UVNITŘ TABULKA A MAPY POKRYTÍ – Tematické kanály Primy, Barrandova a další komerční televize ukončí minutu před půlnocí vysílání ve standardu DVB-T z vysílačů Hošťálkovice, Hladnov a Lysá hora.

Předposlední kraj dnes přijde o možnost příjmu programů komerčních televizí v celoplošném multiplexu 3 pro pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T. Minutu před půlnocí ukončí tato síť vysílání na kanálu 48 z obou ostravských vysílačů Hošťálkovice a Hladnov a také z Lysé hory u Frýdku-Místku, odkud vysílala sníženým výkonem 1 kW. Prostřednictvím DVB-T tak už nebude možné sledovat programy Prima love, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, Óčko, Óčko Star, Kino Barrandov, Barrandov Krimi, Seznam TV a Rádio Proglas. Stejné programy je možné již dnes ze stejných vysílačů přijímat ve standardu DVB-T2 na kanálu 28 v multiplexu 22, kde však zůstanou jen dočasně do listopadu. Od zítřka je diváci naladí i ve finální síti 23 na kanálu 31 (s výjimkou Lysé hory, kde multiplex 23 odstartuje až 20. října), v níž už zůstanou nastálo, včetně HD verzí TV Barrandov a TV Seznam.

Jaké programy budou v multiplexu 23 a jaké v síti 22?

Zcela nově diváci budou moci v multiplexu 23 naladit i jediný pozemně šířený Ultra HD program, dokumentární kanál NASA UHD. Ten však uvidí pouze ti, co mají Ultra HD/4K televizor, ostatním se sice programová pozice NASA UHD načte, ale přijímač (ať již televizor nebo set-top box) zpracuje pouze zvuk. Ostatní programy multiplexu 3 budou dočasně dostupné v DVB-T2 dvojmo, jak v multiplexu 23, tak v multiplexu 22. Od listopadu však v multiplexu 22 zůstanou pouze programy Primy a Óčka, v multiplexu 23 pak bude vysílat Nova, Nova Cinema, TV Barrandov HD, Kino Barrandov, Barrandov Krimi, TV Noe, TV Seznam HD a zmiňovaná NASA UHD. Během zítřka tak diváky v Moravskoslezském kraji čeká úplně poslední přelaďování přijímačů, případně úpravy společných televizních antén (STA).

Právě diváci v bytových domech, kteří využívají STA, si musí u majitele nebo správce domu domluvit úpravu společné antény – doplnění nebo přeladění kanálové vložky na kanál 31, na němž bude od zítřejšího dopoledne vysílat multiplex 23. I tak si musí tito diváci také přeladit televizory nebo set-top boxy, aby se jim načetla programová nabídka na kanálu 31. Pro Moravskoslezský kraj jde o poslední vypínání celoplošné sítě DVB-T a dokončení celého přechodu na DVB-T2. Ve starém standardu v kraji vysílají už jen Regionální sítě 7 a 8, ale pouze do konce října, kdy jim vyprší platnost individuálních oprávnění pro využívání kmitočtů. Diváci, kteří budou chtít nadále pozemní cestou přijímat zdarma televizní programy, se tak bez přijímače DVB-T2/HEVC neobejdou.

Mapy pokrytí vypínaných ostravských vysílačů multiplexu 3:

Zbývá vypnout DVB-T ve Zlínském kraji a bude hotovo

Dostupnost multiplexu 23 bude v Moravskoslezském kraji podobná jako u vypínaného multiplexu 3, obě sítě totiž budou využívat stejné vysílače a v kraji nemají žádné dokrývače. Poněkud jiné to bude v sousedním Zlínském kraji, kde multiplex 3 v éře DVB-T využíval jen dva základní vysílače, zatímco multiplex 23 bude vysílat i z šesti dokrývačů, které ve starém standardu používal jeho sesterský multiplex 2. Jde o Vsetín – Bečevnou, Velké Karlovice – Na Kyčerce, Valašské Meziříčí – Radhošť, Nový Hrozenkov – Humenec, Jablůnku – Pálenisko a Huslenky – U Sivků. Všechny tyto dokrývače ale využívají primární signál z ze základních vysílačů v okolních krajích, a tak byly přeladěny na finální multiplexy 22 a 23 dříve než základní vysílače, které to teprve čeká.

Po Moravskoslezském kraji zbývá už jen dokončit přechod na DVB-T2 v sousedním Zlínském kraji. Klíčové bude datum 21. října, kdy z hlavního vysílače Zlín – Tlustá hora přestanou vysílat celoplošné multiplexy 2 a 3. Kromě toho multiplex 2 ukončí vysílání i z vysílače Valašské Klobouky – Ploštiny a na obou vysílačích také skončí vysílání Přechodové sítě 12 ve standardu DVB-T2. Multiplex 3 v této lokalitě přestane vysílat na státní svátek 28. října. O den později bude druhá televizní digitalizace završena spuštěním finálního multiplexu 23 ve standardu DVB-T2 z vysílače Ploštiny. Další dvě celoplošné sítě DVB-T, multiplexy 1 a 4, přechod na DVB-T2 dokončily již koncem září a místo nich vysílají nové finální multiplexy 21 a 24 v novém standardu.

Štítky