AKTUALIZOVÁNO: Pozemně-satelitní přijímač vyniká především cenou, výborným HbbTV, několika neméně výbornými domácími aplikacemi a příjmem v rozlišení až Ultra HD (4K). Bonusem je mechanika pro přístupovou kartu, kterou můžete využít i pro pozemní příjem v DVB-T2.

AKTUALIZOVÁNO, 26. 10. 2020: set-top nemá tzv. otevřené nahrávání. Více text.

Přijímač se prodává ve dvou variantách: jako Mascom MC9130 UHDCI za 3590 Kč (testován) a jako Mascom MC9130 UHDCI + CAM Irdeto Mascom za 4590 Kč, který už má v ceně adaptér pro přístupovou kartu.

Zabudována je pětice tunerů. Ty pro satelitní příjem DVB-S/S2 spolupracují s funkcí Skylink FastScan, k dispozici je také kabelový a pozemní DVB-T/C a aktuální DVB-T2 kompatibilní s kompresí, kodekem, H.265/HEVC. „Dvojkové“ tunery jdou až do rozlišení Ultra HD (4K), a to v obou případech a pozemní stanice NASA UHD neměla na Full HD televizor Panasonic VT s THX chybu.

Mascom se dá připojit i na internet, a to buď přes ethernetový kabel nebo přes zabudovanou Wi-Fi 4 pracující i na 5 GHz. Pak můžete využít populárního „červeného tlačítka“ HbbTV a některých aplikací, což v praxi znamenalo zejména Lepší.TV, Skylink Live TV a YouTube. Jinak je na uzavřené platformě výrobce Vestel, na které jsou postaveny také například televizory Finlux, k dispozici řada dalších aplikací a v našich podmínkách tohle rozhodně potěší, protože další takový set-top box, abyste pohledali. Nemluvě o zmiňovaném a jak dále uvidíte i plně funkčním HbbTV!

Na přístroji najdete jediné tlačítko, a to zapnutí/vypnutí, což některé zájemce nepotěší. Pod krytkou se nachází druhé rozhraní USB a univerzální mechanika PCMCIA (CI+) pro zasunutí modulu s přístupovou kartou. Vše další je na zadní straně, včetně připojení externího napájecího zdroje, který je dosti rozměrný.

Přijímač nám zapůjčila společnost Atos Elektro, za což také děkujeme.

Plastové „zabalení“, výborné zpracování, pohodlná instalace

Při vybalování narazíte na spoustu plastových sarapatiček (k čemu je třeba plast na tlačítkách dálkového ovladače, když je v plastovém pytlíku?) a rozumnější balení s nižší úrovní zaplevelování planety by určitě nezaškodilo. Pak by se možná mohlo investovat do kvalitnějších baterií do dálkového ovladače, ale buďme rádi, že jsou vůbec v ceně!

Když se konečně propracujete k přístroji a všem jeho doplňkům, vidíte nezvykle vysoké a kvalitní nožičky, celokovové provedení (s výjimkou čelní stěny) a velice dobré zpracování se zapuštěnými, byť ostřeji zakončenými šrouby.

Instalace je à la televizor, úprava seznamu kanálů se nabídne na závěr, a to prakticky neuvidíte ani u TV ani u set-top boxů.

Zprovoznění není nijak náročné i když se odehrává na mnoha obrazovkách à la televizor. Pro připojení k internetu můžete zvolit Wi-Fi s tlačítkem WPS a na stejné stránce také můžete vypnout probuzení po síti (LAN), což je vhodné, protože za něj platíte zvýšenou spotřebou v pohotovostním režimu. Pak následuje výběr a ladění tunerů. Pozemní jede sám, pro satelitní je přednastaven Skylink CZ a Skylink SK a pokud máte infrastrukturu připravenu, je to jen o prostém výběru provozovatele.

Na závěr se objeví seznam naladěných stanic, které se v případě DVB-T/T2 umisťují se od čísla 1 (rozhlasové kanály jsou na konci) a vstoupit v něm můžete i do režimu úprav. Tady lze stanice přesouvat na novou pozici bohužel vždy po jedné (zadáním čísla) nebo zařadit mezi oblíbené.

Po připojení na plazmový Full HD televizor Panasonic VT20 se video výstup na HDMI šikovně nastavil rovnou do maximálně použitelného režimu 1080p, 50 Hz. V době testu jsme neměli k dispozici televizor s rozlišením Ultra HD (4K), tedy s 3840 x 2160body, pak by se výstup jistě přestavil na toto rozlišení. Tohle je obvyklé chování přijímačů s vyšším rozlišením než Full HD a myslíme si, že s tím můžete počítat i tady.

