Po celé řadě nejvyšších modelů s obrazovkami LCD (QLED) jsme se dočkali výrobku z nižší třídy. Ve 109 cm přijde na 12.490 Kč.

Po Samsung UE50TU8072U, což je televizor s o něco nižší výbavou (test je zde), tu máme jeden z obecně nejzajímavějších televizorů letošní nabídky Samsungu. A jak vidíte z titulku, rozhodně nezklamal i když tento konkrétní kus měl už něco za sebou, takže některé věci (aplikace…) jsme otestovat nemohli. Ty jsou ovšem stejné, jako u jiných letošních modelů s operačním systémem Tizen, takže si je lehce dohledáte v dalších recenzích. Jako například u zmiňované UE50TU8072 nebo Samsung QE55Q70T.

Testovaný televizor se od UE50TU8072U (14.000 Kč) pohybujícího se v obdobné třídě liší především zcela novým druhem podsvícení Dual LED a režimem Multi View na který narazíte například při zrcadlení obrazovky z mobilu na TV. Zdvojené tunery tu pochopitelně nejsou.

Televizory Samsung 2020: nové podsvícení, bezrámečkový design a poprvé Wi-Fi 6 i HbbTV 2.0

Podsvícení Dual LED využívá u žárovek LED nejen studené bílé světlo, ale pracuje také s teplou bílou barvou. Vylepšuje kontrast a černou barvu a v praxi je to vidět. Najdete ho u této řady, u Q60 a Q70 a také u všech tří designových řad.

Jinak má UE43TU8502 zabudovanou hodně lesklou obrazovku LCD (50 Hz) bez klasických rámečků s rozlišením Ultra HD 4K. Klasifikaci televizoru výrobce označuje jako „Crystal UHD“ a jde o jakési vstupní 4K.

Výtečná instalace, ale…

Smontování podstavce je otázkou chvíle, šrouby jsou naštěstí shodné v obou sadách. Stačí tak jen z nohy sundat zadní krycí díl a přišroubovat ho k základně ve tvaru „Y“. Snadná je i instalace jako taková a nejednodušší to budete mít cestou bez mobilu, protože tady mají značné rezervy jak Samsung, tak například přijímače s Androidem. Jestliže máte chuť to zkusit, potřebujete jednak novější telefon od Samsungu a jednak stále problematickou aplikaci Smart Things, která někdy působí jako jít „s kanónem na vrabce“.

Při instalaci narazíte na příjemnou věc, kterou nikdo jiný nedělá, totiž na ladění kanálů na pozadí. Vyberete tuner a než se propracujete přes odsouhlasení „čehosi“, což se v našem případě během pěti dnů testu nikdy nepodařilo (televizor stále mluvil o údržbě serveru Samsungu) máte naladěno. Mimochodem možná to bylo síťovým připojením, protože s ním měl televizor v průběhu testu čím dále větší potíže.

Menu nastavení – obraz. Vše je samozřejmě bez kolování, což je někdy dosti únavné.

Klasické ovládání Samsungu s důrazem na domovskou nabídku

Kolovat se v nabídkách nedá, a to včetně správce souborů a menu nastavení. OK pracuje jako Info a stanice tak vyvoláte delším podržením kolébkového tlačítka postupné volby kanálů s Enter uprostřed (krátké je pro EPG).

To, co je u skoro každého současného „chytrého“ televizoru Samsungu to nejdůležitější, totiž porozumět si s kompaktním dálkovým ovladačem, byste opravdu měli vzít v potaz a než ho zakoupíte, seznamte se s ním. Jeho největším problémem, vzhledem k aplikacím a k HbbTV, je absence barevných tlačítek, jejich přílišné sdružování a nevyužité místo na ovladači. Možná si ale na něj zvyknete, včetně toho, že na místo seznamu naladěných stanic budete pracovat s EPG, což je ovšem dnes už letitý přístup Sony Bravia (kdeže ty skvělé doby jsou…).

V programové nabídce opět chybí tlačítko pro skok na další den/dny, což je bohužel politika výrobce.

Výborné EPG, ještě lepší obousměrné Bluetooth

Nějaká „chytrá hlava do pečiva“ vymyslela, že se lidé v programové nabídce obejdou bez skoku na další den, protože proč by vlastně potřebovali vědět, co dávají v televize třeba za dva dny? Takže tady, stejně jako u naprosté většiny TV Samsung z kolekce 2020, můžete udělat jediné – jet šipkou vpravo přes půlnoc.

Jinak je ovšem EPG výborné. Při vstupu a odchodu nenarazíte na zvukovou prodlevu a po nabídce se v rámci stanic můžete pohybovat i zrychleně přes tlačítka postupné volby kanálů (skok o celý výpis na obrazovce).

Pořady se jako obvykle stahují po vstupu na multiplex, resp. na konkrétní kanál multiplexu, a televizoru nevadí, když nemá nic staženo a klidně vás na stanici pustí.

Co se týče Bluetooth, je tu obousměrné audio, což jsme vyzkoušeli jednak s výtečným Bluetooth reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N  a jednak s mobily Samsung S10 Lite (Android 10.0), Sony Xperia XZ (Android 6.0) a TCL Plex (Android 10). Párování, a následný výstup audia, sice byl bez problémů, ale televizor si po chvíli z neznámých důvodů začal sahat na internet. A protože mu to nešlo, zobrazil hlášení a z režimu BT někdy až vypadával. Mimochodem Samsung nemá výstup na sluchátka, takže jedinou šancí jsou ty přes Bluetooth. Bohužel jsme ale nic po ruce neměli.

