Minutu před dnešní půlnocí se završí vypínání čtyř celoplošných sítí DVB-T v Česku, které začalo loni v listopadu v Praze. V končícím standardu diváci naladí už jen regionální multiplexy.

Téměř o tři měsíce později, než se původně plánovalo, dnes dojde k vypnutí posledního vysílače celoplošných sítí pro pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T, kterého se týkal Technický plán přechodu na DVB-T2. Minutu před půlnocí ukončí České Radiokomunikace vysílání multiplexu 3 na kanálu 25 z vysílače Valašské Klobouky – Ploštiny. Vypnutí to bude veskrze symbolické, protože tato síť z Ploštin vysílala poměrně krátce a se sníženým výkonem 1 kW, zatímco sesterský multiplex 2 a veřejnoprávní multiplex 1 využívaly maximální povolený výkon 25 kW. Na půlnoční vypnutí multiplexu 3 naváže nad ránem start multiplexu 23 ve standardu DVB-T2, který vypínanou síť nahradí na novém kanálu 33, který do konce září využívala Česká televize pro šíření svého multiplexu 1.

Naladíte programy DVB-T, i když už mají být vypnuté? Jde o regionální sítě, které skončí ještě v říjnu

Bezplatný pozemní příjem TV si ponechalo 55 % domácností

Skončí tím proces přelaďování a výměn televizních přijímačů, který trval nakonec téměř rok, a který všichni zúčastnění úspěšně zvládli. Týkal se zhruba 2,5 milionu českých domácností, které pozemní televizní vysílání využívají. Diváci získávají všechny nejsledovanější televizní programy zdarma a řadu z nich v HD kvalitě. Multiplex 23, který zítra nad ránem nahradí vypínaný multiplex 3, bude ve vysokém rozlišení šířit programy TV Barrandov a TV Seznam. Sesterský mutliplex 22 převede ještě tento týden do vyššího rozlišení všechny programy skupiny FTV Prima. A ve Full HD rozlišení vysílají také všechny programy veřejnoprávní České televize v multiplexu 21. Všechny tři tyto sítě vysílají i z vysílače Valašské Klobouky – Ploštiny.

„Pozemní televizní vysílání potvrdilo pozici dlouhodobě nejúspěšnějšího a nejpreferovanějšího způsobu příjmu televizních programů,“ upozornily České Radiokomunikace krátce před vypnutím posledního DVB-T vysílače celoplošných sítí v Česku. „Podle průzkumů výzkumné agentury Nielsen Admosphere zůstává pozemní TV vysílání suverénně nejsilnější platformou. Udrželo si podobně vysokou oblibu, jakou mělo před začátkem přechodu, využívá ho stále zhruba 55 % českých domácností.“ Průzkum však nezahrnuje oblast Zlínska, kde k přechodu došlo v posledních týdnech. Multiplex 4 zde ukončil vysílání 29. září, multiplex 1 pak 30. září, multiplex 2 vypnul svoje vysílače v tomto kraji minulý týden 21. října a mutliplex 3 tak činí dnes.

Není DVB-T2 jako DVB-T2. Řada diváků objevuje problém s přijímači MPEG-4, které naladí jen zvuk

Česko vypnulo 182 vysílačů a dokrývačů DVB-T

„Bylo to opravdu náročné období. Intenzivně jsme se připravovali několik let, nakoupili jsme velké množství technologií, zavedli certifikační proces pro televizní přijímače, proškolili výrobce, prodejce i anténářské společnosti. Vytvořili jsme a vysíláme televizní informační kanál k přechodu na DVB-T2. Projeli jsme s informační kampaní celou republiku. A především jsme celý proces zvládli tak, aby diváci měli stále zachovanou možnost bezplatného příjmu televizního vysílání,“ říká generální ředitel CRA Vít Vážan. „Pozemní vysílání potvrzuje dlouhodobě pozici nejsilnější platformy v Česku. Je spolehlivé, nezávislé na počtech lidí, kteří ho využívají, umí nabídnout nejmodernější služby, vysoké rozlišení, pružnost při vzniku nových TV programů, propojení s internetem prostřednictvím HbbTV. Jsme potěšeni, že mu lidé stále zachovávají přízeň, je to odměna za tvrdou práci v uplynulém období,“ dodal.

Původně měl přechod na DVB-T v Česku skončit již 30. června, pozdržela jej však první vlna pandemie nového typu koronaviru Covid-19 a vládou vyhlášený stav nouze, který od poloviny března do konce května pozastavil veškeré vypínání DVB-T vysílačů a zapínání finálních sítí DVB-T2. Vláda poté rozhodla o úpravě harmonogramu přechodu na nový vysílací standard s tím, že celý proces skončí do konce října letošního roku. Přechod na nový vysílací standard DVB-T2 odstartoval 27. listopadu 2019, kdy vypnulo DVB-T vysílání programů České televize z vysílačů Praha Žižkov a Cukrák. Celkem bylo vypnuto 182 vysílačů a dokrývačů čtyř celoplošných sítí DVB-T provozovaných Českou televizí, Českými Radiokomunikacemi, Czech Digital Group a Digital Broadcasting.

Připojujete svoji televizi nebo set-top box k internetu? Pozor na bezpečnostní chyby

Štítky