UVNITŘ TABULKA A MAPY POKRYTÍ – Pouhý měsíc dělí Českou republiku od dokončení přechodu na pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2. Na Zlínsku však teprve začíná vypínání DVB-T.

Poslední kraj v České republice dnes začíná vypínat televizní vysílače ve standardu DVB-T. Druhá televizní digitalizace dorazila na Zlínsko, které sice v uplynulých měsících zaznamenalo určité změny v souvislosti s přechodem na DVB-T2 u dokrývačů, které přebírají signál z vysílačů v sousedních krajích, ale hlavních vysílačů se dosud vypínání „starého“ vysílání nedotklo. Ode dneška tomu je jinak: diváci nejprve v noci na dnešek přišli o signál celoplošného multiplexu 4, který šíří tematické kanály skupiny Nova a další komerční televize a zítra v regionu přestane vysílat i veřejnoprávní multiplex 1 České televize. Pro Kavčí hory to bude zároveň úplná tečka za druhou televizní digitalizací. Od zítřka už nebude možné nikde v České republice naladit programy ČT ve standardu DVB-T, pouze v novém DVB-T2.

Co se vypíná u multiplexu 4

Ale pěkně popořadě. Dnes čeká diváky ve Zlínském kraji přelaďování televizních přijímačů kvůli vypínání multiplexu 4 a Přechodové sítě 13, která dosud šířila programy multiplexu 4 ve standardu DVB-T2. Obě tyto sítě v noci na dnešek nahradil finální multiplex 24 ve standardu DVB-T2. Vypínání se dotklo celkem pěti vysílačů a dokrývačů: multiplex 4 ukončí vysílání z lokalit Frenštát pod Radhoštěm – Velký Javorník (kanál 42), Uherské Hradiště – Rovnina (kanál 42), Zlín – Segment (kanál 42), Vsetín – Lysá hora (kanál 46) a Slavičín – Hrádek (kanál 42). Zároveň se odmlčela i Přechodová síť 13 ve Frenštátu pod Radhoštěm (kanál 31), Uherském Hradišti (kanál 43), Zlínu (kanál 31), Vsetínu (kanál 31) a Slavičínu (kanál 43). Vypínání obou sítí bylo souběžné.

Dnes nad ránem začal na uvolněných kanálech po multiplexu 4 vysílat jeho nástupce, finální multiplex 24 ve standardu DVB-T2. Pro diváky, kteří využívají společné televizní antény (STA) a měli na nich naladěn vysílací kanál multiplexu 4, to znamená, že nebudou muset zajišťovat servisní firmu pro další úpravu STA a pouze spustí na svém televizoru nebo set-top boxu automatické vyhledávání programů, případně ruční vyhledávání a zadají příslušný vysílací kanál, aby se jim načetla programová nabídka multiplexu 24. Konkrétně jde o programy Nova, Nova 2, Nova Action, Nova Gold, Prima Comedy Central, Šlágr TV, Joj family, Relax, Rebel, Galerie, TV ABC, Klenot TV, CS Mystery a regionální LTV Plus a TVS (dříve TV Slovácko). Přelaďování se nevyhnou ani ti diváci, kteří už tyto programy přijímali ve standardu DVB-T2, protože se změní jejich vysílací kanál.

Mapy pokrytí vysílačů multiplexu 4 a Přechodové sítě 13, které ukončily vysílání ve Zlínském kraji:

Aktuální pokrytí multiplexu 24 ve Zlínském kraji (Zdroj: Digital Broadcasting)

Jak naladit ČT v novém standardu DVB-T2

V úterý minutu před půlnocí se k vypínání DVB-T vysílání ve Zlínském kraji připojí i Česká televize. Její multiplex 1 ukončí vysílání na hlavních vysílačích Zlín – Tlustá hora (kanál 33), Valašské Klobouky – Ploštiny (kanál 33) a dokrývačích Brumov-Bylnice – hrad (kanál 36), Luhačovice – Branka (kanál 33) a Halenkov (kanál 43). Ve standardu DVB-T2 lze programy České televize v regionu naladit již od roku 2018, a to ze všech zmíněných lokalit i dalších dokrývačů, které ukončily šíření muliplexu 1 ve standardu DVB-T dříve. Základní vysílače Zlín – Tlustá hora a Valašské Klobouky – Ploštiny šíří veřejnoprávní multiplex 21 ve standardu DVB-T2 na kanálu 26, dokrývač Brumov-Bylnice – hrad na kanálu 24, Halenkov na kanálu 47 a Luhačovice – branka na kanálu 47. Ti diváci, kteří dosud přijímali programy ČT pouze ve standardu DVB-T, si musí přeladit přijímače, případně zakoupit nový televizor nebo set-top box DVB-T2/HEVC.

Hlavní rozdíl mezi vypínaným DVB-T vysílání České televize a „novým“ vysíláním ČT ve standardu DVB-T2 je v rozlišení obrazu programů. Všechny stanice ČT totiž ve standardu DVB-T2 vysílají ve vysokém rozlišení obrazu Full HD, což lze poznat už z loga každé stanice, u kterého je přídomek „HD“. Dále multiplex 21 obsahuje na rozdíl od multiplexu 1 také stanici ČT 3 určenou pro seniory a tři verze programu ČT 1 – vedle „centrální“ také ČT 1 JM a ČT 1 SM, což jsou jihomoravská a severomoravská verze Jedničky, které vysílají odlišné verze Událostí v regionech. Diváci ve Zlínském kraji tak mohou díky DVB-T2 sledovat regionální zprávy ČT nejen pro severní Moravu, ale i pro jižní Moravu a Čechy. Všechny tři mutace ČT vysílá souběžně ve stejný čas.

Mapy pokrytí vysílačů multiplexu 1, které zítra ukončí vysílání ve Zlínském kraji:

Pokrytí vypínaného multiplexu 1 ve Zlínském kraji (Zdroj: Česká televize)

Další dvě celoplošné sítě DVB-T, multiplexy 2 a 3 s nejsledovanějšími programy komerčních televizí, ukončí ve Zlínském kraji vysílání v průběhu letošního října.

Štítky