Veřejnoprávní televize byla podle průzkumu společnosti Nielsen-Admosphere hlavním informačním zdrojem pro diváky, kteří tápali s přechodem na DVB-T2.

Rekordních 23 tisíc telefonických a e-mailových dotazů vyřídilo během přechodu na pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2 divácké centrum České televize. Veřejnoprávní ČT byla podle průzkumu společnosti Nielsen-Admosphere hlavním zdrojem informací k druhé televizní digitalizaci. Potřebné údaje od ní získalo 53 procent respondentů. Dalších 18 procent se spolehlo na informace od komerčních televizí a čtyři procenta na kampaň Českých Radiokomunikací. Z výzkumu dále vyplynulo, že 85 procent dotazovaných mělo o změně vysílání informace a 94 procent se shodlo na tom, že informace byly snadno dostupné a byly prezentovány srozumitelně a jasně.

Česká televize dokončila přechod na DVB-T2 poslední zářijový den vypnutím posledních pěti vysílačů a dokrývačů DVB-T ve Zlínském kraji. „Přeladění má pro diváky dva benefity. Všechny regionální zpravodajské relace jsou nyní dostupné celoplošně a je tak na každém, kterou si zvolí ke sledování. Zároveň současný formát všem umožňuje vysílat ve vysokém rozlišení obrazu. Na tuzemském trhu této možnosti zatím využívá pouze Česká televize, která jako jediná poskytuje v HD kvalitě všech sedm programů,“ komentoval dokončení druhé televizní digitalizace generální ředitel ČT Petr Dvořák.

ČT a multiplex 4 dnes vypínají poslední vysílače DVB-T v Česku. Programy těchto sítí naladíte už jen v DVB-T2

Vysílání ČT ve standardu DVB-T2 mohli diváci sledovat od jara 2018, kdy spustila svoji Přechodovou síť 11, jež vysílala souběžně s postupně vypínaným multiplexem 1 ve standardu DVB-T. Na většině území divákům stačilo naladit tuto přechodovou síť, která nezměnila parametry ani po přechodu na finální multiplex 21. Pouze v Ústeckém a Jihočeském kraji došlo k přeladění na nové, finální kmitočty. Na většině území vysílá ČT ve standardu DVB-T2 z hlavních vysílačů na kanálu 26. Velké jednofrekvenční sítě ale mohou v některých případech divákům způsobovat problémy s příjmem signálu. Je nutné, aby správně směřovali anténu na nejbližší vysílač a odstínili signál ze vzdálenějších lokalit.

Štítky