Od 12. prosince se denní vysílání programu ČT 3 prodlouží až do 22 hodin. Nyní tato stanice končí vysílání v 17:25 hod.

Minimálně do začátku jara bude Česká televize provozovat speciální program pro seniory ČT 3, který spustila letos na jaře během první vlny pandemie Covid-19. Kavčí hory to oznámily Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), která reguluje obsah rádií a televizí a přiděluje a odbírá vysílací licence. V případě ČT 3 však program nemá licenci, protože Česká televize vysílá ze zákona. ČT má pouze oznamovací povinnost Radě sdělit, že spustila nový program a jakými způsoby jej šíří, případně kdy hodlá jeho vysílání ukončit. „Rada se seznámila s oznámením provozovatele Česká televize o prodloužení vysílání programu ČT3, zaměřeného na osoby starší 60 let, který bude vysílán do 22. března 2021,“ informovala RRTV v zápisu ze svého středečního zasedání.

Původně měl program ČT 3 skončit již s odvoláním stavu nouze a rozvolněním vládních opatření proti šíření koronaviru letos v létě. Nakonec však ČT jeho vysílání prodloužila do podzimu, resp. do konce roku. Stanice vznikla spontánně jako příspěvek ČT seniorům, kteří patří mezi rizikové skupiny při pandemii Covid-29. ČT 3 jim nabízí pořady z archivu Československé a České televize, pro něž není prostor na jiných programech ČT. Archivní kanál ostatně plánoval generální ředitel ČT Petr Dvořák spustit již podle svého kandidátského projektu, s nímž v roce 2017 obhajoval mandát pro druhé funkční období. Stanice však nemohla odstartovat dříve než po přechodu na DVB-T2, protože původní veřejnoprávní multiplex ve standardu DVB-T už neměl pro další program kapacitu.

Česká televize prodlužuje vysílání ČT 3 nejméně do jara, od poloviny prosince denně do 22:00

Rozšířením denního vysílání do 22 hodin, k němuž dojde od 12. prosince, zasáhne program ČT 3 do „koláčů“ sledovanosti v hlavním vysílacím čase a bude soupeřit o diváky s hlavními kanály komerčních stanic, ale také se sesterskou ČT 1, případně s programem ČT 2. Kavčí hory by jeho prostřednictvím teoreticky mohly zvýšit celkový podíl ČT na sledovanosti na úkor komerčních televizí. Čím déle však bude ČT 3 existovat, tím komplikovaněji se pak bude tento program, který si postupně získává na popularitě, rušit. Z kapacitních důvodů veřejnoprávní sítě DVB-T2 to ani nebude nutné a ani náklady na pořady vysílané na ČT 3 nejsou nijak vysoké, protože jde většinou o pořady z archivu ČT a ČST.

Štítky