Některé z těchto komerčních televizí jsou dostupné i ve finálních multiplexech DVB-T2. Regionální sítě 7, 8 a 20, které je šíří ve starém standardu, mohou vysílat jen do 31. října.

Překvapilo vás, že i po vypnutí takřka všech vysílačů DVB-T stále naladíte v tomto standardu několik programů komerčních televizí? Chyba není na vašem přijímači, ani v Technickém plánu přechodu na DVB-T2. Druhá televizní digitalizace se totiž týkala výhradně celoplošných sítí DVB-T, tedy multiplexů 1, 2, 3 a 4. Nikoli regionálních sítí DVB-T, které mohou vysílat nadále ve starém standardu. Polovina z dvaceti regionálních multiplexů ale bude muset ukončit své vysílání bez náhrady ke konci tohoto měsíce, protože jejich kmitočty budou potřeba pro výstavbu nových mobilních sítí 5G nebo pro sestavení tzv. rozvojových sítí DVB-T2.

Týkat se to bude i dvou největších regionálních multiplexů, Regionálních sítí 7 a 8 provozovaných společnostmi Digital Broadcasting a České Radiokomunikace (CRA). Část jejich programů přešla i do finálních celoplošných sítí DVB-T2, zdaleka však ne všechny. Ve standardu DVB-T lze díky těmto sítím aktuálně naladit stanice Barrandov News, TV Noe (verze ve standardním i vysokém rozlišení), CNN Prima News, Óčko Expres, Nalaďte si DVB-T2, CS Mystery, Šlágr TV, Sport 5, Klenot TV, ABC TV, Galerie, LTV Plus a Televize přes anténu. Regionální síť 7 obsahuje i tři rozhlasové stanice: Rádio Čas, Rádio Čas Rock a Rádio Dálnice. Celkem jde o 14 televizních programů a tři rádia, z nichž do DVB-T2 přešlo pouze devět televizí. Které to jsou a co se stane s dalšími programy?

Které televize přešly do DVB-T2

CNN Prima News – zpravodajský kanál Primy vysílá v DVB-T prostřednictvím Regionální sítě 8, která pokrývá všechna krajská města. V novém standardu DVB-T2 ji diváci celoplošně naladí ve finálním multiplexu 22, ve Zlínském kraji v Přechodové síti 12.

TV Noe – křesťanskou televizi Noe je možné v DVB-T naladit hned ve dvou verzích (SD a HD rozlišení) v Regionální síti 8, v novém standardu DVB-T2 vysílá celoplošně ve finálních multiplexech 22 a 23 (od listopadu výhradě v multiplexu 23), ve Zlínském kraji v Přechodové síti 12.

CS Mystery – někdejší Kinosvět je v DVB-T dostupný v Přechodové síti 7, v novém standardu DVB-T2 vysílá ve finálním celoplošném multiplexu 24.

Sport 5 – převážně motoristicky zaměřený kanál je v DVB-T dostupný v Přechodové síti 7, v novém standardu DVB-T2 vysílá ve finálním celoplošném multiplexu 24.

Šlágr TV – lidovková televize se po vyřazení z multiplexu 3 objevila v Regionální síti 7 a v novém standardu DVB-T2 vysílá ve finálním celoplošném multiplexu 24.

Klenot TV – teleshoppingový kanál je v DVB-T dostupný v Přechodové síti 7, v novém standardu DVB-T2 vysílá ve finálním celoplošném multiplexu 24.

ABC TV – teleshoppingový kanál je v DVB-T dostupný v Přechodové síti 7, v novém standardu DVB-T2 vysílá ve finálním celoplošném multiplexu 24.

Galerie – teleshoppingový kanál je v DVB-T dostupný v Přechodové síti 7, v novém standardu DVB-T2 vysílá ve finálním celoplošném multiplexu 24.

LTV Plus – regionální program z Moravskoslezského kraje vysílá v DVB-T v celé Regionální síti 7 a nyní je v DVB-T2 dostupný ve finálním celoplošném multiplexu 24.

Které programy zůstávají v DVB-T

Óčko Expres – na metropolitní diváky zaměřený hudební kanál Óčko Expres měl původně úplně odejít z terestriky, nakonec se ale vedle končící Regionální sítě 8 objevil i v pražské Regionální síti 12, kde by měl už zůstat. Do DVB-T2 se tento program vstoupit nechystá.

Které programy končí v terestrice (DVB-T/-T2)

Barrandov News – čtvrtý kanál skupiny Barrandov ukončí svou existenci v terestrickém vysílání vypnutím Regionální sítě 8, v níž vysílá pro všechna krajská města v České republice. Do DVB-T2 tento program nevstoupí.

Nalaďte si DVB-T2 – speciální stanice Českých Radiokomunikací zaměřená na poskytování informací o přechodu na DVB-T2 ukončí své vysílání vypnutím Regionální sítě 8, v níž vysílá pro všechna krajská města v České republice.

Televize přes anténu – obdobný informační kanál společnosti Digital Broadcasting o přechodu na DVB-T2 skončí stejně jako „Nalaďte se na DVB-T2“ společně s Regionální sítí 7, v níž vysílá, a to ke konci tohoto měsíce.

Rádio Čas – komerční rádio z mediální skupiny Radima Pařízka vysílá v jeho Regionální síti 7 v podstatě díky tomu, že v ní byla volná kapacita a mohlo tak využít další distribuční kanál. Ve standardu DVB-T2 však nevysílá.

Rádio Čas Rock – komerční rádio z mediální skupiny Radima Pařízka vysílá v jeho Regionální síti 7 v podstatě díky tomu, že v ní byla volná kapacita a mohlo tak využít další distribuční kanál. Ve standardu DVB-T2 však nevysílá.

Rádio Dálnice – komerční rádio z mediální skupiny Radima Pařízka vysílá v jeho Regionální síti 7 v podstatě díky tomu, že v ní byla volná kapacita a mohlo tak využít další distribuční kanál. Ve standardu DVB-T2 však nevysílá.

Kdy dojde ke změně?

Regionální sítě DVB-T, jimž Český telekomunikační úřad neprodlouží individuální oprávnění pro využívání kmitočtů, by měly ukončit vysílání do konce října. To potvrzuje i Marcel Procházka, ředitel sekce regulace CRA: „Regionální síť 8 bude vypnuta v sobotu 31.10. ve 23:59. Všechny programy z Regionální sítě 8 se nepodaří umístit do jiných multiplexů z důvodu, že CRA nemají regionalizovatelnou síť, která je pro některé televizní stanice důležitá.“ CRA zároveň vypnou i svoji Regionální síť 20. Stejný termín pro ukončení vysílání by měl platit i pro Regionální síť 7 společnosti Progress Digital. Její ředitel pro vnější vztahy Martin Roztočil však zatím nechtěl okolnosti vypnutí vysílání komentovat.

Některé regionální sítě DVB-T ale mohou pokračovat ve vysílání i po 31. říjnu. V Praze jde například o Regionální síť 12, v níž CRA šíří ze žižkovského vysílače programy Prima +1, Óčko Expres a dočasně do konce roku i Óčko Black, nebo o Regionální síť 4, v níž společnost Prague Digital TV šíří regionální stanici Praha TV a placenou nabídku deseti programu Skylink Anténa+.

People photo created by freepik – www.freepik.com

Štítky