Dlouho očekávaná novinka, další z několika oznámených „malých“ OLED s úhlopříčkou 122 cm, nabízí zdvojené tunery, Android TV 9 a hliníkové provedení. A ještě také pár chyb…

Sony KD-48A9 (48.500 Kč) patří mezi několik už skoro rok ohlašovaných televizorů OLED s úhlopříčkou pod 55 palců, což nyní znamená pouze 48 palců. Pokud tedy nepočítáme těch několik monitorů s obrazovkami OLED, které jsou ještě menší, jako je například výtečný Eizo Foris Nova (test najdete tady).

Televizory OLED v této velikosti oznámilo hned několik velkých výrobců a na Televizním webu jsme jako první vyzkoušeli LG OLED48CX.

Televizor LG OLED48CX aneb Hodně nepovedená kráska

Sony KD-48A9 nabízí velmi slušnou výbavu, což je znát už ze zabudovaných zdvojených tunerů, které kupodivu umí přenášet i obraz ze dvou různých kanálů, což u značky dlouho nešlo a přitom patřila mezi průkopníky této funkce ještě na klasických „skleněnkách“ (CRT). Tady máte možnost dvou obrazů vedle sebe, jednoho zvětšeného se seznamem stanic a nápovědou a obraz z tuneru – kupodivu – projde i domovské nabídky Android TV a dokonce prošel i do aplikace HBO a dalších. Sice se z něj nedal přepnout zvuk, takže je to, při čekání na nějaký pořad, vcelku k ničemu, ale bez zajímavosti to rozhodně není.

Výbavu televizoru doplňuje zesilovač o výkonu 25 W a reprosystém typu Acoustic Surface Audio, tedy zvuk vyzařující přímo z obrazovky, která slouží jako ozvučnice. Dále je tu Bluetooth s řadou profilů a rozhraní USB 3.0. Wi-Fi je nejspíše typu Wi-Fi 5 (oficiálně se neuvádí, pracuje i na 5 GHz) a vše doplňuje Apple AirPlay a Google Chromecast. A pokud nemáte chuť číst dlouhou recenzi, stručnější verzi s procentuálním hodnocením najdete na digirevue.cz.

Dostat ji z krabice…

Balení je bohužel klasicky polystyrénové a drolivé, dostat televizor z krabice je vysloveně za trest, protože ho v podstatě není za co vzít a návrh je v tomto ohledu daleko horší než u skvělé Sony KD-55AF9, která by mohla sloužit jako ukázka neortodoxní a parádní práce designéra. Ostatně to nejhorší co s nejen s touto OLED můžete udělat, je vzít ji za asi čtyř milimetry hlubokou obrazovku. Tady to navíc šlo vyřešit naprosto jednoduše úchyty po stranách, protože „hrb“ s elektronikou, konektory atd. je rozložen po poměrně značné části zadní strany a jasně z ní vystupuje.

Smontování podstavce je snadné. Skládá se z bytelného hliníkového plechu ke kterému přišroubujete dvě ocelové stojiny a do nich panel jednoduše posadíte.

Zprovoznění televizoru s Android TV je klasicky zdlouhavé a popisovali jsme ho mnohokrát. Tady jsme narazili hned na začátku, a to při připojování na Wi-Fi. Při zadávání hesla (tlačítko pro WPS chybělo) se totiž na obrazovce neobjevila klávesnice (neobjevovala se ani později) a navíc Sony zobrazilo pokračování tlačítkem, které na dálkovém ovladači zcela chybělo! Naštěstí byla po ruce výborná bezdrátová mini klávesnice s dotykovou destičkou Tesla TEA-0001 a nebýt jí, televizor bychom asi vůbec nenainstalovali.

Pak přišel dotaz na rodičovský zámek, který Sony bohužel stále vyžaduje zadat, a dotaz na povolení vzdáleného startu TV (probuzení po domácí síti), což můžete nebo nemusíte přijmout. Jen pamatujte, že pokud ano, budete mít vyšší spotřebu v pohotovostním režimu a i když výrobce neuvádí jakou.

Po problémech vás na závěr čeká sladká třešnička na dortu. Sony totiž jako jedna z mála značek nabídne setřídění naladěných kanálů a je vynikající! Stanice můžete mazat i přemisťovat a jde to velice jednoduše. A co víc! Můžete si jich vybrat i několik najednou, přičemž nemusí být v bloku. Tohle prakticky nikde neuvidíte a dnes vám to pomůže i u pozemních kanálů, kterých naladíte i přes sto.

Televizor na úplný závěr ještě nabídne nastavení zvuku podle akustiky místnosti (prostřednictvím dálkového ovladače) a službu Samba TV sledující vaše počínání a zobrazující následně různý „relevantní“ obsah. Obé se dá přeskočit.

