich nastavíte upozornění, televizor se dokonce dokáže probudit z pohotovostního režimu.

HbbTV bylo zkoušeno jen krátce a u velkých provozovatelů (ČT, Nova, Prima). Fungovalo všude, včetně změny kvality na ČT a navazování na vnitřní reklamu u Primy a Novy.

Potíže byly s aplikacemi. Bránou namátkou – Lepší.TV jsme vůbec nenašli (v budoucnu má prý určitě být), Pohádky pracovaly, Skylink Live TV fungoval jako vždy, jen zde byl problém s ukončením, což se snad nikdy nepovedlo a často nezbývalo než jít přes vstupy a výstupy. Problém byl i s aplikací pro HBO GO, která sice šla nainstalovat, ale nešlo se do ní přihlásit. Povedlo se to až druhý den po instalaci televizoru, následně ale občas vypadávala na potíže s připojením k internetu. Jiná zařízení, a jiné aplikace, však problémy neměly.

Když se podíváte do letos aktualizovaného přehledu aplikací pro TV uvidíte, že u LG má být také například Stream.cz (chyběl) a že v přípravě je Telly a O2 TV (chyběly obě).

Co se týče sdílení obrazovky z mobilu, to se vůbec nepodařilo rozchodit. Televizor od LG u Samsung S10 Lite psal, že potřebuje aplikaci Samsungu, což je skutečně zvláštní, Wi-Fi Miracast ani Google Chromecast tu nejspíše vůbec nejsou a zrcadlení podle hlášení vypsaného na televizoru vyžaduje jakousi aplikaci s LG AI do čehož jme vůbec nešli. Mimochodem při zkoušení se Sony Xperia XZ (F8331, Android 6.0), který využívá certifikovaný Miracast, mobil vypsal, že nic nevidí, takže tu Miracast skutečně asi vůbec není. A jak to vypadá, není tu ani žádné jiné tradiční zrcadlení obrazovky, což je nemilá novinka.

Nová vymyšlenost LG – řídící panel domova, který najdete na tlačítku Home a z něhož vstupujete třeba i na síťový server. Zatím tu nepracovalo všechno, hlavně nešly úvodní ikonové funkce umístěné přímo na liště domovské nabídky.

Dobrá multimédia, titulky i z domácí sítě

Správce souborů nabídne obvyklý třířádkový výpis s rozměrnými ikonami, do nějakého úspornějšího se přepnout nedá. Jeho stálou nevýhodou je, že pokud je název aktuálně vybraného souboru delší, nevypíše se celý a musíte čekat až začne rotovat.

Formátová kompatibilita se zdála být stejná jak z USB, tak z multimediálního serveru Synology DiskStation DS414j. Dokonce ze sítě televizor zvládá i externí a interní titulky i když je tu opět jedna neodstraněná chybka. Nepamatuje si totiž naposledy zvolenou znakovou sadu a tvrdošíjně přepíná na Latin 1, a to i když mu musí být z instalace jasné, že jde o češtinu.

Video ale kupodivu zvládne, vedle řady dalších formátů, i v DivX 5 a XviD, což se dnes u televizorů prakticky nevidí! Fotografie zobrazí v JPG a PNG, v případě muziky jsme uspěli i s FLAC a FLAC HD.

Zmiňovat se o přehrávání videa ve 4K a HDR nemá smysl, televizor totiž i zde, co do obrazu, podával slabý výkon a vůbec nezáleželo na kvalitě a rozlišení puštěného videa. Kupříkladu špičkovou nahrávku s tokem kolem 22 Mb/s ve Full HD (BDAV) podal tak špatně, že jsem to snad ještě nikdy neviděl. Bohužel se dopředu nedalo nijak odhadnout, zda mu video sedne či nikoli, protože jiné, mnohem méně kvalitní záznamy zvládal podat o dost lépe.

