NASA UHD jako jediný Ultra HD program v pozemním televizním vysílání představuje pouze ochutnávku možností 4K. S jeho dlouhodobým vysíláním v DVB-T2 se prozatím nepočítá.

Druhá televizní digitalizace spojená s přechodem na kapacitně efektivnější vysílací standard DVB-T2 otevřela cestu programům ve vysokém rozlišení obrazu do terestrických sítí. A nejde pouze o rozlišení „HD ready“ nebo „Full HD“, které využívá veřejnoprávní Česká televize a vybrané komerční stanice. Sítě DVB-T2 mají dostatek kapacity i pro Ultra HD programy, tedy televizní stanice ve 4K rozlišení. Příkladem může být dokumentární kanál NASA UHD, který ve svém multiplexu 23 celoplošně šíří České Radiokomunikace. Každý multiplex DVB-T2/HEVC by teoreticky mohl pojmout až tři Ultra HD programy, což je v době, kdy většina nových televizorů na trhu již disponuje UHD/4 rozlišením, jistě dobrá zpráva. Horší to je s náklady na šíření takového programu, a především na úpravu celkového výrobního a vysílacího řetězce. Tématem UHD v terestrickém vysílání se měla zabývat říjnová konference DIGIMEDIA 2020, která byla zrušena kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru a my nyní přinášíme to nejzásadnější k tomuto tématu.

Jak se liší SD, HD a Ultra HD rozlišení (Zdroj: Alza.cz)

Česká televize: Byla by to drahá sranda

Česká televize již před časem iniciovala vznik Ultra HD fora, které mělo řešit otázky spojené s vysíláním v ultravysokém rozlišení. Byla to také ČT, kdo jako první z vysílatelů v tuzemsku společně s Českými Radiokomunikacemi vyzkoušel pozemní vysílání ve 4K rozlišení v praxi. Něco je ale experiment a něco jiného pilotní či standardní vysílání, upozorňuje Pavel Hanuš, vedoucí projektové kanceláře ČT. „Byl bych velmi opatrný v slibování UHD. Nemohu mluvit za ostatní vysílatele na území České republiky, ale vlastní přechod na HD a v kontextu DVB-T2 na HD 50p stojí nemalé investiční a provozní prostředky. A hlavně: aby bylo vysílání v UHD pro diváky opravdu přínosem, musí být k dispozici nativní programové zdroje v UHD a těch je, pokud vynecháme živé přenosy sportu či koncertů, naprosté minimum,“ upozorňuje.

Výroba pořadů v Ultra HD rozlišení je podle Hanuše zatím mimořádně nákladná a v případě ČT si vyžádá kompletní rekonstrukci datové infrastruktury. Tu již dříve ČT odhadla na více než jednu miliardu korun, kterou však v současné době nemá k dispozici. „Pravidelné vysílání v UHD by tak dnes bylo převážně přepočítané SD a HD. Těžko očekávat, že právě po tomto vysílání by diváci toužili,“ míní Hanuš. Ostatně, upscalovat nemusí přímo Česká televize, dnešní Ultra HD televizory již tuto funkci mají a přepočítávají vysílání jakékoli televizní stanice na Ultra HD/4K nebo dokonce 8K rozlišení v reálném čase (i když to je energeticky poměrně dost náročné, takže tyto televizory svojí spotřebou nepatří mezi nejekologičtější přijímače). Čím vyšší rozlišení má zdrojové video, tím lepší je přepočítávaný Ultra HD obraz.

Vysílání v Ultra HD by si vyžádalo kompletní obměnu výrobního řetězce, upozorňuje Pavel Hanuš z ČT (Foto: Václav Udatný, Televizniweb.cz)

CRA: Ve střednědobém horizontu UHD nebude

České Radiokomunikace (CRA), které jako jediné v tuzemsku vysílání UHD v terestrice vyzkoušeli a nyní ho dlouhodobě provozují, také zatím nevidí možnost, jak by se do finálních sítí DVB-T2 mohly dostat další programy v tomto rozlišení. „Program NASA TV UHD jsme do DVB-T2 sítě zařadili jako pilotní vysílání. Po více než čtyřech měsících jsme si jisti, že bez jakýchkoli problémů umíme zajistit vysílání i v nejvyšším v Evropě používaném rozlišení. Otázkou je však dostupnost atraktivního obsahu v UHD, jehož výroba je technicky a finančně velmi náročná,“ říká Marcel Procházka, ředitel sekce regulace CRA. „Pro UHD se hledá udržitelný obchodní model. V blízkém a střednědobém horizontu proto nepředpokládáme šíření plnohodnotného UHD programu v DVB-T2,“ dodává.