Nakonec se ocitnete v domovské nabídce, kterou má Sony, opět jako jeden z naprostého minima výrobců, udělánu správně v tom, že skončíte na ikoně TV, dovolující rovnou vstoupit do živého televizního vysílání. Tohle je v řadě případů bolavý bod televizorů s Android TV, protože někdy bývá přepnutí zasuto natolik, že dokonce není ani na úvodní vodorovné liště a tak hledáte, hledáte a hledáte.

Výrazně lepší ovládání proti konkurenci mají na svědomí i Rychlá nastavení.

Na Android velmi dobré ovládání, někde se dá dokonce i kolovat

Poslední inovace výrobce po odchodu od skvělého, byť trochu nedotaženého Action Menu zahrnuje programovatelné tlačítko TV na které můžete namapovat některý z video vstupů a dále vynikající rychlé menu sloužící i jako brána do celkového nastavení od Googlu. To je klasicky problematické jak co do pořadí položek, tak co do nemožnosti kolovat. Díky rychlému menu nastavení v němž se dokonce dá kolovat, ale máte možnost se mu alespoň částečně vyhnout, navíc si ho můžete upravit podle svého. Tedy jen co do položek, které v něm budete mít, nikoli co do pořadí. Přesto na nejčastější funkce v běžném provozu většinou vystačí.

Dálkový ovladač je výbornou ukázkou kvalitního rozložení až na jedinou věc – na tlačítko pro vyvolání EPG (zde Guide), které je umístěno zbytečně daleko od kurzorového kříže a zasluhovalo by prohodit se vstupy a výstupy. Ty na dané pozici nemají co dělat.

EPG navíc Sony už letitě (od samotného vzniku Bravií…) používá i pro vyvolání seznamu naladěných kanálů, protože speciální tlačítko tu není a OK nemá v tuneru žádnou funkci (v multimédiích zajišťuje Pause/Play).

Domovská nabídka na tlačítku domečku (Home) představuje vodorovné pruhy s ikonami, které můžete vymazávat a přesouvat a vymazat můžete i většinu samotných pruhů a uspořádat si tak nabídku podle svého. Více na toto téma v samostatném článku.

Programová nabídka, zde Guide, nabízí malý obrazový náhled a pořady pro devět stanic.

Výtečné EPG bez zvukové prodlevy, celá řada aplikací

Programová nabídka se stahuje po vstupu na multiplex, má malý náhled kanálu a za to vám dá přehled pro devět stanic, což tak často nevidíme. Má také bohaté filtrování, rychlý posun o celou stránku a nechybí ani jednoduchý posun na další den.

Pokud si v EPG zadáte na pořad upozornění, televizor se dokonce probudí z pohotovostního režimu, což je samozřejmě vynikající. Přesný čas pořadu vidíte jednak po vstupu na doplňující informace (OK), jednak přímo u pořadu v levném horním rohu. Mimochodem do EPG se dostanete nejen přes tlačítko Guide, ale také přes rychlý seznam naposledy používaných kanálů (nejen jich) na tlačítku TV. Zde si ostatně můžete i stanice uložit mezi oblíbené a tohle další cesta jak ovládání zefektivnit a zjednodušit. Za to ovšem opět „může“ Sony, nikoli tvůrce operačního systému.

HbbTV jsme zkoušeli na hlavních kanálech (ČT, Nova, Prima) a zklamalo jen u ČT, kde bylo díky tomu, že po pár minutách automaticky zčernala obrazovka, nepoužitelné. Po OK se sice scéna zase ukázala, ale na sledování pořadu to pochopitelně není. Co se týče pokusu o test HbbTV 2.0 u České televize, ani tady nedopadl, ale to nedopadl ani nikdy nikde, takže si s tím nelamte hlavu. ČT má v tomto smutné prvenství, ale stále „test“ nabízí svých divákům a tak je zbytečně znervosňuje.

Obraz v obraze (PiP) projde i domovské nabídky či do aplikací, ze dvou různých TV kanálů vypadá takto.

Českých a slovenských, či dobře lokalizovaných aplikací, je tu celá řada a vyzkoušeli jsme co jsme mohli, resp. k čemu máme přístup. Přehled těch dostupných najdete v samostatném článku.

V HBO GO nešla nastavit velikost titulků a na 3 či 3,5 m byla tak na hranici. U Lepší.TV byl problém se zvukem při odchodu z aplikace a pokud jsme z ní vyskočili v režimu rozhlasu, stále se – až do spuštění nějaké jiné aplikace – ozýval hlasový doprovod. Zbytek, včetně Youtube, Markízy, Skylink Live TV či Pohádek fungoval bez pozorovatelných potíží. S výjimkou Telly, kde nastal problém už s tím, že se aplikace na Google Store vůbec nevyhledala (ani po zadání plného jména), ale později jsme na ni náhodně narazili. Bohužel při snaze ji spustit (nainstalovala se bez problémů) se ukázalo hlášení „Zadejte párovací kód, který vytvoříte dle instrukcí vašeho poskytovatele TV“.

