Regionální televizní multiplex, který provozuje Ivo Brabec, zároveň navýší výkon na dvojnásobek, ale zachová si stávající vysílací standard DVB-T.

Další regionální síť pro pozemní televizní vysílání ve standardu DVB-T oznámila změny. Jihočeská Regionální síť 1 v pátek 30. října ukončí vysílání na stávajícím kanálu 57 z vysílače Včelná a přeladí na nový kanál 46. Zároveň zvýší výkon vysílače ze současných 0,5 na 1 kW a změní kódování z MPEG-2 na MPEG-4/AVC, čímž navýší kapacitu multiplexu. Informoval o tom server Český rozhlas Digitální rádio s tím, že na programové nabídce multiplexu se nic měnit nebude. Regionální síť 1 tak bude nadále šířit televizní stanice Regionálnítelevize.cz Jižní Čechy, Regionálnítelevize.cz, JČ1 a JČ2.

Důvodem je změně vysílacího kanálu je fakt, že nynější kmitočet musí operátor vrátit, protože se nachází v pásmu 700 MHz, jež bylo televiznímu vysílání odebráno ve prospěch mobilních operátorů a jejich budoucích sítí 5G. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) pak na základě žádosti Ivo Brabce přidělil Regionální síti 1 náhradní kmitočet. Do konce října má ukončit vysílání zhruba polovina z 20 existujících regionálních sítí DVB-T, včetně dvou největších: Regionální sítě 7 společnosti Progress Digital a Regionální sítě 8 Českých Radiokomunikací. Polovina multiplexů může pokračovat ve vysílání, pokud jejich operátoři požádají ČTÚ o prodloužení platnosti individuálních oprávnění pro využívání kmitočtů.

Štítky