UVNITŘ TABULKA A MAPY POKRYTÍ – Poté zbude už jen jediný vysílač multiplexu 3 na Valašsku, který ukončí vysílání přesně za týden: na státní svátek 28. října.

Poslední kraj České republiky dokončuje přechod na pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2. Ve Zlínském kraji dnes ukončí vysílání celoplošný multiplex 2 s hlavními programy Novy, Primy a Barrandova ve standardu DVB-T a na hlavním vysílači Tlustá hora také multiplex 3 s tematickými kanály Primy, Barrandova, Óčka a TV Seznam. Jde o předposlední krok před dokončením Technického plánu přechodu na DVB-T2. Tím posledním bude vypnutí multiplexu 3 na vysílači Valašské Klobouky – Ploštiny, k němuž dojde přesně za týden. Dnešek je tak poslední větší operací Českých Radiokomunikací během druhé televizní digitalizace, kdy se vypíná více vysílačů najednou. Multiplex 2 na zlínské Tlusté hoře a na Ploštinách u Valašských Klobouků a multiplex 3 na Tlusté hoře se odmlčí minutu před dnešní půlnocí.

Přechodová síť 12 se formálně mění na finální síť 22, diváci to ale nepocítí

Společně s těmito celoplošnými sítěmi DVB-T přestane na obou hlavních vysílačích CRA ve Zlínském kraji vysílat i Přechodová síť 12, která šířila ve standardu DVB-T2 programy obou vypínaných multiplexů a ještě vybrané televizní stanice z Regionální sítě 8. Místo všech těchto sítí začnou zítra nad ránem vysílat finální multiplexy 22 a 23 ve standardu DVB-T2. Ale pěkně popořadě. Divákům, kteří ve Zlínském kraji ještě nestihli přejít na DVB-T2 a přijímají televizní vysílání pozemní cestou na klasickou anténu, se dnes minutu před půlnocí odmlčí multiplex 2 na kanálu 49 z Tlusté hory a Ploštin, multiplex 3 na kanálu 25 z Tlusté hory.

Během zítřejšího rána či dopoledne odstartuje na Tlusté hoře a Ploštinách místo Přechodové sítě 12 finální multiplex 22, který bude ve standardu DVB-T2 na kanálu 22 (tedy shodném, jaký využívala Přechodová síť 12) šířit dočasně stejné programy jako formálně ukončená Přechodová síť 12. Z Tlusté hory pak ve stejnou dobu začne na kanálu 33 vysílat i finální multiplex 23, který ve standardu DVB-T2 nabídne programy Nova, Nova Cinema, TV Barrandov HD, Kino Barrandov, Barrandov Krimi, TV Noe, TV Seznam HD a NASA UHD. Dočasně do listopadu tak bude možné Novu a Novu Cinema přijímat ve Zlínském kraji (a vlastně v celé České republice) přes DVB-T2 dvojmo, v multiplexech 22 a 23. Hlavní kanál Novy dokonce hned třikrát, protože vysílá ještě prostřednictvím dalšího finálního multiplexu 24 konkurenčního operátora Digital Broadcasting.

Mapy pokrytí vypínaných vysílačů DVB-T ve Zlínském kraji:

Zlínský kraj čeká vypínání DVB-T ještě 28. a 31. října

Pro sítě CRA však bude dvojí vysílání Novy a Novy Cinema platit pouze několik dní, kdy dojde k úpravě programové nabídky multiplexu 22. Zmizí z něj programy, které vysílají v multiplexu 23 a zůstanou výhradně stanice skupin FTV Prima a Óčko, tedy Prima, Prima Cool, Prima love, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, Prima +1, CNN Prima News, Óčko a Óčko Star. Programy skupiny FTV Prima by zároveň měly zvýšit rozlišení obrazu.. Z komerčních televizí dosud v DVB-T2 vysílají ve vysokém rozlišení obrazu pouze hlavní kanál Barrandova a TV Seznam, a to v multiplexu 23. Stejná síť šíří také jediný volně šíření Ultra HD program, dokumentární kanál NASA UHD. K jeho příjmu je ale nutný Ultra HD/4K televizor nebo set-top box.

Co musí podniknout diváci ve Zlínském kraji, aby mohli přijímat nové finální sítě DVB-T2 provozované CRA? Ve středu, po startu mutliplex 23, je čeká přelaďování televizoru nebo set-top boxu, aby se jim do přijímače načetla nová programová nabídka. Finální síť 22 bude vysílat se shodnými parametry jako Přechodová síť 12, takže k žádné změně fakticky nedochází. Dobrou zprávou je, že nebude třeba znovu upravovat společné televizní antény (STA). Multiplex 22 totiž využije vysílací kanál po Přechodové síti 12 a multiplex 23 bude vysílat na kanálu, který do konce září využívala Česká televize pro šíření svých programů ve standardu DVB-T. STA tak jsou na příjem obou kanálů upraveny a diváci v jejich dosahu opět musí pouze přeladit své přijímače.

Domácnosti v dosahu vysílače Ploštiny čeká ještě jedno přelaďování 29. října, kdy v této lokalitě odstartuje na kanálu 33 finální multiplex 23. Společné televizní antény nebude třeba upravovat, protože stejně jako v případě Tlusté hory bude použit kanál 33, který ještě v září využívala Česká televize pro DVB-T vysílání.

Štítky