Ve vyšší cenové kategorii najdete všechno možné. „Boomboxy“ z úvodní fotografie, mikrosystémy, klasická stolní i přenosná rádia a kupodivu i rádiobudík. Více než kdy jindy je tu také připojení pro externí anténu, které je u levnějších přijímačů spíše ojedinělé.

V tabulce ke stažení pro vás máme asi padesát přístrojů nejrůznějších značek, provedení a určení, které mají společné v podstatě jen dvě věci: jsou schopny přijmout a zpracovat digitální rozhlasové vysílání systému DAB/DAB+ a jejich cena se pohybuje mezi 5000 a 10.000 Kč. Nabídka je hodně široká i když se ještě nedá říci, že všechny nově uváděné přijímače už DAB mají. Bude jich ale většina, ostatně blíží se doba, kdy takto mají být povinně vybavovány i nové automobily.

ČTĚTE TAKÉ (KOMPLETNĚ AKTUALIZOVÁNO):

Dobrou zprávou, ale není jen zvýšení množství výrobků, což pozorujeme ve všech kategoriích. Je jí rovněž i zvyšování pokrytí signálem. Naposledy spustila deset nových vysílačů pro digitální rozhlas (síť ČRo) společnost CRA a dosáhne tak na 95 % obyvatelstva. Aktuálně pak byl před pár dny zprovozněn nový vysílač DAB Teleko, a to v Benešově. Ostatně Teleko Digital má druhou nejrozsáhlejší síť právě po Českém rozhlasu a zároveň největší pro šíření komerčních stanic. Její signál nyní zachytí asi 6 mil. posluchačů.

Jak vidíte, poslouchat je co a i když signál například v okolí Prahy ani zdaleka není ideální je vidět, že se něco děje a že je tu také výhled do budoucna.

Stav DAB v Česku: operátoři, dostupné stanice, pokrytí signálem a nabídka příjímačů

Pár poznámek

I v této cenové relaci počítejte s tím, že většina přijímačů (nejspíše drtivá) nebude lokalizována a tudíž nebude mít české menu. Kolik z nich má připojení externí antény si netroufáme odhadovat, protože se to někdy vůbec neuvádí a navíc v mnoha případech chybí fotografie zadní strany, takže se to nedá zjistit ani tímto způsobem. Nicméně můžeme předpokládat, že drtivá většina mikrosystémů a receiverů (zesilovač s rozhlasovým tunerem) připojení už mít bude.

A jak vypadá situace na trhu? Za pozornost stojí značné zlevnění GPO Brooklyn (7290 Kč, nyní 5990 Kč) a TechniSat DigitRadio 600, který z 10.490 Kč klesl na 8999 Kč. Zlevněn byl rovněž například retro přijímač Auna Belle Epoque 1908 DAB, a to z 5999 Kč na 5200 Kč a velmi významné slevy se dočkal jednak věžový reproduktor s CD, Auna Karaboom 100 Wifi (dříve 7899 Kč, nyní 5400 Kč), a jednak stolní Pure Evoke H6. Ten stál 8690 Kč, nyní za něj zaplatíte 6890 Kč.

Naopak o pár stokorun zdražila Hama DIR3505MSCBT (nyní 8100 Kč) stejně jako Hama DIR3605MSBT. Výrazněji pak podražil Sangean WFR-28C, a to z 5690 Kč na 6690 Kč.

Prodej skončil u retro rádia Auna Glastonbury, „boomboxu“ JVC RV NB100B, stolního Noxon Nova 2 DAB, TechniSat DigitRadio 360 IR, komponentového TechniSat DigitRadio 140 (nahrazen byl verzí 143 – viz tabulka) a mikrosystémů Panasonic SC-UA4E a Sharp XL-BB20BR. Těch však v tabulce ke stažení najdete dost a dost.

Philips BTB2570 (5599 Kč) nabízí 2x 20 pozic pro uložení stanic z DAB i VKV.

Jak číst tabulku

Bod „tunery a předvolby“ označuje zabudované rozhlasové tunery, a to včetně příjmu internetových stanic. U každého je pak počet paměťových pozic určených k uložení naladěných kanálů. Pokud se je nepodařilo zjistit, je tu jen „neudány“.

V části „displej“ najdete přesnější i méně přesné údaje, někdy je však uvedeno pouze „LCD“ a jindy ani tento druh displeje nebyl jistý.

Bod „zesilovač“ uvádí výkon u mono nebo stereo přijímače (např. 2x 15 W). Pokud je uvedeno, že jde o audio systém typu 2.1, znamená to dvě reprosoustavy plus subwoofer. Výkon udaný v RMS, což je nominální, sinusový výkon (hovoří se také o výkonu, který dlouhodobě nepoškodí reproduktory) není tak vysoký, jako třeba hudební, ale můžete ho porovnávat s dalšími rádii.

U položky „napájení; doba provozu (udávaná)“ najdete jeho druh a označení baterií tak, jak je uvádí prodejce, případně výrobce. Vše je doplněno o provozní výdrž, jestliže tedy byla udána.

Šikovně působící stolní přijímač s přehrávačem CD, Soundmaster HighLine ICD2020 (6390 Kč).

Bod „vstupy/výstupy“: jestliže byla u Bluetooth uvedena verze, případně profily, najdete je právě zde. U Wi-Fi je navíc připojena i frekvence 5 GHz, pokud bylo uvedeno že ji systém podporuje. Jindy je tu ale pouze „Wi-Fi“ a v těchto případech se dá předpokládat, že půjde pouze o Wi-Fi 4 a 2,4 GHz.

Označení „RJ-45“ značí přítomnost ethernetového rozhraní pro napojení na domácí síť (LAN), resp. na internet.

Posledním bodem je „poznámka“, kde najdete – vzhledem k různorodosti nabídky v přehledu – hodně rozličné údaje, a to včetně možnosti připojit vnější anténu. Je tu také uveden druh přijímače, např. stolní rádio, receiver, atd.

Polský Ferguson i500 (7999 Kč) je vybaven i subwooferem a procesorem DSP. A vypadá výborně!

Přehled přijímačů s DAB od 5.000 do 10.000 Kč (k 18. 10. 2020)

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla v neděli 18. října 2020. Přehled si neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku digitálních rozhlasových přijímačů v této cenové relaci, ale spíše vám umožnit udělat si obecný přehled.

Při převodu do PDF se bohužel ztrácejí odkazy na testované výrobky, jejich odkaz na proklik však naleznete v excelovské tabulce typu XLSX. V této kategorii jsme však vyzkoušeli jen dva přístroje.

Ke stažení (PDF): tabulka – DAB přehled, 5000-10000 Kč, 10-2020

Ke stažení (XLSX): tabulka – DAB přehled, 5000-10000 Kč, 10-2020

Štítky