Jak může někdo něco takového napsat, když existují naprosto jednoduché metody, jak zákazníka snadno a lehce připojit? Telly by se měla podívat třeba k HBO GO, nebo ke Skylinku! Mimochodem při vší snaze se nám ještě postup z firmy vyrazit nepodařilo…

Mělo by tu být také obousměrné Bluetooth Audio, ale s žádným přístrojem jsme se nenapojili, resp. nedošlo ke spárování a přitom jde o mnohokrát vyzkoušená a bezproblémová zařízení.

Co se týče Zrcadlení obrazovky z mobilu to jsme testovali přes Google Chromecast (Wi-Fi Miracast tu není) s následujícími mobily: Samsung S10 Lite (Android 10.0), Sony Xperia XZ (Android 6.0) a TCL Plex (Android 10).

Ve dvou případech jsme se napojili bez potíží, kvalita byla tak na 80 % zdroje. V případě Samsungu byl sice televizor nalezen, ale propojení neproběhlo a telefon po čase režim opustil.

Multimédia u Android TV nezkoušíme, tady jsme jen přes zabudovanou firemní aplikaci otestovali přehrávání videa s rozlišením Ultra HD (4K) a bylo prakticky bez potíží (jen klasické úvodní škobrtnutí). Obsah s HDR pak byl podáván slušně, o něco lépe u přesvětlené scény. U té tmavší s poněkud méně detaily než by bylo pro oči autora příjemné, ale tohle je vysoce subjektivní.

Jediná informace, která se objevila na tlačítku „i+“.

Základ je dobrý, obraz vcelku slušný, ale „ono“ to není ani u zvuku

U jakéhokoli televizoru s obrazovkou OLED je hodně důležitý šetřič obrazovky. Zda se spustí třeba když dáte Pause v nějaké aplikaci IPTV/VoD, nebo v přehrávaném videu, apod. Je důležitý už jen proto, že OLED trpí na tzv. zbytkový obraz (hovoří se o něm i o „ulpívání obrazu“) a proto to každý výrobce nějak řeší. Snad vždy se mu zabraňuje automaticky po uvedení televizoru do pohotovostního režimu, což zabere nějakých 20, 30 min. V menu nastavení v části „Zobrazení a zvuk“ a „Odborná nastavení“ pak najdete volbu pro posun pixelů (à la plasma, po instalaci zapnuto) a také manuální spuštění celé čistící operace. Na nutnost provedení většinou upozorní sám přístroj po stanoveném počtu provozních hodin.

Vraťme se ale k šetřiči obrazovky. U KD-48A9 vcelku fungoval, ale spolehlivé to úplně nebylo. Například v domovské nabídce ano, ale sem prošel šetřič Googlu, takže je otázkou, jaký byl podíl televizoru. Některé aplikace se pak o tuto funkci starají sami. Příkladem může být výborná Lepší.TV, která nezklamává ani v tomto ohledu. Například v režimu rozhlasu si spustí svůj vlastní šetřič a fungovalo to bez problémů i při pause v přehrávání videa.

S šetřičem souvisí i poslech rozhlasových kanálů. Tady bohužel jen obrazovka potemní a vpravo dole se objeví slova „Rádiový kanál“. Ta ale visí na stále stejném místě a tohle rozhodně chtělo udělat jinak.

Potíž nastala i po zkusmém smazání jedné naladěné stanice. Na závěr testu jsem si totiž všiml, že se usídlila na místě ČT2, a to i v EPG a na „i+“, a ČT2 zcela zmizela. Chyba byla nahlášena výrobci, takže se snad vše napraví.

A obraz a zvuk? Nedávno jsem vyzkoušeli Sony KD-55A8 (OLED) a dopadlo to výtečně. Tento televizor na něj nemá, a to ani zvukově, ani obrazově. Možná je to zcela novým panelem, možná sladěním s elektronikou, protože jak známo, pouze obrazovka televizor nedělá. V každém případě můžeme, po dvou otestovaných přijímačích této velikosti říci, že se zatím nedaří je dostat na „OLED standard“. Jistě se ale dočkáme, protože tohle jsou skutečně první kousky v této velikosti.

Hodnocení

  • PRO: stabilní a v průběhu testu spolehlivý přijímač, výtečné a rychlé EPG, řada fungujících domácích aplikací, excelentní třídění kanálů (!), instalace ukončená na ikoně „TV“, ale…
  • PROTI: …potíže s nezobrazováním softwarové klávesnice, vysoká cena, problémy po vymazání TV kanálu ze seznamu naladěných, zhasínání obrazovky u HbbTV (ČT), např. HDMI se ve vstupech/výstupech zobrazí až po připojení zařízení (i to zlobilo) a přitom Chromecast je tam stále