UVNITŘ TABULKA – Z pozemního vysílání zmizí Barrandov News, HD verze křesťanské TV Noe, či regionální TV Brno 1. Většina programů ale stačila přejít do nových celoplošných sítí DVB-T2.

Pouhé dva dny po dokončení přechodu na pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2 dojde dnes v noci k dalšímu vypínání televizních vysílačů ve standardu DVB-T. Tentokrát se dotkne třetiny z 21 regionálních televizních sítí, včetně dvou největších: Regionální sítě 7 s pokrytím přes 85 procent obyvatel Česka, již provozuje společnost Progress Digital Radima Pařízka a Regionální sítě 8 provozované Českými Radiokomunikacemi (CRA). Ty dnes vypnou také menší Regionální síť 20 s vysílači rozprostřenými po Praze, jižních a severních Čechách a na jihu Moravy. Celkem má k dnešní půlnoci skončit sedm z 21 regionálních sítí DVB-T, pokud tedy provozovatelé všech ostatních stihli požádat o prodloužení platnosti individuálních oprávnění pro využívání kmitočtů.

Pokračovat může 13 regionálních multiplexů

Proč vlastně dochází k vypínání regionálních multiplexů? V řadě případů totiž využívají kmitočty v pásmu 700 MHz, které je třeba uvolnit pro budoucí mobilní sítě 5G. Ze stejného důvodu také přecházely celoplošné multiplexy DVB-T na nový standard DVB-T2. Podle aktualizovaného Plánu využití rádiového spektra, který letos v květnu vydal Český telekomunikační úřad (ČTÚ), mohou po dnešku pokračovat ve vysílání regionální sítě 1, 4, 5, 6, 12, 14, 15, 16, 17 a 18. Zároveň tyto sítě nemusí přecházet na nový standard DVB-T2, což by pro jejich operátory znamenalo významné náklady na výměnu vysílacích technologií. Někteří operátoři se tak ale rozhodli učinit dobrovolně: například společnost Prague Digital TV, která provozuje pražskou Regionální síť 4.

Někteří operátoři, jimž ČTÚ původně chtěl umožnit pokračování vysílání jen na některých vysílačích, zase stihli požádat o nové kmitočty, takže například jihočeská Regionální síť 1 již v pátek přeladila vysílač Včelná u Českých Budějovic z původního kanálu 57 (ve vypínaném pásmu 700 MHz) na nový kanál 46. Nadále pak pokračuje ve vysílání v Kamýku nad Vltavou na kanálu 30. Prakticky meze změn pokračuje pražská Regionální síť 12, kterou ze žižkovského vysílače na kanálu 47 provozují CRA. Nedávno se ale změnila její programová nabídka. Z původních televizních stanic v ní zůstala Prima +1 a nově přibyly hudební kanály Óčko Expres a Óčko Black (to však jen dočasně do konce letošního roku jako určitá ochutnávka, protože jde o program určený pro placené televizní služby).

Tabulka s pokračujícími regionálními sítěmi DVB-T:

Které programy končí společně s regionálními sítěmi?

Óčko Expres si zachová díky Regionální síti 12 pozemní vysílání alespoň v Praze. Do dneška jej přitom bylo možné naladit ve všech krajských městech díky Regionální síti 8, již rovněž provozují CRA. Tato síť s pokrytím 55 procent obyvatel Česka a 17 vysílači ale dnes svoje vysílání ukončí. „Regionální síť 8 bude vypnuta v sobotu 31.10. ve 23:59. Všechny programy z této sítě se nepodaří umístit do jiných multiplexů z důvodu, že CRA nemají regionalizovatelnou síť, která je pro některé televizní stanice důležitá,“ uvedl již dříve pro Televizniweb.cz Marcel Procházka, ředitel sekce regulace CRA. Z éteru tak zmizí programy Barrandov News, HD verze křesťanské TV Noe (ve standardním rozlišení vysílá ve standardu DVB-T2 v celoplošném multiplexu 23), stanice Nalaďte se na DVB-T2 a brněnská TV Brno 1.

Na dnešní půlnoc je naplánované rovněž vypnutí největší Regionální sítě 7, která se s takřka 30 vysílači mohla poměřovat s celoplošnými multiplexy DVB-T. „Regionální síť vypneme v nejzazším možném termínu, tedy o půlnoci ze soboty na neděli,“ potvrdil serveru Televizní web.cz Martin Roztočil, ředitel vnějších vztahů společnosti Digital Broadcasting, jejíž sesterská firma Progress Digital je provozovatelem tohoto mulitplexu. Všechny televizní programy z Regionální sítě 7 lze již nyní naladit v celoplošném multiplexu 24, který vysílá ve standardu DVB-T2. Jde o stanice ABC TV, CS Mystery, Galerie, Klenot TV, LTV Plus, Sport 5 a Šlágr TV. Končí tak pouze dočasný program Televize přes anténu, který podobně jako infokanál Nalaďte se na DVB-T2 v Regionální síti 8 informoval diváky o přechodu na DVB-T2. Bez náhrady ale v pozemní digitální televizní síti končí rádia Čas a Čas Rock.

Štítky