Na dálkovém ovladači je příliš mnoho nefunkčních tlačítek. Dokonce i Q.Menu hned u kurzorového kříže a velmi výrazné tlačítko zeměkoule. Škoda, že nejsou nastavitelná.

Většinou pohodlné ovládání, zvláštní domovské menu

Kompaktní dálkový ovladač má výborné rozložení. OK v tuneru vyvolá seznam kanálů, v multimédiích klasické Pause/Play. Kolem kurzorových šipek s OK uprostřed je soustředěno menu (nikoli nastavení, ale spíše Home – domov), kontextové Q.Menu (bohužel nemá žádnou funkci), Back (Zpět) a Exit. Tlačítko EPG, vstup do multimédií a „i“ (jako Info) najdete hned pod Back a Exit, takže je vše pěkně po ruce.

Díky kompletnímu osazení dálkového ovladače nebudete mít problémy s HbbTV a například ani s aplikací Lepší.TV v níž se rovněž využívají barevná tlačítka.

Dálkový ovladač, byť kompaktní, je určitě slušný, jen v našem případě někdy přeskakovala tlačítka typicky o dvě položky. Revizi by si také zasluhovalo domovské menu, které působí trochu zmateně už tím, že se na první úrovni pohybují nabídky, nikoli kurzor, jinde zase někdy kurzor a někdy nabídka (viz Nastavení, Systém, Další nastavení). Zvláštní se někomu také mohou zdát minimálně tři nefunkční tlačítka na DO a možná i uspořádání Menu jako takového.

Do nastavení například obrazových a zvukových voleb se dostanete pouze přes tlačítko Menu přes které vstoupíte například i do aplikací, EPG či do seznamu kanálů. Poslední dvě funkce se ale také dají vyvolat samostatnými tlačítky. Jestliže zmáčknete Menu například v nějaké aplikaci, je vám nabídnuta možnost upravit obraz a zvuk i když v prvním případě jde jen o základní parametry (formát obrazu a výstupní rozlišení u HDMI). Tady je toho opravdu málo a stejné položky najdete i při vstupu z televizního tuneru.

Programová nabídka pro deset kanálů je přehledná, přepnutí na další den snadné.

EPG bez obrazu a zvuku, HbbTV jako z televizoru

Programová nabídka v případě pozemního vysílání, kterému se zde věnujeme především, nabíhá sama o sobě velmi rychle, ale jak bylo řečeno, nemusí se zdržovat třeba obrazovým náhledem. Pořady se ovšem stahovali tak nějak zvláštně a nikoli až po vstupu na multiplex, jak je dnes obvyklé. Po nějaké době strávené v EPG se totiž začaly stahovat pořady pro všechny multiplexy najednou. Aby toho nebylo málo, pokud nebyla programová nabídka stažena, Mascom nás na kanál nepustil, resp. nezobrazil základní nabídku typu „Vybrat kanál“ a „Více informací“. Dokonce nás ani nepustil na stanici Nasa UHD, která EPG vůbec nevysílá. Tady buď nezbývalo nic jiného než nabídky vyskočit.

Z EPG můžete zadat i časové nahrávání, ale to jsme nezkoušeli, resp. to nemělo smysl. Pro některé to tak bude představovat největší problém přijímače. Nahrávky totiž nejsou tzv. otevřené, médium je spřaženo s přijímačem jako u řady televizorů a nahrávku tudíž nelze přenést a přehrát jinde, včetně počítače. Navíc nelze použít USB médium se souborovým systémem exFAT a NTFS, a to nejen pro nahrávání, ale i pro přehrávání multimédií.

HbbTV bylo zprovozněno hned po instalaci a nemusíte ho tudíž nikde povolovat. Důkladně jsme ho vyzkoušeli u všech hlavních televizních skupit, tj. na Nově, Primě i ČT a rozhodně překvapilo! Na Primě bylo sice pozorovatelné zpoždění v provádění akcí při pohybu v menu. aplikace však fungovaly svižně a stejně bezproblémové bylo přehrávání videa, navazování po reklamě, atd., atd.

V případě ČT nebyl problém se změnou kvality a následným navázáním, aplikace fungovaly bez znatelných prodlev, a to včetně například počasí či záběrů z kamer v horských střediscích. U Skupiny Nova byl pohyb v aplikacích taktéž hladký a přehrávání videa bez potíží, včetně navázání po reklamě.