Pro české (komerční) televize je totiž problém vysílat v DVB-T2 i ve vysokém rozlišení obrazu (HD). Jednak kvůli ceně za distribuci signálu, jednak proto, že HD verze svých programů považují provozovatelé televizního vysílání za prémiovou službu, za niž si nechají platit skrze poskytovatele placených satelitních, kabelových a IPTV nabídek. I přesto se najde poměrně dost výjimek, kdy se ve finálních sítích DVB-T2 objevily programy v HD rozlišení. „Česká televize vysílá všechny své programy ve Full HD, některé komerční stanice už vysílají nebo budou vysílat v HD, takže zájem o HD registrujeme. V přechodové DVB-T2 síti jsme vysílali všechny programy v SD výhradně z kapacitních důvodů. Po dokončení přechodu jsme nastavili parametry finálních vysílacích sítí a změnili jsme i kvalitativní parametry,“ upozorňuje Marcel Procházka.

Marcel Procházka z CRA nevidí pro Ultra HD programy v DVB-T2 životaschopný obchodní model (Foto: Václav Udatný, Televizníweb.cz)

Ve třech finálních sítích DVB-T2, které CRA přímo provozují nebo jejich provoz zajišťují, již dnes televizní přijímače divákům identifikují, že jsou dvě třetiny programů v HD rozlišení 1280 x 720 nebo 1440 x 1080. Kromě zmiňované České televize, která již terestricky nevysílá v SD kvalitě a je dostupná výhradně ve Full HD, jde s výjimkou Prima +1 o všechny programy Primy v multiplexu 22 a dále o TV Barrandov a TV Seznam v multiplexu 23. Standardní rozlišení tak v éře DVB-T2 využívají u CRA pouze programy skupin Nova a Óčko a programy Barrandov Krimi, Kino Barrandov, TV Noe a Prima +1. To je proti dobám, kdy celoplošné sítě vysílaly ve standardu DVB-T, obrovský posun. A další verze komerčních programů by měly v DVB-T2 přibýt. Momentálně se spekuluje o zařazení stanic Prima Max +1 a Prima Krimi +1 do multiplexu 22, v němž se ve čtvrtek objevily tři nové testovací pozice pro další televizní kanály. Dobrou obrazovou kvalitu DVB-T2 vysílání podtrhuje pro všechna rozlišení použitý neprokládaný – progressive režim s frekvencí 50 Hz, jehož výhody jsou dobře vidět během rychlých obrazových scén, což je například sport.

Digital Broadcasting: Zatím nevidíme šanci

O brzkém příchodu Ultra HD programů do české terestriky není přesvědčen ani Radim Pařízek, jednatel společnosti Digital Broadcasting, která provozuje finální multiplex 24 ve standardu DVB-T2. Tento operátor šířil ve své Přechodové síti 13 dva celostátní programy v HD kvalitě, Joj family HD a Prima Comedy Central HD, ale po přepnutí na finální síť tyto stanice opět přešly na standardní rozlišení. „Upřímně, že by byl šířen plnohodnotný UHD program 24/7, tuto dobu prozatím nevidím. Je to ale spíše otázka pro provozovatele vysílání, na objem investic do vybavení studií a celé distribuční sítě k operátorům sítí. My jako operátor jsme i o této službě, v případě jejich zájmu, připraveni jednat,“ ujišťuje Radim Pařízek. Větší šanci však dává postupnému přechodu vysílatelů na HD kvalitu.

Ani podle Radima Pařízka není vysílání Ultra HD programů v terestrice reálné (Foto: Václav Udatný, Televizníweb.cz)

„Zájem o HD rozlišení v současné době odráží struktura vysílaného obsahu ve všech stávajících zemských vysílacích celoplošných sítích u nás v ČR. ČT již nyní standardně své televizní programy v terestrice takto šíří. U většiny velkých celoplošných provozovatelů byla v minulosti zveřejněna jejich strategie, že je to spíše bonus za příplatek,“ popisuje Radim Pařízek, který v minulosti zajišťoval HD vysílání vybraných programů České televize ve své Regionální síti 7 ve standardu DVB-T (Českou televizí byla označována jako multiplex 1a). „V našem multiplexu 24 mohou diváci v současné době sledovat televizní program v HD v rámci některých regionálních televizních programu (jde o ostravskou TV Polar, pozn. red.). Jako operátor sítě jsme ale samozřejmě na poskytování této službu připraveni a nabízíme ji,“ dodává Radim Pařízek.