U nás neznámá značka nabízí i hodně jiná rádia. Tohle má nejen DAB a VKV (FM), ale také střední vlny s krásným otočným ladičem frekvence, který se ovšem z poloviny týká VKV…

Retro rádio s teleskopickou anténou a integrovaným napájecím zdrojem nijak neskrývá svou mohutnost i když ve skutečnosti bez baterií až těžké není (1,5 kg…). Držadlo je pevné i když sklopitelné směrem dozadu v úhlu mírně přesahujícím devadesát stupňů.

Výbava zahrnuje obvyklou kombinaci VKV a DAB+, navíc ještě tzv. AM, tedy analogové vysílání s amplitudovou modulací, což zde znamená – podle otočného voliče na přední straně – frekvenci od 530 do 1600 kHz, tedy střední vlny, kterým se správně říká MW nebo po našem SV. Rozsah je na něm naznačen společně s VKV (88-108 MHz) i když z webových stránek výrobce, ani z příručky, se ho u středních vln nedozvíte.

Vedle těchto přijímacích tunerů nemá rádio žádné dodatečné funkce, jako budík či automatické vypnutí (Sleep, usínání při rádiu). K dispozici je deset paměťových pozic ovšem pouze pro digitální příjem, jinak se – v retro stylu – ladí otočným voličem. Výbavu na boku doplňují stereo audio vstup typu jack a stereo výstup na sluchátka.

Přijímač má být vyrobený z plastu ABS a můžete ho zakoupit buď v barvě, kterou vidíte na snímku nebo v černé. Je bez dálkového ovladače a dodává se bez baterii. Testován byl tentokráte pouze na 230 V, zdroj je interní, takže jen stačí připojit klasický kabel ze spotřební elektroniky.

Tradiční, dlouze se mačkající knoflíky vlevo, nezapadající displej a mikrospínačová, pohodlně obsluhovaná tlačítka vpravo. Druhé dvě položky jsou určeny jen pro DAB.

Funkce žádné, ovládání parádní

Přepínání mezi hlavními režimy obstarávají krásná retro tlačítka s vysokým zdvihem, což je tak nějak osvěžující. Na horní straně ještě najdete malý, modře podsvícený, třířádkový displej, který se sice k rádiu vůbec nehodí, ale používá se pouze u DAB/DAB+, jinak se sám vypne. Je tu i řada drobnějších tlačítek, tentokráte už s mikrospínači, určená pro ukládání a vyvolávání paměťových pozic, vstup do menu či potvrzení voleb (Select). Vše je opět určeno jen pro DAB.

Na pravém boku je otočná regulace hlasitosti sloužící zároveň i pro zapnutí a vypnutí přijímače (krásně stylově přeskočí), vlevo je rovněž otočný volič určený pro, citujeme, „úpravu poměru mezi vysokými frekvencemi (výškami) a nízkými frekvencemi (basy) zvukového výstupu digitálního DAB+“. V originále se mu také říká „barva zvuku…“

Jestliže připojíte, přes kabel typu jack, třeba mobil, jste stejně jako v případě sluchátek, automaticky přepnuti na daný vstup. Při stažení hlasitosti na minimum pak slyšíte jemný šum, který je však trochu patrný i jinde.

Tunery „AM“ i VKV jsou vysloveně retro. Úprava parametrů žádná, ladění klasické s ponecháním pouze naposledy poslouchané stanice a nemožností uložit si je.

Výborné DAB, extra retro AM i VKV

O funkci „AMS“, která proladí VKV a uloží silné stanice automaticky do paměti se vám tu pochopitelně může jen zdát, ostatně jak bylo naznačeno, po vstupu na toto pásmo se vypne LCD (to i na AM), takže nemáte k dispozici ani menu nastavení.

Retro jako retro!

Pásmo označené jako AM (ve skutečnosti nejde o pásmo, jen se tomu tak říká) ladíte – stejně jako u VKV – otočným vroubkovaným voličem (prsty nekloužou a krásně si povrzává :)) na přední straně a máte tu naznačena i města, jako dříve. Například Prague, Vienna nebo třeba Zagreb. Jestliže ze středních vln přepnete na velmi krátké VKV, musíte naladit znovu, protože se zachovává pouze poslední pozice.

DAB/DAB+ je pochopitelně pojato moderněji. Ladění se provádí automaticky, a to hned po prvním zapnutí přijímače, což je také jediné, co si sám udělá. Ostatně tu nezměníte ani jazyk. Po vytvoření seznamu dostupných digitálních stanic pak mezi nimi listujete šipkou vpravo a vlevo a můžete je také ukládat. Z funkcí máte k dispozici i Prune, tedy vymazání seznamu už neaktivních stanic.

Ukládání do paměti je jednodušší než jinde. Protože máte přímý přístup k plným deseti pozicím (od pěti výše přes tlačítko Shift) stačí jen vybrat kanál ze seznamu, počkat až naběhne a déle tlačítko s číslem pozice podržet. Uloženo je hned, a to dokonce bez potvrzování přes Select.

Zapnutí/vypnutí a změna hlasitosti.

Jaké je? Retro až do morku kostí

Přijímač je elegantní, tedy pokud máte rádi nefalšované retro k němuž sedí i barva notně nažloutlé slonové kosti. Jen modře podsvícený LCD displej se sem vůbec nehodí. Naštěstí je umístěn na horní straně, takže na něj běžně není vidět a používá se jen u „digitálu“. Co se týče absence dodatečných funkcí, ty tady snad ani nechybí i když funkce Sleep by se možná hodila. Při poslechu ze sluchátek a úplném stažení hlasitosti také slyšíte slabounké hučení, v případě poslechu z reproduktoru, jemný šum, a to i u DAB.

Rádio Nedis RDDB5000BG je nejen jako vystřižené ze šedesátých let, ale tak se i chová. Pokud vám to vadí, nevytýkejte mu to. Sem to prostě patří!

Hodnocení

  • PRO: elegance a styl, výborné ovládání u DAB, parádní retro u VKV/SV
  • PROTI: příručka bez řady technických údajů, proč nemá displej alespoň bílé podsvícení?

 

Štítky