Kdybychom měli srovnat HbbTV na tomto Mascomu a Humax Nano T2, v prvním případě bylo určitě pohodovější a podstatně operativnější. Pohodovější bylo i při srovnání s Technisat Digipal DAB+ a mluvit u Mascomu o nutnosti nějaké trpělivosti při čekání na příkaz nejde. Prakticky vše bylo prováděno bez prodlení, nebo znatelného prodlení. Mascom MC9130 UHDCI tak jako v podstatě jediný ze třech zmiňovaných set-top boxů, snese srovnání s televizorem vybaveným HbbTV. A ty úplně nejlevnější v rychlosti operací předčí.

Tlačítko Menu představuje spíše takové Home a jiný vstup do této kompletní nabídky není. A přitom je tlačítko „Zeměkoule“ zcela bez funkce stejně, jako řada dalších. Například Q.Menu.

Set-top box bez Androidu a s aplikacemi? Při této ceně nečekaná věc!

Na to, co v praxi narazíte u tohoto Mascomu, jen tak neuvidíte. Přes tlačítko Menu (i když by k tomu svádělo tlačítko se zeměkoulí) vyvoláte nejen výše zmiňované aplikace, ale vstoupíte i do tržiště, kde naleznete řadu dalších, včetně například domácího Voyo, které bohužel už nemáme jak vyzkoušet a předělaná aplikace neumožňuje dokonce ani zkušební provoz. Proto jsme se soustředili na ty pro naše podmínky podstatně důležitější.

  • Lepší.TV – aplikace se nijak nevymyká těm u televizorů a zdála se být zcela stejná, včetně spolehlivého spořiče obrazovky dobrého nejen pro plazmy. Vyzkoušeli jsme jak rozhlasové stanice, tak přehrávání videa a také změnu nastavení kvality (v základu nastavena nižší). Aplikace neměla problém ani s pokračováním rozkoukaného pořadu.
  • Skylink.cz TV – ukázkové a hlavně jednoduché zprovoznění přes QR kód zafungovalo i zde a třeba bývalá Digi TV (Telly) by se tu mohla hodně přiučit! U Skylinku také dobře funguje paměť rozkoukaných pořadů a je tu i slušné vyhledávání i když příliš nerozlišuje mezi odvysílanými pořady a videotékou. Aplikace sice má svůj styl, ale je přehledná a dobře se v ní orientuje.
  • Youtube fungovala bez viditelných obtíží, jen v pruhu doporučených se jako obvykle objevovaly ruské pořady a tohle asi Googlu nikdy nedojde. Vyzkoušeli jsme různá rozlišení, včetně udávaných 4K, na což se u této služby značky pochopitelně vůbec nemůžete spoléhat.

První zmáčknutí „i“ vyvolá informace s označením stanice a pořadu vlevo, druhé ty podrobnější.

Jaký je? Většinou skvělý!

Kombinovaný set-top box Mascom MC9130 UHDCI je vzhledem k tomu co umí, vysloveně za hubičku. Nicméně je jen pro ty, co nebudou nahrávat, resp. budou, ale s vědomím nepřenositelnosti záznamu.

To poslední se ale dá částečně obejít přehráváním ze síťového disku a v případě výborného multimediálního serveru Synology DiskStation DS414j s těmi nejlepšími pevnými disky, tedy WD Red, to bylo zcela bez problémů. Pochopitelně v rámci formátové kompatibility…

Set-top box byl zkoušen zejména na pozemním vysílání v DVB-T2, ale bohužel nešlo otestovat zatím jediné placené vysílání u nás, Skylink Anténa+, protože autor není v jeho dosahu. Doufejme, že tento Mascom zafunguje i zde, a to stejně dobře, jako v případě převodu signálu stanice s rozlišením Ultra HD (4K) na televizor s rozlišením Full HD. Škoda jen nefunkčních tlačítek na ovladači, mohla se jim totiž dát přiřadit nějaká funkce, což by se hodilo zejména u „zeměkoule“. Někomu bude možná také chybět tzv. společné ovládání přes HDMI (CEC). I přes jeho absenci je MC9130 UHDCI na našem trhu zcela ojedinělým kouskem nemluvě o excelentní kombinaci cena/výkon, výtečných aplikacích Lepší.TV a Skylink Live TV a samozřejmě také o HbbTV.

To je zde skutečně velkým překvapením!

Hodnocení

  • PRO: parádní poměr cena/výkon, slušný obraz i na hůře šířených stanicích, excelentní výbava, skutečně použitelné a kvalitní lokální aplikace, včetně výborného HbbTV
  • PROTI: pro nahrávání v podstatě nepoužitelný, prakticky žádné ovládání na přístroji, někdy přeskakující tlačítka DO