Tlačítko Info tu není, po OK se v pozemním tuneru zobrazí jen číslo a jméno stanice a pár drobností typu DVB titulky. Pro informace o pořadu musíte kliknout právě na jméno stanice, což je poněkud komplikované.

Je to problém…

Pokud jste toužili po malé OLED stejně, jako autor, na tuhle raději zapomeňte. Než ji nainstalujete, budete ji nejspíše nenávidět a následně vás asi zklame obraz stejně, jako nás. Televizor totiž na některém obsahu (na závěr instalace byla vybrána volba „LG AI“) vykazoval jasnou tendenci zatmavovat tmavé a tmavší detaily ve scéně a výběr přednastaveného obrazového režimu tohle příliš neovlivnil.

Zajímavé je, že LG má funkci „AI“ udělánu zvláštně; tedy u tohoto televizoru, zda je to i u dalších nejsme momentálně schopni posoudit. Jinde totiž zapnete „umělou inteligenci“ a zmizí vám obrazové režimy. U LG jsou však stále k dispozici…

S AI se televizor se dal používat (u některého obsahu i tak s obtížemi) jen v režimech Živý, Sport a Standardní. Režim AI na místní podmínky u autora vysloveně nestačil i když přednastavené režimy Kino a isf vykazovaly značné problémy s AI i bez ní. Nakonec bylo zapotřebí „LG AI“ zcela vypnout, většinou ale stačilo (zdůrazňuji v případě mých podmínek) vypnout volbu „Ovládání jasu AI“. Nicméně když se po čase navíc začaly ukazovat problémy (různé zatmavování dokonce i větších světlých oblastí) i na 4K pozemní stanici Nasa UHD, byl režim „AI“ zcela zrušen, což sice bylo obrazu trochu ku prospěchu, ale ani tak ceně neodpovídal a byl znatelně horší i ve srovnání s televizorem Panasonic TX-40HX800, který jsem testoval těsně před tím (rozdíl udeřil do očí hned po instalaci LG OLED).

Špatný obraz byl znát jak v běžném televizním vysílání (DVB-T2), tak u IPTV/VoD i u multimédií a nikdy se nedalo odhadnout, co televizoru sedne a co nikoli.

Druhým problémem je ovládání. Dálkový ovladač LG à la AirMouse rozhodně patří – celkově vzato – k tomu lepšímu. Nicméně pokud se vám vždy po jeho vzetí do ruky spustí kurzorová šipka a vy ho musíte ovládat takto, brzy vás – od věčného pohybu – začne bolet ruka nebo zápěstí. Šipka se sice dá vypnout, ale proč ji máme vůbec vypínat? Nebylo by naopak lepší si ji podle potřeby naopak zapnout? Někde je navíc hodně šikovná a naopak ovládání usnadňuje.

Počítejte také s tím, že z nejrychlejších není ani přepnutí na jiný kanál, což někdy trvalo i 5 s. I zde byl televizor nepředvídatelný stejně, jako třeba u zelené barvy a podání tmavých detailů.

LG OLED48CX nenabízí v současné době s výjimkou úhlopříčky nic, co byste v lepší podobě nenašli jinde a konec konců ani u LG. Vzpomínat můžeme například na vynikající LG OLED65B8 a OLED55B8.

Snad přijde zlepšení v podobě nějaké nové verze firmwaru. To se ale odhadnout nikdy nedá.

Hodnocení

  • PRO: v porovnání s minulými roky lepší a rychlejší instalace, slušné EPG s probuzením TV při zadání upozornění na pořad, spolehlivý šetřič obrazovky (u OLED velmi důležité!), výtečný zvuk i výborná práce se zvukem po zapnutí LG AI, ale…
  • PROTI: …s hodně problémy u obrazu, celkově vysoce podprůměrný obraz, někdy delší přepnutí na kanál, samovolně se objevující kurzorová šipka komplikující ovládání, instalaci i vstup do menu, chybí zrcadlení obrazovky alespoň jednou tradiční metodou, příšerné polystyrénové balení, špatný design televizoru