Možnosti připojení jsou u tohoto levného televizoru nebývalé. Včetně obousměrného Bluetooth Audio, které často nenajdete ani u mnohem dražších TV. A i zvuk je zde nadprůměrný!

Multimédia výborná, ale chybí DivX a XviD

V průběhu testování měl televizor čím dál větší potíže se síťovým připojením zejména přes Wi-Fi (a to byl několikrát kompletně reinstalován), ale o chytrých funkcích a třeba i HbbTV jsme se zmiňovali už několikrát stejně, jako o multimédiích ze sítě. Jde jistě jen o problém daného kusu, který toho zřejmě po vlastech českých absolvoval až příliš, takže to neřešme a pojďme se podívat, jak si televizor poradí s multimédii z USB flash paměti. Na ta síťová se můžete podívat do testu Samsung UE50TU8072U, který je má obdobná (liší se u fotografií). K testu poprvé využíváme dvou nových pamětí od společnosti Kingston (recenzi, včetně měření rychlosti najdete na digirevue.cz) a zejména při použití DT 80 byly rozdíly hodně znát.

Správce souborů je s obrazovými náhledy, nějaký čas ale zabere je vytvořit (vypnout nejdou). Do dvou řádek se vypisují všechny druhy multimédií (je tu i filtr), takže jak tušíte, můžete všechno přehrát na jeden zátah bez nutnosti úvodního výběru. Pohyb ve správci ale právě pohodlný není. Jednak chybí kolování a jednak když šipkou vpravo dojedete na poslední soubor na první řádce, čeká vás překvapení. Dál to totiž už nejde. To je u Samsungu obvyklé stejně jako to, že se ukáží i náhledy souborů, které následně přehrát nejdou. Typicky jde o XviD, protože DivX, který taktéž přehrát nejde, se už ve výpisu neobjeví. A když jsme u videa… Přehrálo se mimo jiné AVC, AVCHD, čistý MPEG-4, H.264 i HEVC, a to jak v HD Ready, tak ve Full HD. Televizor rovněž zvládl BDAV (Full HD, M2TS) s tokem přes 20 Mb/s a také nahrávku z britské BBC (TS, 8 Mb/s). Jak vidíte, je sice levný, ale potíže mu nedělá ani špičkový soubor ve Full HD. Výtečně také zvládá externí titulky u nichž si můžete zvolit například velikost (tři možnosti a skvěle vybrané) či znakovou sadu.

Z fotografií jsme uspěli s BMP a JPG a kupodivu také s 3D snímky v MPO, které se promítly jako jeden. U muziky se vedle obvyklého formátu MP3 chytnete zejména s FLAC a dokonce i s FLAC HD. A televizoru to sedí!

Obsah s rozlišením Ultra HD (4K) Samsung zvládal – s rychlou pamětí Kingston DT 80 – opravdu výtečně! V tomto okamžiku totiž prakticky zmizely obvyklé úvodní artefakty, a to i přesto, že je tu pouze rozhraní USB 2.0, nemluvě o tom, že videa nabíhala o poznání rychleji.

V případě HDR, resp. HDR10 byla situace obdobná. Obrazové podání bylo ovšem v případě tmavé scény nastavené ještě jemněji, než je dnes zvykem, takže příliš detailů vidět nebylo. A znát to bylo i v případě přesvětlené scény, kde to však bylo přece jen o něco lepší.

Tlačítko Info u Samsungu chybí a nahrazuje ho OK/Enter. Po prvním stlačení vidíte informace nad čarou, pokud Enter zmáčknete znova a podržíte, naběhnou i informace pod ní.

Jaký je? No výtečný…

Samozřejmě pokud si odmyslíme problémy tohoto kusu s připojením k internetu, resp. neschopností umožnit souhlas s podmínkami výrobce. Důležitější je, že televizor je vzhledem k ceně obrazově vysoce nadprůměrný a překvapeni možná budete i zvukem. Ten jde nejen nad průměr třídy, ale stydět by se za něj nemusel ani dražší televizor v relaci kolem 20, 25.000 Kč.

Co se týče absence tlačítka EPG pro posun na další den/dny, tohle je bohužel vlastnost a můžeme to jen kritizovat a ztěžovat si, což by měli dělat především zákazníci. Jinak tu letos máme automaticky povolené HbbTV hned po instalaci, takže se může zdát, že život je tak nějak v rovnováze. 

A ještě drobnost: na diskusních fórech se řeší aplikace pro O2 TV. Bohužel se společností není moc dobrá spolupráce, takže v tomto směru neposloužíme. Nicméně podle zpráv přímo od Samsungu je nyní aplikace dostupná pro modely od roku výroby 2016 a fungovat by prý měla.

Hodnocení

  • PRO: excelentní kombinace cena/výkon, výtečný obraz a nadprůměrný zvuk, obousměrné Bluetooth Audio (!), solidní multimédia, výtečné a dobře čitelné externí titulky, HbbTV spuštěno hned při instalaci
  • PROTI: v EPG chybí tlačítko posunu na další den